HomeПОДКАСТНеотъпкана пътека – от Ню Йорк до Ковачевица

Неотъпкана пътека – от Ню Йорк до Ковачевица

Неотъпкана пътека – от Ню Йорк до Ковачевица

В еп. 40 на подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме с композитора Добринка Табакова и пианиста Лора Чекоратова – организатори на фестивала „Неотъпкана пътека“.

Петото издание на фестивалът за съвременна класическа музика „Неотъпкана пътека“ представя световната премиера на нова камерна творба за клавирен квинтет от Добринка Табакова. Това е специална поръчка по случай юбилея на фестивала. Ще бъдат представени камерни шедьоври от Брамс, Шонберг и Дохнани, както и по-рядко изпълнявани творби за разнообразни ансамбли и певци от Бърнстейн, Бацевич и Монгoмъри.

За първи път ще гостуват в България световноизвестните музиканти Рандъл Скарлата, баритон (САЩ) и Макс Бейли, виола (Великобритания). Към екипа с вече познатите от предишни издания музиканти ще се включат и Дора Димитрова, цигулка (САЩ/България) и Вяра Шуперлиева, пиано (България/Aвстрия). В Ковачевица ще гостуват и трима млади български композитори – Лора Ал Ахмад, Светлин Христов и Петър Керкелов, които ще напишат нови камерни творби за музикантите на фестивала. Продължаваме и образователната програма „Пеещи сърца“ за деца от региона.

В разговора ни ще научите…

• Как българските музиканти от световна величина избират читалището в Ковачевица и вече пета година организират фестивалът за съвременна класическа музика „Неотъпкана пътека“?

• Каква е символиката в музиката и как се променя нагласата за слушане на класическа музика?

• Какви са следващите неотъпкани пътеки програма за нови творби от български композитори – „Пътеката е ваша“?

Целия разговор с Добринка Табакова и Лора Чекоратова може да чуете в Soundcloud и Spotify.


Прочетете повече: Надя Маринова – журналистиката и ценностите


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: