HomeИНТЕРЕСНОКак да се грижим за кучето си през летния сезон

Как да се грижим за кучето си през летния сезон

Как да се грижим за кучето си през летния сезон

Горещините влияят както на човека, така и на домашните ни любимци, затова е важно да знаем как да полагаме правилни грижи към тях. 

Слушай статията:

През летния сезон кучетата могат да се изправят пред някои предизвикателства и затова е важно да предприемем определени мерки, за да гарантираме доброто им здраве. Ние от Madamsko ще ви представим някои съвети, с които да предпазите кучето си през летните месеци.

Хидратация

Домашните ни любимци губят вода непрекъснато – чрез уриниране, изпаряване на слюнката при задъхване или издишване. Трябва да се уверим, че кучето има достъп до прясна и чиста вода през целия ден. Добре е да поддържаме водния му резервоар пълен, за да предотвратим дехидратацията, особено след разходки на открито. Носенето на бутилка вода по време на разходка е задължително при всяко излизане.

Куче пие вода от ръката на стопанина си
Снимка: Dogs and cats

Избягване на горещините

Разходките на кучето трябва да бъдат планирани сутрин между 7 и 8 часа или вечер след 21 часа, когато температурите са по-ниски. Много често температурата на паважа навън може да е от 20 до 30 градуса по-висока спрямо тази на въздуха. Трябва да избягваме разходки по горещ асфалт, тъй като той може да причини изгаряния на краката на кучето.

Снимка на кафяво куче в ръцете на стопанина си
Снимка: Darik News


Не е препоръчително да оставяме кучето си в паркирана кола дори за кратко време. Вътрешната температура на колата може да нарасне много бързо и да предизвика топлинен удар или дори смърт.

Подстригване на козината

Подстригването на дългата козина на кучето може да помогне за намаляване на топлината, която задържа. Въпреки това, трябва да имаме предвид, че кучета с къса козина не са защитени от слънцето и може да им бъде нужна специална грижа. Животните с бяла или светла козина са по-податливи на слънчеви изгаряния. Може да използваме слънцезащитен крем, който е специално предназначен за кучета.

Много важно е обаче да не бръснем породите с по-плътна или двойна козина. Някои от четириногите ни приятели се отличават с двойна козина, която включва мек подкосъм и по-груба външна част. Този многопластов кожух им предоставя удивителен терморегулационен механизъм, който им помага да поддържат правилната си телесна температура.

Куче бива постригвано
Снимка: TrendyPet


Правилна храна

Диетата на кучето може да бъде променена, ако е необходимо. Летните месеци могат да повлияят на апетита и теглото на кучето, затова е добре да се консултираме с ветеринарен лекар за подходяща храна.

Куче послушно чака храната си
Снимка: Dogs and cats

Противопаразитни средства

Също така, трябва да се уверим, че кучето е защитено от бълхи, кърлежи и комари, които са по-чести през лятото. Затова трябва да се консултираме с ветеринарен лекар за подходящи противопаразитни средства.

Куче бива преглеждано за бълхи и кърлежи
Снимка: Dogs and cats

Безопасност на басейна и водоемите

Трябва да внимаваме, когато оставяме домашните си любимци без надзор в близост до басейни, особено ако имаме такъв в двора си. Това, което може да направим, е да се уверим, че то може да се връща безопасно от водата. Също така, може да го обучим как да излезе от басейна или да използваме специални стъпала за кучета.

Грижата за нашите кучета през летния сезон е от съществено значение, за да гарантираме тяхното здраве, щастие и комфорт. Както всеки сезон, лятото идва със свои предизвикателства, с които трябва да се справим със съобразителност  и отговорност към нашите верни приятели. Нека бъдем нащрек за знаците на проблеми или дискомфорт при кучето и незабавно потърсим ветеринарна помощ, ако забележим нещо необичайно.

И най-важното, посветете им време и внимание през лятото. Забавлявайте се с тях и ги радвайте със специални игри и активности, но винаги се съобразявайте с тяхната физическа способност и темперамент.

Със съобразителност и грижа, можем да осигурим на нашите кучета щастливо, здравословно и безопасно преживяване на летните дни, което ще създаде спомени за цял живот както за тях, така и за нас. Те са част от нашето семейство и заслужават само най-доброто.

Куче плува във водата с момиче
Снимка: Miau

Прочетете повече: Да вземем ли домашен любимец на детето си?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: