HomeИНТЕРЕСНОНай-странните жилища в света

Най-странните жилища в света

обърната къща

Най-странните жилища в света

Къде е най-опасно да живееш, но е истинско удоволствие да гледаш?

Слушай статията:

Как най-качествено да си доставиш хормона адреналин? Отговорът е прост – като живееш на ръба на смъртта. Имаме предвид това съвсем буквално. Просто си представете какво би било да посрещате всеки нов ден в постоянен страх за живота си. Някои от тези домове са построени на ръба на хилядофутова скала, докато други са проектирани като архитектурни странности, които според инженерите са невъзможни за изграждане. Какъвто и да е случаят всяка една къща от следващите привлича многобройни тълпи заради своята уникалност.

Такасуги-ан, Япония

Takasugi-an, чайна в Нагано, Япония, е построена чрез забиване на повалени дървета в земята, придавайки на сградата сюрреалистичен вид. За да стигнат до чайната, посетителите трябва първо да се изкачат по нестабилна стълба, след това да събуят обувките си и да се изкачат по още една такава и да балансират на ръба на смъртта. Интериорът на чайната е очарователен, но посетителите трябва да са наясно, че сградата е уязвима от люлеене от вятъра. Името „Takasugi-an“, което означава „твърде високо“ на японски, предполага, че който и да е построил сградата, го е направил с доста чувство за хумор.

Къща Сутягин, Русия

Престъпният бос в Архангелск, Русия, Николай Петрович Сутягин започва да строи Къщата на Сутягин през 1992 г. и прекарва следващите 15 години в нейното усъвършенстване. Семейство Сутягин разширява своя триетажен дом в 13-етажна сграда без разрешение за строеж или официални планове, което я прави най-високата дървена конструкция в света. Сградата е съборена през 2008 г., защото е считана за застрашена от пожар, според градските власти.

Финикс Хаус, Хавай

Къщата на феникса в момента е в списъка на Airbnb, така че ако винаги сте искали да спите в сянката на активен хавайски вулкан, това е вашият шанс! Къщата на Феникс на Големия остров на Хаваите е опасно близо до потока лава по време на изригване на Килауеа. Освен това Килауеа е един от най-активните вулкани в света в момента, така че почти сигурно ще видите някои изригвания, ако решите да си подарите „възпламеняващо“ изживяване.

Остров Elliðaey, Исландия

Смятате ли се за интроверти? Ако е така, мислите ли, че бихте могли да се справите с живота в най-изолирания дом на света? Този изолиран дом някога е бил използван като ловна хижа на остров Елиай, който се намира край южния бряг на Исландия. Също така на острова има порутен склад, който някога е бил обитаван от учени.

Chemosphere, Лос Анджелис

Chemosphere е едноетажна осмоъгълна къща с площ от 2200 квадратни фута в Лос Анджелис, която се намира на върха на бетонна колона с височина 30 фута и широка 5 фута. Някога е била наричана „най-модерният дом, построен в света“ и е проектирана от Джон Лаутнър през 1960 г. Като се има предвид, че къщата е построена на наклон от 45 градуса, изобретателността на нейния дизайн е похвален.

Островът Една къща е достатъчна, Ню Йорк

Hub Island, наричан още Just Room Enough Island, се намира в река Свети Лорънс в северната част на щата Ню Йорк и пресича международната граница между Канада и Съединените щати. Just Room Enough Island, най-малкият обитаем остров в света, заема оскъдните 3300 квадратни фута, което е повече от достатъчно пространство за едно жилище, едно дърво и скромна плажна ивица. Семейство Sizeland купува острова през 50-те години на миналия век с намерението да го използва като частно бягство; обаче, веднага щом се разчува, островът вече не остава изолиран.

Сенчестата скала

Shadowcliff, Lake Michigan


 

Shadowcliff, архитектурен шедьовър на Harry Weese, е стъклен куб, кацнал на скала над езерото Мичиган. Бивш съветник на Линдън Б. Джонсън, Бен У. Хайнеман, имаше собствен офис, построен тук като място за бягство. Weese е сигурен, че е построен да издържа на ветрове със скорост до 90 мили в час, въпреки плашещия си вид. Стъкленият подов прозорец с изглед към скалата отдолу е безспорно най-интересният аспект на тази структура.

Хижа Солвей, Швейцария

Това е малка хижа, скрита от страната на връх Матерхорн (4478 м.) в Алпите, построена специално за алпинисти, за да се използва като временно убежище от стихиите. Това не е огромно пространство, но може да побере 10 души, ако е много наложително. В случай на лавина или друго нараняване, изискващо евакуация с хеликоптер, тя разполага и със спешна телефонна линия.Къщата с падаща вода в Пенсилвания

Falling Water House, Pennsylvania

Къщата с падаща вода в Пенсилвания е буквално разположена на върха на водопад и е потънала в буйна зеленина. Къщата на падащата вода, построена от известния архитект Франк Лойд Райт, не е построена с оглед на издръжливостта или безопасността. Набирането на 11 милиона долара е необходимо, за да се коригират проблемите (например, подовете, които са твърде слаби, за да поддържат конструкцията и гредите, които се напукват под тежестта на къщата).

Манастирите Метеора, Гърция

Meteora Monasteries, Greece

Един от най-големите и високи източноправославни манастирски комплекси в света можете да намерите в Метеора, Централна Гърция. Като защитен механизъм срещу нашествие, оригиналните 24 манастира са построени на върха на естествени каменни колони в края на XIV век. Сега във всеки от шестте, които все още съществуват, живеят по-малко от десет души. Как тогава жителите влизат и излизат от района? Някога се стигало само с въже; съвременните скални образувания обаче са модифицирани и ги свързват стълби.

Клиф Хаус, Австралия

The Cliff House, Australia

Тези, които се страхуват от височини, вероятно трябва да избягват тази къща на скала във Виктория, Австралия. Този пететажен дом е вдъхновен от начина, по който ракообразните се прикрепят към корабите, и е построен директно във вертикалната стена на скала. Покривът на къщата служи и като гараж, така че ако това не е достатъчно изнервящо, можете да натрупате още неща отгоре!

Подземните домове на Кубър Педи, Австралия

The Underground Homes of Coober Pedy, Australia

Кубър Педи в Южна Австралия е известен като център за добив на опали. Но може би по-странен е фактът, че 80% от жителите на града живеят в „землянки“ под повърхността, всички в опит да оцелеят в непоносимата дневна жега. Може да стане горещо до 127 градуса по Фаренхайт (= 52,7°С) през деня в Кубър Педи, така че ако живеете там, трябва да сте готови да рискувате топлинен удар, когато излизате навън.

Casa do Penedo, Португалия

Casa do Penedo, Portugal

Каменната къща или Casa do Penedo може да се намери в северна Португалия. Строежът на дома започва през 1972 г. и продължава през 1974 г.; собствениците планирали да го използват като ваканционно убежище по време на строителството. Сега обаче това е само туристическа атракция, с малък музей, показващ артефакти от миналото на дома. Въпреки че е близо до вятърен парк, самата къща не получава никаква енергия, генерирана там. Това ли наричате селски начин на живот?

Апартамент Dumpster, Ню Йорк

Dumpster Apartment, New York City

Разходите за живот в Ню Йорк са високи; това никой не го оспорва. Твърди се, че дори не можете да наемете контейнер за боклук за по-малко от 1500 долара на месец. Един декоратор се заема да докаже, че такова нещо е възможно, като създава напълно функционален апартамент в контейнер за боклук, включващ кухня, баня, спалня и тераса за слънчеви бани, както се вижда в това произведение на инсталацията. И всичко това само за $1200/месец!

 Източник  на снимките: housediver.com

Прочети повече: Животът в Дания- как живеят най-щастливите хора в света


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: