HomeКРАСОТАПет неприятни съставки, които се крият в продуктите за красота

Пет неприятни съставки, които се крият в продуктите за красота

Пет неприятни съставки, които се крият в продуктите за красота

Важно е винаги да сме наясно със съставките на нашите продукти за грижа за кожата и грим.

???? Слушай статията:

От сенки за очи до капки за тен и почистващи продукти – при наличието на толкова много различни продукти и марки е важно да сме наясно със съставките на нашата козметика и продукти за грижа за кожата, за да сме сигурни, че кожата ни ще остане здрава. Никой не иска да харчи много време и пари за продукти за красота, за да разбере, че съставките могат да увредят кожата му или дори да причинят алергични реакции.

Вижте петте най-добри съставки, които трябва да избягваме в продуктите за красота:

Парабени

Парабените са синтетични консерванти, открити в много продукти, като грим, овлажнители и продукти за грижа за косата, споделя Tan Luxe. Въпреки полезността им за предотвратяване на бактериалния растеж, проучванията ги свързват с потенциални ендокринни смущения. Тези смущения могат да причинят ракови тумори, вродени дефекти и други нарушения в развитието. Винаги трябва да избираме продукти без парабени.

Сулфати

Сулфатите, като натриев лаурил сулфат (SLS) и натриев лаурет сулфат (SLES), са детергенти и повърхностно активни вещества, често срещани в почистващи препарати, шампоани и миещи средства за тяло. Те са отговорни за създаването на пяна в тези продукти. За съжаление, сулфатите могат да премахнат естествените мазнини в кожата ви, което води до сухота, раздразнение и дори екзема, така че е добре да изберем продукти без сулфати или такива с по-нежни повърхностно активни вещества.

момиче с акне се гледа в огледалото
Снимка: Freepik.com

Фталати

Фталатите са група химикали, използвани като пластификатори и разтворители в много продукти за лична хигиена, включително лакове за нокти. Те са свързани с хормонален дисбаланс, репродуктивна токсичност и повишен риск от астма и алергии. Добре е да търсим етикети „без фталат“ или естествени алтернативи като етерични масла, които могат да бъдат намерени в различни марки.

Формалдехид

Формалдехидът е консервант, използван в някои козметични продукти и продукти за грижа за кожата за предотвратяване на растежа на бактерии. Въпреки това, той е известен канцероген за хората и излагането му може да причини дразнене на кожата, алергии и респираторни проблеми. Трябва да избягваме продукти, съдържащи формалдехид или неговите освобождаващи вещества, като DMDM ​​хидантоин, имидазолидинил урея и кватерниум-15.

Синтетични аромати

Синтетичните аромати често се добавят към продуктите за грижа за кожата и грима, за да създадат приятен аромат. За съжаление, те могат да причинят дразнене на кожата, алергии и дори да нарушат хормоните. При избора на продукти, трябва да изберем тези, обозначени като „без аромати“ или такива, които използват естествени аромати от етерични масла.


Прочети повече: Какво означават всички тези съставки в продуктите за красота?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: