HomeИНТЕРЕСНОКакво е “charcuterie board”?

Какво е “charcuterie board”?

Какво е “charcuterie board”?

Charcuterie board или „дъски с колбаси“, се превърна в централен елемент на събирания, събития с кетъринг и менюта на ресторанти.

Слушай статията:

Но какво точно е „charcuterie“ и защо всички обичат тези изкусни аранжировки на храни? Нека се потопим в света на колбасите и да проучим как можем да създадем своя собствена великолепна дъска.

Произходът на дъските с колбаси може да бъде проследен до изкуството на колбасите, което произхожда от Франция през 15 век. Charcuterie се отнася до приготвянето на консервирани меса и месни продукти, като колбаси, пастети, терини и сушени меса. Самият термин „Charcuterie“ идва от френските думи „chair“ (месо) и „cuit“ (варено), отразяващи методите за готвене и консервиране, използвани в тази кулинарна практика.

В миналото колбасите са били основно кулинарно умение, използвано за консервиране на месо. Това позволило на хората да съхраняват и консумират месо за продължителни периоди, особено във времена, когато прясното месо не било лесно достъпно.

С течение на времето колбасите се превърнали в специализирана форма на кулинарно изкуство

Френските готвачи, известни като „charcutiers“ станали опитни в приготвянето и представянето на разнообразие от консервирани меса. Те създавали асортимент от деликатеси, включително колбаси, шунки и терини, които често били излагани на пазари и магазини за деликатеси.

С разширяването на кулинарния свят концепцията за дъските с колбаси постепенно се разпространила извън границите на Франция. Комбинацията от различни консервирани меса и други храни като сирена, плодове и ядки на една дъска води до създаването на това, което сега познаваме като дъски с колбаси.

Сега, след като имаме представа за всичко това, нека да разгледаме по-отблизо как можем да подредим своя собствена възхитителна дъска с колбаси.

1. Изборът на дъската

С безброй налични форми и стилове изборът на правилната дъска за колбаси може да изглежда труден. Правоъгълните дъски предлагат лекота на подреждане на продуктите, докато кръглите дъски визуално изглеждат по-добре. Може да започнем с дъска със стандартен размер за 4 до 6 гости, а ако сме домакини на по-голяма публика, да изберем дъска с дължина над 45 или 50 см.

2. Какви сирена?

Сиренето е звездата на всяка дъска за колбаси. Започваме като добавим любимите си сирена и ги разпределяме равномерно по дъската. За по-малки дъски използваме два вида сирене, докато по-големите дъски могат да поберат 4 до 6 вида. Включваме меки сирена като бри или шевре, полутвърди или твърди сирена като чедър или гауда и добавяме уникални като синьо сирене или мимолет за изненадващ привкус. 

сирена върху дъска
Снимка: webstaurantstore

3. Колбасите

Допълваме своите сирена със селекция от колбаси. Запълваме пространствата между сирената с тънки резени салам, сопресата (сушено не-мазно месо със свинска мазнина, пикантно чили и копър) или чинхиале (свинско и дивечово месо с копър)  за бърз и класически вариант. Може да добавим пастет или мус за традиционен щрих, като ги сервираме директно върху дъската или в чиния, за да поддържате дъската чиста.

сирена и колбаси върху дъска
Снимка: webstaurantstore


4. Да не забравим плодовете…

Добавяме живи цветове и освежаващи вкусове към дъската си с разнообразие от плодове. Грозде, нарязани ябълки, круши, горски плодове и пресни смокини са отличен избор, който се съчетава добре със сирена и месо. Сушени плодове като кайсии, череши или боровинки също могат да бъдат включени за допълнителна текстура и вкус.

сирена, колбаси и плодове върху дъска
Снимка: webstaurantstore

5. Крекерите също са важни

Крекерите и хлябът са от съществено значение за наслояване на любимите ни храни и създаване на възхитителни комбинации. Добре е да изберем меки крекери, които няма да надделеят над другите вкусове. За уникален щрих може да влючим гризини – тънки хлебни пръчици, които добавят визуален интерес към дъската. Ако пространството позволява, може да добавим ронливи сладкиши или потопени в шоколад бисквити за сладък вариант, който допълва пикантните елементи.

сирена, колбаси, плодове и крекери върху дъска
Снимка: webstaurantstore

6. Последни щрихи на нашата дъска

Те включват допълнителни елементи, които добавят визуална привлекателност и уникални вкусове. Може да подобрим дъската си с пресни билки като розмарин или мащерка, ядливи цветя, ядки и семена, маслини или бяла аншоа. Тези екстри предлагат възхитителна гама от вкусове и текстури, на които нашите гости да се насладят.

завършен вид на дъска с колбаси
Снимка: webstaurantstore 

Изграждането на дъска за колбаси е не само кулинарно удоволствие, но и артистично изживяване, което ни позволява да покажем своята креативност и предпочитания. Няма строги правила – забавлявайте се, експериментирайки с различни съставки и теми, и не забравяйте да заснемете снимка на вашия шедьовър за бъдещи справки. Добър апетит!


Прочетете повече: Рецепта за паста Alla Norma, вдъхновена от „Белият лотос“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: