HomeИНТЕРЕСНОМоже ли пиенето на твърде много вода да бъде фатално?

Може ли пиенето на твърде много вода да бъде фатално?

жена пие вода от пластмасова бутилка

Може ли пиенето на твърде много вода да бъде фатално?

„Пиенето на вода в края на горещ ден или след тренировка е опасно“, казва д-р Юджийн Вортсман, лекар от спешно отделение.

Слушай статията:

Водата е съществен елемент за поддържането на живота и здравето ни, но трябва да има баланс, който да бъде спазен. Прекомерният прием може да доведе до сериозни проблеми, известни като водно отравяне или хипонатриемия.

Токсичността на водата беше в новините напоследък, след като майка на две деца от Индиана почина миналия месец, след като е приела твърде много вода по време ваканция. 

Водно отравяне и как да се предпазим от него

Водна токсичност може да възникне, когато някой пие вода по-бързо, отколкото тялото му може да преработи, което е около 1 литър на час. Може да причини „истинска вреда“, тъй като нарушава баланса на кръвта ви.
„Обикновено тялото ви е в баланс с вашите електролити. Начинът, по който натрият, калият и калцият наистина работят заедно, е, че така работят вашите нерви, така работят мускулите ви и така работи мозъкът ви“, казва Вортсман пред PEOPLE.

човек, който пие вода от бутилка
Снимка: People

Той продължава: „В най-лошия сценарий, който се случи наскоро с тази жена, е, че при този дисбаланс тялото ви се опитва да намери баланс и изстрелва много вода в тъканта на мозъка ви. И това, което се случва, е, че започвате да имате подуване и оток. Така че мозъкът ви някак се подува и в черепа ви всъщност нямате толкова много място да се подуете. Така че може да стане много лошо.”

Рядко се достига до тежък стадий на водна токсичност

Рядко се достига до тежък стадий на водна токсичност, който води до смърт. Въпреки това признава, че е доста лесно да стане симптоматично. Ранните симптоми включват гадене, повръщане, главоболие, мускулни крампи, телесна слабост, мозъчна мъгла, летаргия и промени в зрението като двойно или замъглено виждане.

Важно е постепенно да останете хидратирани през горещ ден или по време на тренировка. Жените да пият 2,5 литра вода през целия ден, а мъжете до 3,5 литра вода на ден.

Пиенето на вода в края на горещ ден или след тренировка е опасно, защото мозъкът ви казва: „Хей, жаден съм, чувствам се дехидратиран.“ И вие компенсирате със свръхконсумация вместо бавно и сигурно през деня да се хидратирате.

жена отваря пластмасова бутилка с вода
Снимка: People

„Свръххидратирането е този литър до литър и половина на час, защото бъбреците ви ще се справят с около литър на час сами, за да се отърват от течността. Отново акцентирайте върху бавното пиене на това количество течност през целия ден. Така че около 3 литра през целия ден е добро достатъчно количество течност за хидратация.


Хидратация – кога може да е опасна?

За тези, които се оказват прекалено хидратирани и пият прекомерно количество вода за кратък период от време, експертите преоръчват да потърсят медицинска помощ, за да получат план за лечение. „И така, първо, очевидно забавете хидратацията си. Ако започнете да усещате симптоми, силно препоръчвам да отидете до спешно отделение. Лекарите ще ви предоставят необходимото количество вода с натрий, така че да им помогне бавно, но сигурно да се върнат към правилното ниво на балансираност.

жена пие вода от чаша
Снимка: Everyday Health

За да се грижите за здравето си, е препоръчително да се информирате относно правилния баланс между вода и соли и да се консултирате със здравен специалист, ако имате въпроси или съмнения относно оптималния прием за вас. Вниманието е ключово за поддържането на оптималното функциониране на организма и предотвратяването на водно отравяне.


Прочетете повече: 5 признака на дехидратация и как да се справим с нея


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: