5 признака на дехидратация и как да се справим с нея

жена, държаща шише за вода

Дехидратацията може да ни засегне независимо дали сме на почивка, в офиса или след купон. Ето няколко начина, с които да се справим.

🎧 Слушай статията:

Какво е дехидратация?

„Когато загубим повече телесни течности, отколкото можем да компенсираме чрез напитки или ядене на хидратиращи храни, ние се дехидратираме“, обяснява медицинският учен и диетолог по общественото здраве, д-р Федерика Амати пред Vogue . „Течностите се губят, когато ходим до тоалетната, потим се, говорим и дори ако дишаме през устата си през нощта. Някои лекарства също могат да увеличат дехидратацията, така че е редно да внимаваме, докато ги приемаме. Най-често срещаните виновници са кофеин, алкохол и тежки физическите упражнения без прием на течности след това.

Според Vogue – всеки, на всяка възраст, може да се поддаде на дехидратация, но това е по-опасно за тези, които са в напреднала възраст. Нашите мозъци се нуждаят от подходяща хидратация, за да функционират правилно, така че дори малко намаляване на нивата на хидратация може да намали производителността и умствената ни острота.

жена, пиеща вода от стъклена чаша
Снимка: Freepik


Основни признаци, че сте дехидратирани

Жажда: Не е изненада, че усещането за жажда е ключов признак за дехидратация. Докато за някои това е очевидно чувство, за други -не.

Промяна в цвета на урината: „Ако изглежда тъмно жълта, оранжева или дори светлокафява, това може да е знак, че сте дехидратирани“, казва д-р Амати. Трябва да е светложълт на цвят. По-рядкото ходене до тоалетната е друг знак.

Главоболие – това е и един от основните признаци на дехидратация. Чрез собствени наблюдения може да разберете дали главоболието ви се дължи на липса на течности в организма.

Суха кожа – кожата ни изглежда суха и ни сърби. Това означава, че кожата ни е загубила много влага и има нужда от хидратация. Други признаци за дехидратация на кожата могат да бъдат по-забележими бръчки и тъмни кръгове под очите

Проблеми с концентрацията и умората – изследвания показват, че дори лека дехидратация може да предизвика главоболие, умора, затруднено концентриране и раздразнителност. Затова е важно да пием достатъчно вода, особено през летните месеци или когато се занимаваме с физическа активност.

жена с мигрена
Снимка: Freepik

Как да се хидратираме ефективно

1.Пийте много вода, добавяйки плодове и зеленчуци, като краставица, лимон, мента, лайм или малини. Противно на общоприетото схващане, няма твърдо правило за това колко всички трябва да пием

2. Включете много пресни плодове и зеленчуци на всяко хранене – много храни съдържат повече вода. „Дините, краставицата и портокалите са страхотни примери за храни, които ни помагат да поддържаме хидратацията на тялото си.

3. В особено горещите дни или след напрегната тренировка, можем да включим някои електролити в рутината си. Кокосовата вода е естествено богата на тях, което е страхотно. Нека не забравяме обаче да поглеждаме етикетите им, защото някои съдържат добавени захари, което всъщност би попречило на това да се хидратираме.

4.Алкохолните напитки не хидратират. Подобно на кофеина, алкохолът е диуретик, което означава, че ускорява скоростта на преминаване на течности през тялото. Ако пиете алкохол, не забравяйте да увеличите и приема на вода.

5.Филтриране на водата – инвестицията в закупуване на водни филтри определено си заслужава и допълнително с това увеличава процеса на хидратация и намалява периода, в който водата достига до клетките в организма ни.

Прочетете повече: Радоновата минерална вода- цярът за всяко злоMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required