HomeЗДРАВЕНай-добрите упражнения за болки в кръста

Най-добрите упражнения за болки в кръста

жена с болки в кръста

Най-добрите упражнения за болки в кръста

Дали от дългото стоене пред компютъра или пристигащите менструални дни, кръстът не спира да ни тормози. Прочетете рецептата за справяне с болките в кръста.

Слушай статията:

Ако болката в кръста се появява след дълъг ден на седене на неудобен стол или след усилена домакинска работа, тези леки упражнения може да са точно това, от което се нуждаем.

Важно е и да следим как различните видове движения влияят на кръста и тялото ни. Ако болката не се подобрява, след като опитаме малко разтягане напред, се разтягаме назад. И обратното: Ако не се чувстваме добре да извиваме гърба си, пробваме някои движения с навеждане напред.

Важно: Ако болката в кръста е в резултат на травма като падане или сериозен инцидент, по-добре се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете.Започнете с дъха си

От clevelandclinic предлагат преди да започнем тренировка за долната част на гърба, да изпробваме някои техники за дълбоко дишане. Освен че успокояват нервната система, ще ни помогнат и да опознаем тялото си. Чрез поемането на въздух, натискаме до точката на разтягане и се отпускаме, ако усетим болка.

Позата котка-крава

Няма жена, която да не е правила прочутото йога упражнение котка-крава! Представлява заставане на колене и ръце в позиция на маса и чрез метода на вдишване и издишване, разтягаме или прибираме гръбнака си.

поза котка крава за болки в кръста
Снимка: Freepik

Усукване на корема

Отново упражнение, което е познато на всички и е изключително лесно. Заставаме в легнало положение, по гръб и свити колена, така че стъпалата ни да докосват земята. Внимателно и бавно преместваме колената си на една страна, като се опитваме да задържим раменете и горната част на гърба притиснати. Целта е да почувстваме леко разтягане от страната, противоположна на тази, към която са насочени коленете ни. Задържаме за 10 секунди и връщаме коленете в начална позиция. След това ги спускаме към другата страна и отново задържаме за 10 секунди.

усукване на корем  за болки в кръста
Снимка: Freepik

Мост

От начало ще ни бъде доста трудно да направим цял мост. Въпреки това е добро упражнение, за да върнем гръбнака в неутрална позиция и да накараме глутеусите да работят. По този начин облекчаваме и болката в долната част на тялото. Може да се окаже по-лесно и удобно да „слизаме“ поетапно до пода и да се катерим обратно. Добра идея е да го практикуваме в леглото, ако много ни мързи или не разполагаме с постелка за йога.

жена, правеща мост заради болките в кръста
Снимка: Freepik

Разходка

Разходката може би е най-приятното упражнение от всички останали. Дори 20 мин ходене в дългосрочен план ще облекчи болките в кръста и подвижността ни. Дали ще е в някой парк или ще е просто пазаруване от далечния квартален магазин, няма значение.

разхождащи се мъж и жена с куче
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Пилатес срещу йога


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: