HomeКРАСОТАМисия „Гладка кожа”: Ползите от скраба за лице

Мисия „Гладка кожа”: Ползите от скраба за лице

Мисия „Гладка кожа”: Ползите от скраба за лице

Кожата на лицето е по-деликатна от тази на други части на тялото.

🎧 Слушай статията:

Тъй като лицето е  най-изложено, то изисква специално внимание, когато става въпрос за грижа за кожата. Поради тази причина е важно да използваме специално създадени за лице ексфолианти.

Защо скраб?

Ексфолиантите действат, като премахват мъртвата кожа, оставяйки след себе си слой по-млада и по-здрава кожа. Редовната употреба на ексфолиант може да поддържа кожата гладка и блестяща, като постоянно излага нова кожа. Много ексфолианти включват и овлажнители, така че те подхранват кожата, като същевременно премахват мъртвата. Използването на ексфолиращ скраб може също да премахне остатъчния грим на лицето, който не е бил напълно почистен преди това.

Ексфолиантите за лице се правят с мек абразив, който е предназначен да отстрани мъртвата и умираща кожа, когато се втрие внимателно върху лицето, споделя Beautyanswered

Съставки

Редица неща могат да се използват като ексфолиант в скраб за лице, включително бамбукови влакна, смлени черупки от ядки, овесени ядки, захар и плодова каша. По-твърдите ексфолианти като смляна пемза, пясък и сол не се използват в скрабовете. В допълнение към ексфолианта, скрабът обикновено съдържа масло или крем, които се използват за задържане на ексфолианта в суспензия, заедно с някакъв вид аромат, често осигурен от етерично масло, което също се предполага, че насърчава релаксацията.

съставки за скраб за лице
Снимка: Freepik.com

Ползи от скраба

Тялото произвежда естествено масло, наречено себум, за да поддържа кожата овлажнена. Но понякога производството става прекомерно и допълнителното себумно масло се натрупва в порите на кожата ни. Тъй като порите на кожата се запушват, това води до появата на акне. Ексфолирането премахва себумното масло и отпушва порите на кожата.

Много хора забелязват сухи петна по кожата си. Тези сухи кожни петна са известни като люспи. Те са нездравословни и също правят кожата да изглежда зле и състарена.  Ексфолирането на лицето с помощта на скраб за лице ще ни помогне да се отървем от лющещата се кожа и да я направим по-гладка. Ексфолиантите за лице допринасят и за намаляване на белезите от акне и тъмни петна по кожата. Въпреки че те не се премахват напълно, стават по-бледи. Скрабът насърчава естествения процес на възстановяване на кожата. Когато изтъркаме лицето си, това премахва мъртвите и увредени кожни клетки и позволява на кожата да се подмлади. Тъмните петна и белези по този начин стават по-светли.

Скрабът предотвратява врастналите косми. Те могат да бъдат доста неприятни, тъй като играят ключова роля в появата на пъпки. Според Skinkraft, е препоръчително да изберем ексфолиант за лице, който има антисептични свойства, за да направим ексфолирането на лицето си по-безопасно и полезно.

Правилно нанасяне

Някои хора нанасят ексфолианта за лице на ръката си, като поставят малко количество от него върху пръстите си и нежно масажират лицето, докато други поставят скраба върху козметичен тампон и го разтриват върху лицето. И в двата случая трябва да се използват нежен масаж и редовни кръгови движения, за да се гарантира, че цялото лице е покрито, без да е прекалено силно върху лицето. След използване на скраб, лицето може да се изплакне и след това да се овлажни.

Домашен скраб

Домашните ексфолианти за лице обикновено не се нуждаят от много съставки. Преди да започнем да правим скраба, проверяваме дали имаме следните неща под ръка:

  •  подхранващо масло, което позволява смесване и овлажняване, като масло от жожоба, кокос или бадем;
  • кафемелачка или кухненски робот, ако използваме овесени ядки, мерителни лъжици или мерителни чаши;
  • Купа за смесване на етерични масла;
  • Ако искаме продуктът да има по-дълъг живот, си приготвяме съд, в който да го затворим херметически!

Домашен скраб за лице за мазна кожа: Киви

  • В купа намачкваме пулпата на едно киви и добавяме 2 супени лъжици захар и 1 капка зехтин. Разбъркваме добре, за да образуваме паста. 
  • Нанасяме обилно количество от тази смес върху цялото лице и масажираме с кръгови движения с върховете на пръстите. 
  • След 10 минути измиваме с хладка вода и нанесяме любимия си овлажнител. 

Домашен скраб за лице за суха кожа: Кокосово масло 

  • В купа добавяме 1 супена лъжица кокосово масло, 1 супена лъжица захар и 1 капка лимонов сок. Разбъркваме добре.
  • Масажираме този скраб върху лицето си с малки кръгови движения с върховете на пръстите.
  • След 10 минути измиваме с хладка вода и нанасяме любимия си овлажнител.

Прочетете повече: Как да ексфолираме кожата си с кафе?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: