HomeЗДРАВЕКакво е pH на вашата кожа и защо има значение?

Какво е pH на вашата кожа и защо има значение?

Какво е pH на вашата кожа и защо има значение?

В стремежа към здрава и сияйна кожа, разбирането на значението на pH на кожата ни и поддържането на нейния баланс е от решаващо значение.

Слушай статията:

Вероятно помните тези експерименти от гимназията, когато тествахте pH нивото на различни вещества. Вашият учител предоставяше малки лентички хартия и вие ги поставяхте в различни течности, за да определите дали те са киселини или основи.

Вероятно сте си мислили, че тези тестове и термини няма да имат връзка с вашият живот в бъдеще. Но ако ви интересува здравето на кожата ви, е добре да се върнете към тези стари уроци.

Какво е pH на кожата?

В сферата на грижата за кожата pH означава „потенциален водород“, което показва киселинната или алкална природа на дадено вещество, в този случай нашата кожа. Кожата на всеки индивид има свое уникално ниво на рН и постигането на точния баланс може значително да допринесе за постигане на здрава, блестяща кожа, която желаете. По скала от 0 до 14, като 7 е неутрално, pH на дадено вещество се класифицира, както следва:

 • pH под 7: Киселинно
 • pH 7: Неутрално
 • pH над 7: Некиселинно или основно (алкално)
 • pH на кожата ви може да бъде повлияно от различни фактори, включително вашата диета, хигиенни навици и продуктите за грижа за кожата, които използвате ежедневно.

Идеалното pH за кожата

Докато неутрално рН от 7 може да изглежда като идеалната цел, за кожата на възрастни, оптималното рН е леко кисело. То се движи около 5,5. Тази лека киселинност спомага за поддържането на естествения баланс на кожните мазнини и действа като защитен щит срещу вредните бактерии.

Интересното е, че кожата на лицето и ръцете ни обикновено е по-алкална, докато други по-малко изложени области, като подмишниците и слабините, обикновено са по-киселинни.Въздействието на pH дисбаланса

Когато рН на кожата ни се промени и стане твърде високо или твърде ниско, това нарушава деликатната микросреда на кожата. Този дисбаланс засяга растежа на полезните бактерии и отслабва кожната бариера, което води до различни кожни проблеми, като:

 • Сухота и лющене. Прекалено киселинното или алкално pH може да лиши кожата ни от естествените й мазнини, причинявайки сухота.
 • Акне. Небалансираното pH насърчава растежа на бактериите, което допринася за появата на пъпки.
 • Дразнене. рН извън нормите може да предизвика зачервяване, сърбеж и възпаление.
 • Чувствителност. Кожата ни става по-уязвима към фактори на околната среда, като вятър, студ и излагане на слънце.
 • Хроничните кожни заболявания като акне, екзема, псориазис и розацея също са свързани с нарушени нива на pH на кожата.

Тестване на баланса на кожата ни

Ако се борим с постоянни кожни проблеми като акне, сухота или раздразнение, рН на кожата ни може да не е синхронизирано. Въпреки че на пазара се предлагат материали за измерване на pH-то, най-надеждният подход е да се консултираме с дерматолог, който може да зададе правилните въпроси и да определи всеки дисбаланс на рН.

PH тест ленти
Снимка: Freepik.com

Възстановяване на pH на кожата ви

Избирането на подходящи продукти за грижа за кожата може да бъде обезсърчително, като се има предвид потенциалното им въздействие върху pH на кожата ви. Тези съвети ще ни помогнат да поддържаме здравословен pH баланс:

 • Избягване употребата на един и същ сапун за лицето и тялото си, тъй като сапуните обикновено имат по-високи нива на pH, които могат да нарушат баланса на кожата ни. Добре е да изберем нежни почистващи продукти за лице, които поддържат здравословно pH.
 • Прочитане на етикета. Търсенето на продукти с надпис „pH балансирано“ или предназначени за чувствителна кожа, е препоръчително, тъй като е по-вероятно да поддържат идеалното pH за нашия тип кожа.
 • Да се вслушаме в кожата си. Не всички типове кожа изискват меки продукти. Ако имаме мазна кожа, малко по-силен почистващ препарат може да бъде от полза, стига да запазва баланса на кожата.

Що се отнася до pH на кожата ви, не действайте самоинициативно. Потърсете насоки от професионален дерматолог, който може да анализира нуждите на вашата кожа и да ви помогне да постигнете оптимален pH баланс за здрава, сияйна кожа. 


Прочетете повече: Как да запазим кожата си здрава през лятото?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: