HomeИНТЕРЕСНОЛунен кодекс: творби на 30 000 художници ще бъдат архивирани на Луната

Лунен кодекс: творби на 30 000 художници ще бъдат архивирани на Луната

Лунен кодекс: творби на 30 000 художници ще бъдат архивирани на Луната

Лунния кодекс ще включва колекция от изображения, обекти, списания, книги, подкасти, филми и музика от 157 държави.

🎧Слушай статията:

Портрет, сглобен от тухли Lego, дърворезби и колекция от поезия от всеки континент… Това са сред хилядите творби, които ще бъдат архивирани на Луната като траен запис на човешкото творчество. Колекцията, известна като Лунния кодекс, се дигитализира и съхранява на карти с памет или лазерно гравирана върху NanoFiche – актуализация от 21-ви век на филмови микрофиши – в подготовка за мисиите, които ще пренесат материала до лунната повърхност, споделя The Guardian.

Самуел Пералта, физик и колекционер на изкуство, който ръководи усилията, описва извънземния архив като послание в бутилка към бъдещите поколения. То им напомни, че войната, пандемиите и икономическите кризи не са спрели хората да създават произведения на красотата. Събрани от 30 000 творци: художници, писатели, режисьори и музиканти от 157 страни, изображенията, обектите, списанията, книгите, подкастите, филмите и музиката са разделени в четири капсули.

Първата, известна като колекцията Орион, вече обиколи Луната. Тя беше изстреляна на космическия кораб Орион като част от мисията Артемис 1 на НАСА миналата година. През следващите месеци поредица от лунни кацащи апарати ще отнесат капсулите Лунен кодекс до различни дестинации в кратери на южния полюс на луната и лунна равнина, наречена Sinus Viscositatis.

NanoFiche, използван в проекта Лунен кодекс, и всички малки квадратчета върху него са дигитализирани версии на изкуството
Това е NanoFiche, използван в проекта Лунен кодекс, и всички малки квадратчета върху него са дигитализирани версии на изкуството // Снимка:  Lunar Codex


Произведенията на изкуството няма да са първите на Луната

Лунният модул за мисията на Аполо 12 през 1969 г. носи малка керамична плочка с чертежи от Анди Уорхол, художника Робърт Раушенберг и скулпторите Форест Майерс и Джон Чембърлейн. Две години по-късно екипажът на Аполо 15 остави висока 9 см алуминиева скулптура от белгийския художник Пол ван Хоейдонк, на повърхността.

Колекцията Lunar Codex е значително по-разнообразна

В архива са включени:

  • New American Gothic на Аяна Рос, носител на наградата Бенет за 2021 г. за жени художници;
  • Дърворезби и линогравюри от Олейса Джураева, гравьор, напуснала Киев скоро след като Русия нахлу в Украйна;
  • Картини на Кони Карлета Салес, художничка и поетеса. Тя живее с оптичен невромиелит, автоимунно заболяване, което атакува гръбначния мозък и зрителните нерви.

Крис Райли, продуцентът на наградения със Сънданс документален филм „В сянката на Луната“, отбелязва, че екипажът на Аполо 11 е оставил силиконов диск с гравирани съобщения от световни лидери на Луната. „Ето ни почти 60 години по-късно, много нации и компании сега се насочват към Луната, носейки със себе си много от това, което ни прави хора“, каза той. „Проектът Лунен кодекс олицетворява това, като взема работата на 30 000 от нас, за да го пренесе на лунната повърхност.“

Иън Крауфорд, професор по планетарни науки и астробиология в Бъркбек, Лондонския университет, също се отнася положително към кодекса. Той добавя, че „всичко, което кара хората да мислят в космически контекст, е страхотно“. Но Крауфорд каза, че подобни проекти не трябва да нарушават най-ценните от научна гледна точка места на Луната. Като пример посочи постоянно засенчените кратери на лунните полюси.

Пералта публикува на сайта на проекта: „Нашата надежда е, че бъдещите пътешественици, които ще намерят тези времеви капсули, ще се докоснат до част от богатството на нашия свят днес… Това показва идеята, че въпреки войните, пандемиите и климатичните бедствия, човечеството намери време да мечтае, време да създаде изкуство.“


Прочетете повече: Коя е Чармион фон Виганд и защо е толкова важна?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: