HomeИНТЕРЕСНОБиофилният дизайн и неговите ползи за нас

Биофилният дизайн и неговите ползи за нас

Биофилният дизайн и неговите ползи за нас

Природата е не само източник на красота, но и приятел за архитекти и дизайнери, които искат да създадат устойчиви и вдъхновяващи пространства.

 🎧Слушай статията:

Това е същността на биофилния дизайн – форма на архитектурен дизайн, който включва природата в сгради и обществена среда. Биофилният дизайн надхвърля естетиката, целейки да създаде пространства, които насърчават благосъстоянието, повишават производителността и подобряват устойчивостта на сградата.

Биофилният дизайн се основава на идеята, че хората имат вродено влечение към природата и се стимулират от контакта с нея. Използвайки моделите, формите и материалите на природата като вдъхновение, архитектите и дизайнерите създават среда, която стимулира усещането за връзка и хармония. Биофилният дизайн включва различни елементи, като използването на растения, естествена светлина, водни елементи и органични материали. Тези елементи са стратегически интегрирани, за да подражават на красотата и функционалността на естествените екосистеми, което води до пространства, които поддържат физическо, умствено и емоционално благополучие.

Биофилен дизайн интериор
Снимка: Iago Corazza

Необходимостта и значението на внасянето на природата в модерните архитектурни проекти е по-очевидна от всякога. С нарастването на урбанизацията хората прекарват повече време на закрито, връзката човек-природа става все по-важна. Биофилният дизайн отговаря на тази нужда чрез  обмислено/преднамерено въвеждане на елементи от природата в ежедневните ни пространства.

Освен върху естетиката, проучванията показват, че съчетаването на природата и естествените елементи на дизайна може да има забележителни положителни въздействия върху нашето здраве, познавателни способности и качество на живот. Чрез възприемане на биофилни принципи на проектиране, архитектите имат шанса да създадат среда, която не само отговаря на функционалните нужди, но и подобрява благосъстоянието на обитателите на сградата.

интериор с биофилен дизайн
Снимка: Alan Tansay

От благополучието до устойчивостта – 5 ключови предимства на биофилния дизайн

Вграждането на биофилни принципи на проектиране в архитектурни проекти има много ползи, както за психологическото здраве, така и за устойчивостта. От психологическа гледна точка, този вид архитектурен дизайн отговаря на нашата вродена потребност от природа, създавайки пространства, които подпомагат комфортна работна среда, ниски нива на стрес и подобрено психично здраве. Чрез интегриране на природни елементи като растения, водни елементи и естествена светлина, този вид дизайн стимулира усещането за спокойствие и регенерация, подобрявайки цялостното благосъстояние на обитателите.

Освен това зеленият дизайн е в синхрон с усилията за устойчивост, като проява на екологична отговорност. Чрез включването на елементи, вдъхновени от природата, архитектите могат да създадат по-устойчиви пространства, които намаляват консумацията на енергия, подобряват качеството на въздуха в помещенията и насърчават опазването на околната среда. Използването на устойчиви материали и прилагането на енергийно ефективни системи спомагат за по-зелено бъдеще, като същевременно подобряват дългосрочната устойчивост на архитектурните проекти.

интериор с природни елементи
Снимка: Tom Ross


Съчетанието от психологически и устойчиви ползи (както за обитателя, така и за експлоатацията) го правят мощен подход в съвременната архитектура. Чрез повторно свързване на хората с природата и насърчаване на устойчиви практики, зеленият дизайн създава среди, които са не само визуално привлекателни, но и поддържат човешкото здраве и здравето на планетата.

1. Подобрено благосъстояние и психично здраве

Биофилният дизайн създава пространства, които намаляват стреса, подобряват настроението и насърчават цялостното благосъстояние. Наличието на природни елементи, като растения и естествена светлина, помага за създаването на успокояваща и релаксираща среда, подобрявайки психическото здраве и емоционалното благополучие на обитателите.

2. Повишена продуктивност и фокус

Зеленият, устойчив и природосъобразен дизайн в архитектурните проекти може също да повиши когнитивната производителност и фокуса на обитателите на сградата. Проучванията са показали, че излагането на природни или вдъхновени от природата елементи може да подобри когнитивната функция, да разшири обема на вниманието и да подобри способностите за решаване на проблеми, което води до по-ефикасна и ефективна работа.

офис с биофилен дизайн
Снимка: Iwan Baan

3. Подобрено физическо здраве и комфорт

Включването на природата в архитектурните проекти подпомага физическото здраве и комфорта. Зелените и устойчиви елементи на пасивния дизайн, като подходяща вентилация, достъп до естествена светлина и използването на естествени материали, допринасят за по-добро качество на въздуха в помещенията, регулират температурата и влажността и създават пространства, които са по-удобни и благоприятни за здравето на обитателите.

4. Повишена креативност и вдъхновение

Установено е, че биофилният дизайн стимулира креативността и вдъхновението. Излагането на природни елементи активира мозъка и насърчава иновативното мислене. Чрез включването на холистични принципи на дизайн, архитектурните проекти могат да вдъхновят креативността на обитателите. Това води до свежи идеи и иновативни решения.

интересен офис с биофилен дизайн
Снимка: Dalmar / Bob Gundu / Jay Scotts

5. Устойчивост и ползи за околната среда

Зеленият дизайн е в синхрон с практиките за устойчиво строителство и отговорност към околната среда. Чрез включването на природата, архитектурните проекти могат да намалят потреблението на енергия, да насърчат биоразнообразието и да допринесат за една по-здрава планета. Устойчивият дизайн насърчава използването на устойчиви материали, енергийно ефективни системи и екологични практики. Това го прави ценен подход за справяне с проблемите на околната среда.


Прочетете повече: Най-добрите тенденции в дизайна на банята за 2023 г.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: