HomeИНТЕРЕСНОКак да откриете кои взаимоотношения са добри и кои не

Как да откриете кои взаимоотношения са добри и кои не

Как да откриете кои взаимоотношения са добри и кои не

В книгата „Надеждните хора: Как да откриете кои взаимоотношения са добри и кои не“ д-р Хенри Клауд и д-р Джон Таунзенд разглеждат чертите на надеждните и на ненадеждните хора, за да могат читателите да ги разпознават.

Слушай статията:

Книгата е издадена през 1995 година, но все още е така актуална, както преди няколко десетилетия. Д-р Хенри Клауд и д-р Джон Таунзенд говорят за важността на истинската връзка. Случвало ли ви се е да си тръгнете от среща, да скъсате с неподходящия партньор или да прекъснете телефонно обаждане, чувствайки се по- зле от преди това? Ако отговорът е „Да”, вероятно вече сте били сред ненадеждни хора. Те са навсякъде – понякога дори вътре в самите нас! Ако им позволите да влязат твърде дълбоко във вашия живот или взаимоотношения, те могат да навредят на емоционалното и духовното ви здраве.

Хубавата новина е, че след като се научите да идентифицирате ненадеждните хора, можете да забележите точно обратните на тях – тези, на които можете да разчитате. Те са надеждни и обогатят живота ви. На тях можете да имате пълно доверие. Въз основа на личния си опит, д-р Хенри Клауд и д-р Джон Таунзенд учат читателите как да разпознават двата вида хора. Според авторите личният растеж и успех в голяма степен зависят от правилните взаимоотношения.

Опасните хора могат да имат разрушително въздействие върху живота ви

Помниш ли онази приятелка от колежа, която постоянно ти забиваше нож в гърба? А момчето, което разби сърцето ти в гимназията? Или онзи колега от работата, за когото мислеше, че ще ти стане най- добрият приятел, а той се оказа абсолютна надувка? Тава са ненадеждните хора в живота ти. Те причиняват повече вреда, отколкото полза.

Има три различни групи ненадеждните хора. На първо място са тези, които лесно се отказват и изоставят другите. Това са хора, които с ентусиазъм започват дадена връзка, но рядко остават в нея продължително време. Да предположим, че се срещате с такъв човек. Нещата започват чудесно – дълги телефонни разговори, ресторанти, цветя и шоколади. Но всичко рязко се променя, след като отмине първата тръпка и се появят недостатъците. Хората, които лесно изоставят другите, не искат истинска близост. Когато се окаже, че другият човек не е съвършен, те бързо си тръгват.

Следващата група ненадеждни хора са критиците. Ако имате нужда от помощ, точно те са идеални за това. Обичат да анализират ситуации и хора, но често осъждат и критикуват другите. Изключително рядко проявят състрадание и съчувствие.

Последната трета група са тези, на които не можете да разчитате. Те трудно се придържат към определен план. Да ги наречем безотговорни. Помислете за онзи приятел, с когото сте правили планове за вечеря преди седмици. Уговорихте си среща в 19 часа, но вашият приятел ви „върза тенекия“ и не се появи. Безотговорните хора са забавни и спонтанни, но не можете да разчитате на тях.

И така, какво общо имат всички тези групи хора? Това е липсата на желание за истинска близост.

Те не търсят по-дълбоко взаимоотношение с другите, нито пък искат духовно общение с Бог. Ако този тип хора присъстват в живота ви, могат да го превърнат в истински кошмар. В дългосрочен план присъствието им може да бъде дори разрушително.

Важно е да разпознаете кои са ненадеждните хора в живота ви

група приятели разговарят
Снимка: Freepik.com

Да речем, че току-що сте научили ужасна семейна тайна и трябва да споделите с някого, за да ви олекне. Обаждате се на приятелката си Астрид, за да поговорите с нея. Седмица по-късно срещате вашия общ приятел Чарлз. Той вече е научил вашата тайна и дори ви се сърди, че не сте му казали първо на него. В този момент се чувствате разочаровани и най-вече предадени. Питате се как е могла Астрид да разпространи вашата тайна? Според авторите това е типична черта на ненадеждните хора. Една от причините Астрид да действа по този начин е, за да създаде напрежение между вас и Чарлз.

Друга причина е, защото не иска да говори с вас какво мисли и използва Чарлз, за да сподели мнението си. Често хора като Астрид не знаят за болката, която причиняват. Помислете за различни хора, с които имате взаимоотношения. Задайте си следните въпроси за всеки един от тях: Чувствате ли се виновни, когато кажете „не“ на този човек? Ядосва ли се, когато се сблъска с някакъв проблем във вашето взаимоотношение? Ако се извините за грешка, която сте допуснали, този човек прощава ли ви веднага?

Ако сте отговорили с „да“ на някое от гореизброените неща, значи се намиратe във взаимоотношения с ненадеждни хора. Оказвате се ограничени във вашия растеж, докато другият човек се опитва да ви бъде „родител“, за да правите само това, което той или тя одобрява.

Ненадеждните хора отбягват близостта, защото самите те не могат да се обвържат на емоционално ниво. Обикновено не изпитват съчувствие и нямат състрадание към останалите хора. Разбира се, не всеки човек е 100% надежден или 100% ненадежден. Според авторите е много важно да разпознаем с какви хора общуваме, но също така трябва да разберем дали самите ние не се държим ненадеждно с другите. Ако идентифицираме такова поведение от наша страна, съветът на Хенри Клауд и Джон Таунзенд е незабавно да се променим.

Обграждайте се с надеждни хора и странете от ненадеждните

Изключително важно е да разпознавате чертите на двата вида хора, за да можете да общувате с правилните и да отбягвате тези, които биха ви навредили. Ненадеждните хора рядко признават слабостите си, така че отношенията с тях често водят до дисбаланс. След време, ако това не бъде осъзнато и поправено, и двете страни стигат до задънена улица във взаимоотношенията си. Въпреки че лесно критикуват и виждат недостатъци в другите, те рядко виждат проблема в себе си. Ако ги притиснете и принудите да се извинят за дадена грешка, могат да го направят, но рядко това е искрено. Извиненията са основателни само ако са придружени от истинско желание за промяна.

Ненадеждните хора не се интересуват от духовното и душевното си израстване. Те смятат, че са перфектни и се съпротивляват на промяната. По този начин често остават в застой. Всичко това звучи ли ви неприятно и потискащо? Сега, когато можете да разпознавате чертите на ненадеждните хора, използвайте знанията си, за да потърсите обратното – надеждните. Това са тези, на които можете да разчитате и да имате доверие. Съветът на авторите е да се обграждате с повече надеждни хора и да страните от тези, които носят отрицателни емоции и чувства в живота ви.Общуването с надеждни хора е здравословно и изграждащо

приятелки разговарят
Снимка: Freepik.com

Нека направим едно упражнение. Превъртете лентата назад, докато стигнете до момента, в който сте наранили някого. Това може да е обидна дума, лоша постъпка или изблик на гняв. Какво ще направите сега? Най-правилното нещо е да вдигнете телефона и да се извините. Сега си представете, че този, на когото се обаждате, ви казва, че отдавна ви е простил. Прошката е най-доброто нещо, което един човек може да даде на друг. Точно това са надеждните хора. На тях може да се разчита. Те са честни, отговорни и състрадателни. Всички ние искаме да общуваме с хора, които ни приемат такива, каквито сме, помагат ни да израстваме и ни правят по-добри. Надеждните хора смятат, че духовният живот не е само връзка с Бога, а включва правилни взаимоотношения между хората. Общуването с такъв човек ни учи на здравословни граници, лекува сърцата ни и изкоренява злото.

Ето шест съвета, които можете да следвате, за да създадете правилни взаимоотношения:

  • Първо, потърсете помощ. Това ще ви научи на смирение и търпение. Не се страхувайте да признаете слабостите и грешките си пред другите хора.
  • Второ, споделете нуждите си, но останете верни на себе си. Ако например не харесвате хората да ви прегръщат прекалено често, просто им кажете това.
  • Трето, разберете защо понякога се съпротивлявате на близостта. Какво ви кара да страните от даден човек? Защо се страхувате от интимността? Отговорете на тези въпроси, преди да продължите напред.
  • Четвъртата стъпка може да звучи малко страшно: помолете другите хора да ви кажат какво е тяхното мнение за вас. Вероятно няма да бъде приятно да го чуете, но истината винаги е за предпочитане пред лицемерието.
  • Петата стъпка е двустранна: научете се да давате и да получавате прошка. Не казвайте просто “Съжалявам“, а наистина признайте грешката си, без да се оправдавате. Когато дадете и получите прошка по правилния начин, ще почувствате истинско облекчение и освобождение.
  • Това ни води до последната стъпка. След като се научите да общувате с надеждни хора, започнете да давате това, което получавате. Потърсете места и хора във вашата общност, където можете да дадете любов и съчувствие. Проучете нуждите на другите. Попитайте ги как можете да им помогнете. Присъствайте в живота на хората, изслушвайте ги и винаги казвайте истината.

Кратка биографична справка за автора

Д-р Хенри Клауд
Снимка: Аmazon

Д-р Хенри Клауд е консултант в областта на лидерството, предприемач и автор на книги. Негови произведения са в списъка на бестселърите на Ню Йорк Таймс и са продадени в близо 20-милионни тиражи. Книгата за лидерство “Интегритет“ е обявена от Ню Йорк Таймс за „най-добрата книга в тази сфера“. Списание „Успех“ поставя д-р Клауд в топ 25 на най-влиятелните лидери в областта на личностния растеж и развитие, заедно с Опра Уинфри, Брене Браун, Сет Годин и други. Той често участва в предавания по телевизионните канали СиЕнЕн, Фокс Нюс и други. Д-р Хенри Клауд има богат опит като експерт в областта на лидерството. Посвещава по-голямата част от времето си като съветва и консултира изпълнителни директори, ръководни кадри и мениджъри как да подобрят лидерските си умения. Живее в Лос Анджелис със съпругата си Тори и двете им дъщери Оливия и Луси. Обича голф, гмуркане и риболов.

Д-р Джон Таунзенд е роден на 1 юни 1952 година в САЩ. Той е автор на книги, бизнес консултант и психолог. Има бакалавърска степен по психология от Държавния университет в Северна Каролина, магистърска степен по богословие от Теологическата семинария в Далас и докторска степен по клинична психология от Училището по психология “Розмид“ към Университета „Биола“. Д-р Джон Таунзенд е автор или съавтор на над 30 книги в областта на лидерството.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България. 

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочетете повече: Книгата „Линчпин: Незаменим ли сте?“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: