HomeИНТЕРЕСНОФолклор и мода – как българските шевици навлизат в модните тенденции?

Фолклор и мода – как българските шевици навлизат в модните тенденции?

Момиче с шал

Фолклор и мода – как българските шевици навлизат в модните тенденции?

Мотивите във фолклора отново са на мода. Българските дизайнери правят все повече интересни модели, но с традиционен дизайн и шевици.

Слушай статията:

В едно далечно време нашите баби са носили красиви одежди, уникални само за нашите земи. Окичени били с пендари, с нежни ризи и шарени шевици. Всяка носия била различна от тази на съседа, например, защото шарката и украшенията символизирали от кой род произлиза този, който я носи.

Българската носия се състои от множество елементи и мотиви, които се коренят в езическите вярвания и легенди. И така, никой не е носел дрехи с напълно симетрични украси, защото българите вярвали, че пълната симетрия е дяволско творение.

А днес след дълго отсъствие и събиращи прах в старите гардероби на село, фолклорните мотиви отново са на мода. Българските дизайнери поставят на витрините все повече интересни модели, но с традиционен дизайн и шевици.Трансформацията

Към днешна дата са познати над 200 вида символи за шевици. Българите изобразявали по дрехите си мотиви с животни, растения, небесни тела. Всеки символ означавал нещо и бил по-уникален от предишния.От 2014 година насам все повече нашумява тенденцията да се  преоткрива и включва традиционния фолклор. Изработват се бижута, дрехи, аксесоари за коса. те биват както бутикови, така и масово произвеждани. През 2015 година са изработени около 16 000 модела на дрехи и бижута, вдъхновени от българския фолклор. Този тип мода става популярен както сред дамите, така и при господата.( fashion.bg)

Къде присъства шевицата?

Най-често можем да открием фолклорни шевици върху летните ефирни блузи. Тези щампи придават свежест, разнообразие и всъщност са доста разпознаваеми. По вкуса са на малки и големи.

Снимка: Pinterest

Роклите са подходящи за жени с елегантен и изчистен стил. Дизайнерите са измислили също и алтернативни модели за претенциозни момичета в тийнейджърка възраст:

Снимка: Pinterest
рокля със зелени мотиви
Снимка: Pinterest

Модерните пафти

Пафтите са украсени златни или сребърни токи за колани  към носията от нашия фолклор, но съвременните модни дизайнери залагат на минимализма и доста са изчистили моделите им. Размерите им са доста по-малки.

Често срещани са плетените колани с шевици:

Снимка: Pinterest

Фолклорни накити

Широка е палитрата от бижута на нашите майстори бижутери. Идеите им включват големи обеци с пендари, през висулки с вградени шевици, чак до украшения за коса с вплетени цветя. Те завършват всяка визия и са дискретен начин да покажеш уважението към българските народни традиции.

Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest

Нещо и за мъжете

Сака, ръкавели и панталони. Шевиците в аутфита на мъжа го правят екстравагантен, но и изискан. Придават цвят в иначе еднообразния им гардероб и привличат внимание.

Снимка: Pinterest
Снимка: fashion.bg

Прочети повече: 11 елемента от гардероба, за които трябва да внимавате


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: