HomeИНТЕРЕСНОСедмичен обзор на Madamsko: Могат ли само 4000 стъпки да променят живота ви?

Седмичен обзор на Madamsko: Могат ли само 4000 стъпки да променят живота ви?

Седмичен обзор на Madamsko: Могат ли само 4000 стъпки да променят живота ви?

В седмичния обзор на новините на Madamsko събираме важните, завладяващи и ориентирани към най-актуалните истории, които завладяха седмицата.

Слушай статията:

От оттеглянето на Вежди Рашидов до глобалната заплаха от горските пожари. Хвърляме поглед и върху вълнуващото откритие, че дори 4000 ежедневни стъпки биха могли потенциално да намалят риска от смъртността. Може ли това разкритие да оспори широко разпространеното схващане, че целта от 10 000 стъпки е достатъчна? Обръщаме внимание и на новият проект на Риана, предназначен за бъдещи майки, търсещи стил и комфорт. Продължете да четете….

Бившият председател на България Вежди Рашидов се оттегли от парламента и политиката

На 9 август Вежди Рашидов обяви, че подава оставка като депутат от партията на Бойко Борисов ГЕРБ и напуска политиката. Това се случва два дни след като изявлението му за новия закон срещу домашното насилие предизвика масово възмущение. На 7 август в почивката на обсъждането на новите промени в Закона за защита от домашното насилие Рашидов, без да знае, че наблизо има жив микрофон, заяви: „Ние вече имаме закони. За какво се джафкаме? Всички курви се събудиха, за да си спомнят, че са били изнасилени преди 15 години. Като с онзи американски режисьор, когото направиха на маймуна“.

Първоначалното изказване и оставките на Рашидов не потушиха гнева. На националния протест на 8 август срещу домашното насилие имаше призиви Рашидов да подаде оставка от парламента, както и подобни призиви от неправителствени организации, работещи по проблемите на домашното насилие. Домашното насилие е водеща тема в страната ни през последните седмици, заради редица случаи, които получиха широко медийно отразяване. Именно тези случаи предизвикаха промените на 7 август в Закона за защита от домашното насилие, след като парламентът промени закона по-рано на 21 юли.

Бившият председател на България Вежди Рашидов се оттегли от парламента и политиката
Снимка: Пламен Стоименов

Пожари има както в световен мащаб, така и в България

В Източна Франция трагичен пожар в хижа за хора с увреждания взе най-малко 9 жертви, като дронове локализираха 9 тела от 11-те първоначално изчезнали. Междувременно горски пожари, подхранвани от силни ветрове, създадоха хаос на Хаваите, причинявайки структурни разрушения, евакуации и прекъсвания на захранването. Пожарите възникнаха на фона на усилията за борба с пламъците в райони, недостъпни поради паднали дървета и повредена електрическа инфраструктура.

В България пожарите също оставят своя отпечатък. Пожар в хотел край хижа „Здравец“ в Родопите доведе до бързи мерки за евакуация, спасявайки 130 деца от лагер. Освен това изхвърлена цигара причини пожар във влак, пътуващ от София за Варна, подчертавайки важността на пожарната безопасност.

Пожари има както в световен мащаб, така и в България
Снимка: БНТ

Стъпка по стъпка – всеки 1000 стъпки намалява риска от смъртност с 15%

Скорошно проучване оспорва идеята, че постигането на 10 000 стъпки на ден е необходимо за значителни ползи за здравето. Вместо това изследванията показват, че правенето само на 4000 стъпки дневно е свързано с намален риск от смърт. Публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, проучването анализира данни от 17 изследвания в шест страни, като установи, че най-малко активните участници, които са извървявали приблизително 4000 стъпки дневно, все още са имали намален риск от смъртност. Според изследването всеки допълнителни 1000 стъпки на ден се свързват с 15% намаление на общия риск от смъртност.

Изследването обхвана над 227 000 като цяло здрави участници от страни, включително Австралия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, като ги наблюдаваше средно около седем години. „Основното послание е, че трябва да имаме възможно най-много стъпки и да започнем възможно най-рано, за да имаме най-големи ползи за здравето“, каза д-р Мачей Банах, водещ автор на изследването и професор по кардиология в Медицинския университет от Лодз в Полша.

пешеходци
Снимка: Freepik.com


Трима души получиха шанс за живот след проява на алтруизъм

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация в Пловдив. На 7 август близките на 43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, взеха благородното решение да дарят органите му. На следващия ден бяха трансплантирани бъбреци на двама българи – на 23 и 38 години. Операциите са извършени в университетската многопрофилна болница „Александровска“ в София. Поради липса на подходящи реципиенти в България черният дроб е трансплантиран на румънски пациент.

Близките на донора проявиха състрадание и смелост в трудния момент и обнадеждиха трима души, нуждаещи се от трансплантация на органи. Донорството на органи е начин за спасяване на живота и подобряване на качеството на живот на пациенти с органна недостатъчност. В България обаче все още има много хора, които чакат за трансплантация. Според данни на Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“, в България има 850 души в листите на чакащите за орган – повечето от тях чакат бъбрек, черен дроб и сърце. 

възрастно-дете-държащо-хартия-бъбрек
Снимка: Freepik.com

Риана пусна колекция дрехи за бременни

Малко по-различна новина, която завладя седмицата… Риана, най-стилната майка в света, пусна нова колекция дрехи за бременни за своята линия Savage x Fenty. Колекцията, проектирана от самата Риана, включва три модела сутиени бралет и широка тениска с надписи, които са удобни и секси за настоящи и бъдещи майки. Размерите варират от XXS до 4X, а цените са от $35 до $60.

Сутиените бралет са вдъхновени от най-продаваните силуети на марката и се предлагат в различни цветове. Те разполагат с функция за лесно обличане и събличане с една ръка, регулируеми предни презрамки и закопчалки за кърмене. Това може да бъде полезно за жени, които са бременни или кърмят, тъй като те могат да регулират и откачат сутиена, без да използват двете си ръце. Закопчаването на гърба също има четвърти ред за лесно прилягане през цялата бременност. На тениската пише: „Правете повече бебета“.

Риана кърми сина си RZA
Снимка: Danis Leupold

Прочетете повече: Седмичен обзор на Madamsko: Може ли викът на една нация да доведе до промяна?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: