HomeМЕСТАКои забележителности да посетите в Мюнхен

Кои забележителности да посетите в Мюнхен

Кои забележителности да посетите в Мюнхен

Независимо дали сте тук за ден-два или повече, винаги има какво да видите и правите в Мюнхен, третият по големина град в Германия.

🎧 Слушай статията:

Този зелен град е известен със своите красиви паркове, голям брой музеи и луксозни дворци. За да извлечете максимума от вашето пътуване, събрахме най-добрите атракции, които трябва да посетите в Мюнхен, от най-добрите музеи до стари сгради с атмосфера.

Мариенплац

Този площад е сърцето на града от 1158 г. В старите времена е бил използван за търговия и дори турнири, но днес е най-известен с коледните си пазари, които отварят три седмици преди Коледа. Marienplatz е доминиран от новото кметство, което се простира на 9000 m² и има над 400 стаи. Сградата е проектирана от Георг фон Хауберисер, който спечели конкурса за проектиране на новото кметство на града. Акцентът на главната сграда на града е легендарният часовник Glockenspiel с въртележка от фигури, танцуващи в 11:00, 12:00 и 17:00 часа.

Театинеркирхе (църква на Св. Кайетан и Аделаида)

До лоджията на Фелдхернхале са жълтите кули на Театинеркирхе, високи 66 метра. Тази католическа църква е построена от баварски благородник през XVII век, за да благодари за раждането на дългоочаквания наследник на трона. Италианският архитект Агостино Барели внесъл нотка на Средиземноморието в Мюнхен в стил висок барок. Влезте в невероятно красивия му, богато украсен интериор, погледнете високия 71 метра купол и се възхитете на мазилката и скулптурите!

Мюнхенската глиптотека

Един от най-впечатляващите музеи в града е Глиптотеката. Тази красива неокласическа сграда претендира да бъде единственият музей в света, посветен изключително на античната скулптура. Посетителите могат свободно да се разходят сред експонатите и да се запознаят с изкуството, което не е скрито зад стъкло. За разлика от традиционен музей, Мюнхенската глиптотека е по-скоро художествена галерия. Има и съвременни копия на древни статуи, издълбани от дърво с длето.

Резиденцията в Мюнхен

Директно на изхода на метростанция Одеонсплац се намира Мюнхенската резиденция. И въпреки че е основан като скромен замък през 1385 г., следващите владетели реновират и разширяват сградата, превръщайки я във великолепен огромен дворец. Днес това е огромен комплекс от музеи и изложби за историята на Бавария, както и за концерти на класическа музика и музикални конкурси. С изключение на няколко официални празника, резиденцията е отворена всеки ден до 17:00 или 18:00 часа, в зависимост от сезона.

Статуя на Бавария

Отговорът на Мюнхен на Статуята на свободата всяка година пази територията на Октоберфест. Статуята, висока 18,5 метра, издигната през 1850 г. от крал Лудвиг I, олицетворява Бавария. Излят изцяло от бронз и тежащ почти 90 тона, той е толкова огромен, че трябвало да бъде направен от няколко части. Вътре в статуята е скрито спираловидно стълбище, водещо до площадка за наблюдение с изглед към Тереза ​​Медоу и центъра на Мюнхен.

Църква Св. Петър

Една от най-известните забележителности на Мюнхен се издига над града на хълм между Риндермаркт и Мариенплац, което го прави идеалното място да се насладите на невероятната панорама на околността. Започвайки от 56 метра, можете да гледате директно към покривите на Стария град. В ясен ден можете дори да видите Алпите от тук! Такава красива гледка изисква малко работа, защото първо трябва да се изкачите по вита стълба от 306 стъпала.

Бани Мюлер

На пръв поглед банята не е нещо, което може да се класифицира като атракция. Но тази красива сграда в стил Ар Нуво просто не е за изпускане! Баните Мюлер са обществени от откриването им през 1901 г. Вътре има римска парна баня, финландска сауна и басейни.

Дворец Нимфенбург

Дворецът Нимфенбург е построен в чест на раждането на наследника на баварския трон Макс Емануел. Бароковата сграда в западната част на Мюнхен е била лятната резиденция на баварските монарси. Пет поколения Вителсбахи участват в изграждането на този величествен ансамбъл, който днес съхранява няколко изключителни колекции. Благодарение на луксозно декорирания си интериор и известната „Галерия на красотите“, поръчана от Лудвиг I, дворецът е една от любимите атракции на Мюнхен. Не много стаи в двореца са отворени за туристи, но дори това, което е на разположение, е невероятно! Сред тях са бившата спалня на крал Лудвиг II и внушителната банкетна зала с красиви фрески на тавана от Йохан Баптист Цимерман. Луксозни градини от 200 хектара допълват ансамбъла.Фрауенкирхе (Катедралата на Благословената Дева Мария)

Емблематичните куполни кули са най-характерната част от градския пейзаж на Мюнхен. Катедралата е построена в края на XVвек. Сградата е силно повредена от въздушни удари по време на Втората световна война, но постепенно е възстановена. Тук е гробът на Лудвиг Баварски. Изкачете се на южната кула за гледка към Мюнхен и вижте Алпите! Освен това във вътрешността на най-високата църква в Мюнхен можете да видите легендарния … „дяволски отпечатък“ – отпечатък от мъжки ботуш върху плоча. Легендата разказва, че архитектът сключил сделка с дявола: за да не пречи на строежа, му било обещано да не прави прозорци в катедралата. Ако изберете правилния ъгъл, тогава колоните наистина скриват прозорците, така че да не се виждат.

Замъкът Блутенбург

Бившият ловен замък е една от най-важните забележителности в Мюнхен. Първият замък е построен на това място през XIII век, а два века по-късно е възстановен от бъдещия херцог Албрехт III. Днес сградата, която се намира почти на острова, принадлежи на Мюнхенската международна младежка библиотека.

Английска градина

Създадена през 18 век на левия бряг на река Изар, Английската градина в Мюнхен е най-големият градски парк в света, по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк и Хайд парк в Лондон. Сред атракциите на парка си струва да се отбележи японската чайна, построена в чест на Олимпийските игри от 1972 г., и Китайската кула, построена след пагодата, инсталирана в Кралските ботанически градини, Кю. Освен това можете да сърфирате по потока Eisbach, който минава през парка! В горещ летен ден разходката из Английската градина ще бъде истинско спасение. Това място е известно не само с великолепните си гледки към града: има сцена, наречена Monopretos, по-скоро като гръцки храм. Построен е по заповед на крал Лудвиг I.

Азамкирхе

Сгушена между сградите на Зендлингерщрасе, Асамкирхе е една от най-важните късни барокови сгради в Южна Германия. Тази църква е малка, но пълна с декоративни мраморни декорации и статуи. Сградата е построена през 1733-1746 г. от братята Азам като личен параклис с надеждата да намерят спасение. Те дори можели да видят олтара от съседната си къща! Интериорът ясно показва тяхното предназначение: най-светлата и издигната част на църквата е таванът, символизиращ спасението на небето, а пейките, символизиращи земята, са предимно в полумрак.

Градската галерия в къщата на Ленбах

В зората на ХХ -ти век вилата, собственост на Франц фон Ленбах, е била домакин на колекция от творби на арт групата Blue Rider, а именно Алексей Явленски, Василий Кандински, Габриела Мюнтер, Франц Марк, Аугуст Маке, Мариана Верьовкина и Паул Клее. Това събитие носи международна известност на музея. Днес тук се провеждат изложби, които запознават посетителите с творчеството на съвременни художници. Особено внимание се обръща и на творбите на художници от XVIII—XIX век, които някога са работили в Мюнхен.

Баварски национален музей

Баварският национален музей, открит от крал Максимилиан II през 1855 г., е друга културна атракция в Мюнхен, която ще ви отнеме много време.

Тук в повече от 40 зали са представени колекции от декоративни предмети, вариращи от античността до стила сецесион от началото на ХХ век – фаянс, оръжия, брони, порцелан, картини, музикални инструменти, мебели, часовници, костюми, сервизи и много повече. Един от хитовете на експозицията е колекцията Bollert, съкровищница от късната готика и ренесанса, колекция от скулптури от религиозни сгради в Бавария, както и рококо порцеланови фигури от Нимфенбург на швейцарския майстор Франц Антон Бузелли.

Музей на BMW

Карл Шванцер, архитектът, който е проектирал прочутата централа на BMW, е проектирал и концепцията за футуристичната сграда на музея, често наричана „купата за салата“. Строежът е завършен през 1973 г. Изложбата включва ретро автомобили, самолети, мотоциклети, турбини, двигатели, както и фантастични концептуални автомобили от последните две десетилетия.


Прочетете повече: 10-те най-приказни града в Германия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: