HomeИНТЕРЕСНОМежду мълчанието от страх и страхът, че няма да бъдеш чут 

Между мълчанието от страх и страхът, че няма да бъдеш чут 

жени държащи плакати на протест

Между мълчанието от страх и страхът, че няма да бъдеш чут 

Днес България е свидетел на значителен ръст в общественото несъгласие и протести, където активни граждани се борят за промяна. 

Слушай статията:

Изправяне срещу ужаса

Отново пред Съдебната палата в София се събраха хиляди млади хора, търсещи справедливост и промяна в съдебната ни система. Протести се проведоха и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Видин и още десетки други български градове. Причина за това народно обединение стана едно нечовешко насилие върху 18-годишното момиче Дебора Михайлова. Нападението се случва края на юни в Стара Загора, родния град на момичето, а извършителят е нейният бивш приятел, Георги Николаев, който нарязва тялото ѝ 21 пъти, вследствие на което по-късно са ѝ направени 400 шева, чупи й носа, а косата й подстригва с машинка.  В миналото лицето е било осъждано два пъти за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди.

В съда нараняванията на младото момиче биват окачествени като лека телесна повреда, а 26-годишният Георги Николаев е задържан за 72 часа, след което е пуснат на свобода. Решението на съда в Стара Загора предизвиква вълна от обществено недоволство. Млади българи обединяват усилия в обща кауза, бореща се с насилието и настоявайки за справедливост пред съдебните институции в България.

Новината е отразена от редица чуждестранни медии, сред които и The guardian, които пишат: 

Хиляди българи излязоха на улицата, за да протестират срещу насилието над жени, след като покъртителен случай на рязане на тийнейджър стотици пъти шокира балканската нация. 

Жени на протест в защита на младото момиче
Снимка: BTA

В периода от 24 юни до 25 юни Георги Николаев се заканил и с убийство

Под натиск след протестите властите са задържали мъжа, който отрича да е изпращал заплашителни текстови съобщения до момичето, отразява The guardian.

Плакати и постери на протестиращите
Снимка: Balkan in sightНито една повече

В понеделник протестиращите призоваха за съдебна реформа и по-добра защита на жените, носейки плакати с надпис „Нито една повече!“.

„Как е възможно такъв садизъм да бъде определян като „лека телесна повреда“… Реакцията на съда е шокираща“, каза пред АФП 39-годишната Емилия Стоянова.

Снимка на протестиращите

„Традиционната толерантност към домашното насилие, нефункционирането на институциите трябва да се промени. Започна да се променя, но обществото трябва да се включи“, каза друг протестиращ, 33-годишен художник Иван.

Хората се борят за промени в закона, за да защитят по-добре жените от насилници или бивши партньори

Според полицейската статистика през първите три месеца на тази година осемнадесет жени са били убити, а заподозрените са познати на тях мъже, но активистите изчисляват, че има много повече жертви.

България досега отказва да ратифицира Истанбулската конвенция, ключов международен текст, насочен към защита на жените от насилие. През юни Европейският съюз се присъедини към конвенцията в ход, който разширява някои задължения към държавите-членки, които отказват да я ратифицират. България, членка на ЕС от 2007 г., и други, които не са я ратифицирали, възразяват срещу използването на думата „джендър“ в Истанбулската конвенция.

На фона на съвременните социални предизвикателства и глобалните усилия за постигане на равенство и справедливост, един от сериозните проблеми, които продължават да изпълзяват от сенките, е насилието срещу жени, особено когато то идва от техните близки. Насилието над жени е проблем, който не можем да игнорираме. Трябва да продължаваме да обединяваме усилията си, за да предотвратим насилието, да защитим правата на жените и да осигурим сигурна и подкрепяща среда за тях. Само чрез съвместни усилия и ангажимент можем да преодолеем този социален проблем и да изградим по-справедливо и равноправно общество за всички.


Прочетете повече: Психическото здраве на жената – въпроси и отговори с Мадлен Алгафари


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: