Братята и сестрите споделят гени, но са различни личности

Братята и сестрите споделят гени, но са различни личности

Братя и сестри: смесица от личности, привидно направени от една и съща материя, но безспорно уникални и различни.

🎧 Слушай статията:

Чудили ли сте се някога защо вие и вашите братя и/или сестри се различавате толкова много един от друг? Оказва се, че редът на раждане всъщност определя вашите различия в личността. 

Първите идеи за това, че личността на детето зависи от неговата позиция сред братя и сестри, принадлежи на А. Адлер. Днес в англоезичната литература има много изследвания с емпиричен характер върху сиблинговата позиция. Те нямат достатъчно дълбоко теоретична обосновка на зависимостта на личността от сиблинговата позиция. Предполага се, че децата, раждащи се в семейството с определена последователност се сблъскват с подобен опит и го преодоляват със сходни похвати, което води до формиране на определени навици, състояния и свойства.

Не малко изследвания и публикация са свързани със „сиблинговата позиция“ – идеята, че редът на раждане предсказва определени роли в семейството. Според д-р Мъри Боуен сиблинговата позиция влияе върху личността, поведението и отношенията. Той идентифицира четири позиции на братя и сестри: най-голям, среден, най-малък и единствено дете.

Най-голямото дете: Роденият лидер

Според Боуен повечето възрастни деца са отговорни, усърдни и търсят одобрение от авторитетни фигури. Те може да се чувстват обременени да дадат отличен пример на своите по-малки братя и сестри. Най-големите деца също могат да се борят с това да бъдат прекалено критични към себе си и другите.  

Изследвания от Университета на Илинойс твърдят, че първородните често приемат да бъдат по- отворени, кооперативни и отговорни“. Те дори могат да се похвалят с малко по-висок коефициент на интелигентност, въпреки че това е само малка част от разликата. Разликата между първородните и останалите, според проучвания, изглежда достатъчно малка, за да има незначителен ефект върху живота им. 

Копаейки по-дълбоко, университетът в Есекс добави към интригата. Техните открития показват, че първородните, особено ако са жени, са склонни да носят знамето на амбицията и в семейството си. Сам Джахара, психотерапевт, внася дълбочина в този разказ, като посочва, че проучванията показват, че първородните се радват на „предимство в образованието“. Светлината на прожекторите, насочена към тях, насърчава не само академичните способности, но и траен статус в йерархията на братята и сестрите.

Основни черти на най-големите деца:

 • Открити
 • Ярки
 • Амбициозни
 • Естествени лидери
 • Организирани

голяма сестра си играе с малка
Снимка: Freepik.com

Средното дете: Дипломатът

Средните деца често се смятат за миротворци в семейството. Притиснати между братя и сестри, те стават умели в изграждането на връзки и преговори. Те се стремят към хармония и могат да се почувстват пренебрегнати или засенчени от своите по-големи и по-малки братя и сестри. Боуен отбеляза, че средните деца са гъвкави и адаптивни. Те също могат да се борят да намерят своята идентичност и са склонни към бунт.  

Както уместно обяснява Сам Джахара, те са майстори в споделянето и сътрудничеството. Те не са нито най-възрастните, нито най-младите, така че изграждат своите уникални ниши, като същевременно поддържат семейната хармония.

Психологът Катрин Салмон и журналистката Катрин Шуман, автори на „Тайната сила на средните деца“, се задълбочават в света на средното дете. Въпреки че са по-малко наблюдавани, те процъфтяват в независимост, креативност и емпатия. Тези черти се появяват благодарение на динамичната си позиция. Шуман подчертава, че средните деца често се превръщат в забележителни екипни играчи и партньори.

Основни черти на средните деца:

 • Отборни играчи
 • Търпеливи
 • Независими
 • Емпатични
 • Умели дипломати

Средното в семейството дете
Снимка: Freepik.com

Най-малкото дете: Иноваторът

Сега си представете най-малкия брат или сестра – безгрижния авантюрист. Най-малкото дете обикновено се разглежда като бебето на семейството и може да получи специално отношение от родителите си. Боуен отбеляза, че най-малките деца са общителни, креативни и непокорни. Те също могат да се борят с чувство за малоценност и може да търсят внимание от другите. 

Прозрението на Сам Джахара разкрива спокоен подход към родителството до появата на третото дете. По-големите братя и сестри помагат във възпитанието, а най-малките могат да избегнат известен натиск. Обаче се появява обратната страна – усещането, че играят на догонване или са пренебрегнати.

Изследванията от университетите в Рединг и Бирмингам добавят завладяващ слой. Най-малките в семейството проявяват склонност към поемане на рискове в бизнеса. Тяхната „родена да се бунтува“ личност предизвиква изследователски подход, нестандартност и вкус към пресметнати рискове. Те често са животът на партито, излъчвайки спокойно поведение и умение за хумор.

Основни черти на най-малките деца:

 • Спокойни
 • Остроумни
 • Рискуващи
 • Предприемачески дух

малко дете се забалвява
Снимка: Freepik.com

Единственото дете: Независимо


Единственото дете е в позиция, близка до тази на първородното, тъй като родителските очаквания за успехи от негова страна, са в още по-голяма степен, но в същото време е и в позиция близка до тази на малкото дете в семейството, защото е единствен и не му се налага да си съперничи с по-малки братя или сестри. Боуен отбеляза, че единствените деца са склонни да бъдат зрели, отговорни и независими. Въпреки това, те също могат да се борят със социалните умения и да имат трудности при приемането на критика.

Основни черти на единствените деца:

 • Силно чувство за независимост
 • Самотни
 • Супер амбициозни
 • Трудно се разбират с колеги

дете лежи на пода и позира за снимка
Снимка: Freepik.com

През 80-те години на миналия век изследователят Робърт Пломин публикува забележителна статия, която разкрива нюансите на психологията на братята и сестрите. Пломин разчленява три основни аспекта, изследвани от психолози при братя и сестри: физически характеристики, интелигентност и личност. Изненадващо, в две от тези области братята и сестрите се оказаха поразително сходни. Физическите разлики съществуват, но са по-изразени в произволни извадки от общата популация, отколкото сред братята и сестрите. Същата тенденция важи и за когнитивните способности.

Разкритието на Пломин?Що се отнася до личностните тестове – измервани черти като екстровертност и добросъвестност – братята и сестрите са почти толкова различни един от друг, колкото непознатите. Магията на споделените гени, домове, рутина и родители не обяснява напълно тези различия. Възниква въпросът: на какво се дължи значителното разнообразие сред братята и сестрите, отгледани под един покрив?Разплитане на гените от околната среда

За да отключат тази мистерия, Пломин и негови колеги изследователи предприемат научно пътешествие. Тяхната цел е да дешифрират ролята, която гените играят при оформянето на личностните различия, които наблюдаваме и как околната среда допринася в това. Първоначално, подобно на други, те предполагат, че израстването в една и съща среда ще доведе до повече прилики между братята и сестрите. Но техните открития се противопоставят на очакванията.

Пломин обяснява: „Средата работи по много странен начин. Тя прави две деца в едно и също семейство различни едно от друго. Те не си приличат – те са различни.“

Горещият въпрос: Защо израстването в едно семейство понякога тласка децата в противоположни посоки по отношение на личността?

Отговорът все още е загадка, но се появиха три основни теории.

Теория 1: Дивергенция

Тази теория, популяризирана от дарвинисткия учен Франк Сълоуей, се основава на конкуренцията като движеща сила – подобно на дивата природа. Сълоуей твърди, че конкуренцията действа като двигател на еволюцията, задвижвайки разнообразието. Следователно, в семеен контекст, съперничеството между братята и сестрите за времето, любовта и вниманието на родителите става основен аспект. „И когато организмите се конкурират“, казва Сълоуей, „има тенденция да има феномен, който Дарвин отдавна идентифицира в произхода на видовете, наречен принцип на дивергенцията. Ролята на дивергенцията е по същество да минимизира конкуренцията, така че не е пряка. Това води до специализация в различни ниши.“

Теория 2: Уникална среда

Тази теория носи донякъде объркващо име: теорията за несподелената среда. По същество се приема, че независимо от външния вид, децата, които растат в едно и също семейство, са иманентно различни по значителни начини. Техните преживявания често са уникални.

„Децата растат в различни семейства, тъй като повечето братя и сестри се различават по възраст и следователно времето на [големите семейни събития] е различно“, обяснява Сюзън Макхейл, изследовател в Penn State University. „Знаете ли, родител губи работа, родителите се развеждат. Ако изоставате от брат или сестра с три или пет години, вашият опит на 5-годишно дете, чиито родители се развеждат, е различен от опита на 9-годишно или 10-годишно.“

Освен това, според Макхейл, децата в едно и също семейство рядко получават еднакво отношение от родителите си, дори ако родителите имат за цел да се отнасят към тях еднакво.

„Децата имат различни нужди“, казва Макхейл. „Те имат различни интереси. Те са различни личности, които предизвикват различни отговори от родителите.“

Три деца играят помежду си
Снимка: Freepik.com

Теория 3: Усилване

Последната теория е теорията за контраста, която предполага, че семействата са в основата си машини за сравнение, които увеличават дори най-малките разлики между братя и сестри.

Представете си, казва Макхейл, две еднакво приятелски настроени деца, родени в едно и също семейство. „Едното от тези деца е невероятно екстровертно, а другото е просто доста общително“, казва Макхейл. Във всеки друг семеен контекст второто дете може да се счита за екстроверт. „Но в това семейство“, казва Макхейл, „тя е интровертът.“

И след като етикетът бъде приложен – дори и да не е напълно точен – той влияе върху избора, който детето прави.

„И така, избираме различни групи приятели, прекарваме времето си по различни начини, които просто засилват това, което може да е било много малка разлика в началото“, казва Макхейл. „И знаете ли, докато тези сили се хранят една от друга, различията ескалират с времето.“

Концепциите върху реда на раждане на братя и сестри се развива като сложен танц между гени, среда и сравнения. Докато се ориентирате в лабиринта на семейната динамика, помнете – вашият ред на раждане може да създаде вашата уникална история по начини, които никога не сте си представяли.


Прочетете повече: Как да научим децата си на финансова грамотност


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required