HomeМЕСТАДания: какво да видите в родината на Ханс Кристиан Андерсен

Дания: какво да видите в родината на Ханс Кристиан Андерсен

Дания: какво да видите в родината на Ханс Кристиан Андерсен

Ако търсите дестинация, която съчетава природна красота, културно наследство и приказен чар, тогава може да помислите дали да не посетите Дания.

🎧 Слушай статията:

Дания е страната, от която започва Скандинавия. През вековете на своето съществуване тя се е променила много, превръщайки се от държава, известна със своите жестоки викингски воини, в мирна модерна страна, където иновативната архитектура хармонично съжителства със средновековни сгради. Тук все още можете да посетите колоритните рибарски селища, чиято история датира от времето на викингите и, ако желаете, да опитате най-пресните морски дарове като част от типичните местни ястия – например известния smørrebrød. Дания също е страната на Ханс Кристиан Андерсен, така че тук ще намерите дворци и замъци, където може би са се развили сюжетите на любимите ви приказки. Възможно е и е необходимо да изучавате тази страна дълго време, но ние избрахме най-красивите забележителности на Дания, които първо трябва да видите.

Рибе

„Не остаряваш, ставаш по-добър“ е фраза, която подходящо се прилага към Рибе, най-старият град в Дания. Разположен в Ютланд, градът е основан през 700 г. като търговско място на викингите. Кметството на Рибе е най-старото в страната: сградата е построена през 1496 г., но до 1709 г. не е кметство. Рибе има много атракции, от причудливи фахверкови средновековни сгради до величествената катедрала, първата християнска църква в Дания. В близост се намира истинско съкровище – Национален парк Wadden Sea.

Гилелайе

Ако мислите, че в такава северна страна като Дания няма Ривиера, тогава грешите. Датската Ривиера се намира в Gillelay, живописен рибарски град на брега на Северно море. От древни времена, освен традиционния риболов, местните жители отглеждат пшеница и крави и овце. Разходете се из града, участвайте в ежедневния сутрешен рибен търг и посетете паметника на Киркегор, първият философ екзистенциалист.

Хелзингьор 

Helsingør е домът на Кронборг, един от най-известните замъци в света, където се развиват събитията от Шекспировия Хамлет. Представлението се провежда тук ежегодно от 80 години. Бившето средновековно рибарско селище е основано през XV век, въпреки че крепостта и църквата, заобиколени от манастири, се появяват век по-рано. Сега това е оживен пристанищен град. Срещу замъка има статуя на млад мъж, който се нарича брат на известната Малка русалка. Най-важните атракции в града включват замъка, морския музей и статуята на датчанина Ожие, легендарна фигура, която се бори срещу Карл Велики.Олборг

Друг древен датски град, който в крайна сметка се превърна в индустриален и културен център. Известен е със своите симфонични и оперни театри, както и с карнавала в Олборг, най-големият карнавал в Скандинавия. Градът е известен и със своите фахверкови имения, замъка Олборг от 16-ти век, който е бил кралска резиденция, и катедралата Св. Будолф, построена през XIV-ти век върху руините на стара викингска църква.

Роскилде

Роскилде е една от първите столици на Дания. Намира се на 30 километра от сегашната столица – Копенхаген. Това е един от най-старите градове в Дания, където са погребани много монарси. Техните кралски гробници могат да бъдат намерени в катедралата Роскилде от XII-ти век, първата тухлена готическа катедрала в Скандинавия. Друга ключова атракция е Музеят на викингските кораби, в който се съхраняват останките от пет викингски кораба, които са били потопени, за да защитят Роскилде от морски нашественици. Други атракции включват кралския дворец, в който сега се помещава художествена галерия, и Banks of Roskilde, три гигантски вази, издигнати в чест на хилядолетието на града. В края на юни – началото на юли тук се провежда грандиозният фестивал в Роскилде.

Скаген

Скаген е най-северният град на Дания, който е и главното рибарско пристанище на страната и едно от най-популярните места за посещение в Дания, привличащо два милиона посетители годишно. Това очарователно селище с живописните си морски пейзажи, рибари и дълги пясъчни плажове е било популярно сред художниците импресионисти от XIX-ти век. Датските кралски особи са установени тук в началото на 1900 г. Градът, където се срещат Балтийско и Северно море, е известен с улова на херинга, така че не забравяйте да опитате тази риба тук. Градът се гордее с един от най-старите фарове в Дания.

Борнхолм

Борнхолм е остров в Балтийско море, разположен по-близо до бреговете на Полша и Швеция, отколкото всъщност Дания. Известен е със своите изкуства и занаяти, особено стъкло и фаянс. На острова има няколко града с живописни вятърни мелници и средновековни църкви, четири от които са кръгли. Борнхолм, окупиран от германците по време на Втората световна война и по-късно от Съветите, е известен със своята изключителна природа, от скалисти морски скали и гори до зелени долини и плажове. До него се стига с ферибот от Дания и Швеция. Тук ще видите и средновековни крепости и соларни храмове от епохата на неолита.

Одензе

Одензе се превежда като „светилището на Один“, но този град е по-известен с нещо повече от сигурно убежище за поклонниците на този скандинавски бог. Тук е роден Ханс Кристиан Андерсен, така че можете да очаквате да видите много статуи и скулптури на неговите герои из целия град. Тук е къщата, в която е преминало детството му. Третият по големина град в Дания е известен и със сладкия си марципан. Освен това много от неговите атракции са истински Клондайк за туристите: стар замък на викингите; музеят на открито село Фуненская, пресъздаващ живота на епохата на Андерсен; Абатството Фюн, където се помещава един от най-старите музеи на изкуството в Дания и катедралата Св. Кнуд, построена през XI век.

Замъкът Егесков

На същия остров Фюн се намира и приказният замък Егесков, чиято история датира от над 450 години. Замъкът, разположен в средата на острова, е построен за отбрана, така че и днес впечатлява със своята мощ, непревземаемост и същевременно елегантност. На тавана на замъка има дървено човече. Легендата разказва, че ако го преместите на друго място, на Бъдни вечер, замъкът просто ще се плъзне в езерото.

Орхус

Вторият по големина град в Дания започва своята история през VIII век като укрепено селище на викингите. От векове Орхус е бил важен търговски център. През 2017 г. градът е избран за Европейска столица на културата. В местната архитектура са застъпени всички стилове – от времето на викингите до наши дни. Най-старите оцелели къщи се намират в центъра, а архитектурната доминанта е Орхуската катедрала от XIII век – най-дългата и най-високата църква в града.

Копенхаген

Много пътешественици започват да разглеждат забележителностите на Дания от Копенхаген, най-големият град и столица на страната. Този оживен град има какво да предложи. Бившето рибарско селище на викингите сега е културен и финансов център. Повечето посетители идват в Копенхаген по две причини: да се насладят на градините Тиволи, най-посещаваният тематичен парк в Скандинавия, и да видят Малката русалка, бронзова статуя, посветена на един от героите в приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Копенхаген е известен и със своята холандска ренесансова архитектура, замъци и средновековни църкви.


Прочетете повече: Животът в Дания – как живеят най-щастливите хора в света


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: