HomeСРЕЩИРъчно направено с любов

Ръчно направено с любов

ръчно изработени орнаменти от дърво

Ръчно направено с любов

Заедно с Лили Георгиева, експерт по кариерно ориентиране, проследяваме пътя на малките hand made брандове с уникални творци и уникални идеи

🎧 Слушай статията:

От края на 2019 г. се промени животът ни коренно. Пандемията и последващата изолация подтикнаха света към промяна. Развиват се нови тенденции, имаме нови интереси. Виртуалната ни рутина и потребности също претърпяха метаморфоза. Глобалните интернет потребители все повече се ангажират с онлайн пазаруване, 93.5% от хората са пробвали с пазаруване онлайн. Започнахме да прекарваме повече време онлайн, да сме по-креативни, когато имаме време. Тези предпоставки формираха новите измерения на пазаруването онлайн. Творците намериха начин да изкарват доходите си с удоволствие в своя собствена среда, неуправлявани от никого, освен от самите себе си. Работа мечта! Все повече ние-потребителите имаме афинитет към уникалното, стремим се да намерим новото и да си го набавим. В тази поредица проследяваме как се развиват малките брандове в България. Какво предлагат на клиентите си и колко е трудно да се бориш с масово произведените продукти, когато правиш всяко твое малко произведение ръчно.

Един човек управлява фирма?

От домашни екологично чисти сапуни, препродаване, до рисуване на стари дрехи и преобразяването им в чисто нови и единствени по рода си. Креативността е необятно пространство. Когато решиш да продаваш, достигаш нови измерения. Наблюдава се тенденцията все повече хора да произвеждат и продават вкъщи, някои лицензирано, други-не. Но е факт, че постепенно това се превръща в работа.

Лили Георгиева е сертифициран консултант по кариерна промяна и личен брандинг с 20-годишен опит с хора, бивш HR в международни компании. Автор е нa книгите  „От любов към себе си“ и „Започни начисто“.

Източник: Facebook, @Лили Георгиева- Lillie Georgieva

Тя обединява над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхната кариерна промяна.

Лили променя съдби и предекорира вътрешния свят на хората. Помага им да се ориентират в професионалното си развитие. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори,  които да са с любов към себе си. С нейна помощ новаторите развиват личните си брандове, така че да стигат до най-смелите желания на клиентите си и да ги удовлетворят. Може да проследите какво ни разказа тя от гледна точна на професионалист по темата:

Личният бранд е да бъдеш свързан със себе си, да познаваш кое ти е сила, както и да бъдеш свързан с другите, като им носиш стойност – точно тази стойност, от която имат нужда.” Това казвате Вие като дефиниция. В извод, според вас, новите онлайн търговци правят това, което на тях им харесва или се стремят да задоволят желанията на клиентите си?

В моята практика помагам на хората да правят осъзнати кариерни избори към работа, която им приляга. Колкото по-близка до нас е работата ни – като ценности, като възможност да изявяваме силните си страни, като отражение на нашата естествена роля – толкова по-мотивирани ще бъдем и за това да даваме на клиентите ни, без значение сферата. Когато насочвам хората да избират професия, позиция или бизнес, на който да се отдадат, винаги им помагам да избират отвътре-навън и смея да твърдя, че бизнесите, които се раждат, дават и на собственика, и на клиента по-етичен и  здравословен . Погледът ми върху онлайн търговците е по-скоро като на потребител, отвъд общността от мои клиенти, които създават бизнеси. Винаги си личи, когато бизнесът е направен просто, защото са видяли възможност и ниша, без отношение към продукта/услугата/ клиента, и обратното. Има примери и от двете страни и вярвам, че ние, като клиенти и потребители, все по-осъзнато избираме с кого да работим и чии бизнеси да подкрепяме. Аз и хората около мен често избираме по-малки брандове, чиито собственици и лични истории познаваме, онлайн или офлайн, а не големи търговци, които дори не застават с лицата си зад бранда си. 

Как се развиват hand made брандовете у нас? Сравнете онлайн търговията и креативността на създателите преди Ковид кризата и след! Къде е повратната точка и защо, според Вас, има скок в този бранш?

Скокът в този бранш е първо, защото все повече хора вярват, че работата им може да им носи и удоволствие, и смисъл, и доходи, и посмяват да опитат да превърнат любима дейност или хоби в бизнес. И, второ, свидетели сме на все по- скоростно развитие на всякакъв вид технологии. Става масово потреблението на продукти и услуги, но и на противоположни тенденции – бавно живеене, устойчиво развитие и потребление, и т.н.

Направата на ръчно изработени продукти и търговията с тях може ли да бъде достатъчно доходоносно занимание, освен че носи очевидно удовлетворение? Може ли да се нареди наред с други професии, или още не е утвърдена работа? Дали е просто хоби за допълнителни приходи?

Всичко може да бъде достатъчно доходоносно занимание, ако го развиваме като бизнес, а не като хоби. Ако отношението и визията ни е не: “Аз се забавлявам и изкарвам пари между другото, ако/ когато се получи.”, а: “Аз върша любимото си дело с кеф и имам план как да го върша устойчиво, с постоянен доход”.Това означава да имаме план за производство, маркетинг и продажби. Освен това и знание как да организираме тези процеси, и да ги поддържаме устойчиви. Често творците са много добри в създаването на продуктите си, но не и в маркетинга или продажбите, или дори отричат второто. В края на краищата, без тях няма как да се получат нещата. Разбира се, има различни видове маркетинг и продажби и в случая те вероятно имат против агресивните продажби без отношение към клиента. A това, което могат съвсем автентично да правят, е да показват себе си като лице на бранда. Освен това да разказват личната си история, да показват процеса по създаване на продуктите си, както и историите на доволни клиенти.

Достойна конкуренция ли са този тип брандове в сравнение с масово произведените продукти на големия пазар? Имат ли място малките брандове у нас?

Категорично. Има си аудитория за всичко. Така, както някои хора пазаруват само от големи хипермаркети, така има и други, които избират само локални производители и малки семейни бизнеси. Това, което вярвам, че трябва да се промени, е на национално ниво да има адекватни практики за подкрепа на малкия бизнес. Малките производители да са по-активни в това да се популяризират и да стигат до хората.

Колко от брандовете на жените, с които сте работили отчитат прогрес? Какво, според вас, не се е получило при тези, които са прекратили своята дейност, ако има такива? Какъв е основният проблем?

Прогрес на ниво бизнес, на ниво личностно развитие, на ниво професионална експертиза? 100% от тези, които действат, а не чакат идеалните условия. Имам много собственици на малък бизнес или фрийлансъри, които не прекратяват дейност, а по-скоро, я трансформират, надграждат, или виждат, че нещо не работи, и правят промяна, за да има развитие. Гъвкави са, като остават верни на себе си, а не на продукт или услуга. Те им взимат повече, отколкото им дават.Достатъчно ли е да имаш талант и уникалност, за да пробиеш, или ти трябва професионална подготовка, сътрудничество от специалисти?

Талантът е прекрасна предпоставка, но всички знаем, че само целенасочените действия и насочването на този талант за даването на определени решения водят до резултат. Много дами идват при мен не само, за да избират подходяща кариера. Идват при мен и вече избрали я,  да им помагам да развиват личния си бранд. По този начин те стават по-видими и разпознаваеми от потенциални клиенти или работодатели. Често им е трудно да говорят за себе си и делото си отвъд титли и длъжности. Да описват как помагат, на кого, да говорят за стойността, която дават, за това коя е конкретната аудитория, на която могат да бъдат полезни, за това кое отличава тях от всички останали, с подобна експертиза, продукт или услуга. Започваме от въпроса “Коя съм аз?”, преминаваме през “Коя е моята аудитория?”. След това формулираме “Как помагам?” и накрая и “Защо правя това, което правя?”. Отговорете си и вие на тези въпроси, за да имате поне основата за развиване на таланта си. Това помага да бъде разбран и оценен на онези, на които може да бъде полезен.

Какво бихте посъветвали младите хора, които стартират в момента от нулата създаване на собствен бранд?

Да започнат максимално скоро, без да чакат идеалния момент. Той никога няма да е съвсем идеален, нито пък знанията или уменията им. Но, все пак, да учат, да надграждат постоянно, да не се изморяват да стават все по-добри.  Да опознаят първо себе си, като ценности, силни страни, принос, който искат да оставят, и т.н. А чак след това и на кого биха искали да оставят този принос. Да изберат смислени за тях  и за аудиторията им канали за комуникация и да действат. Трябва да бъдат постоянни в тази комуникация, да им е интересно да я водят редовно. Да изхождат от любопитството, от забавлението, от желанието да бъдат полезни. Малко по малко оформят и услугите си, и продуктите си, стъпвайки върху същността си и нуждите на клиента. Автентичност с доза структура, а не структура и планиране без душа и сърце. 

Повече за Лили Георгиева може да намерите на www.lilliegeorgieva.com


Прочетете повече: През погледа на Ина Иванова


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: