HomeЗДРАВЕАрт терапия: може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?

Арт терапия: може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?

Арт терапия: може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?

Векове наред изкуството е било запазено само за елита, но днес е достъпно за все по-голям брой хора. 

Изкуството е било един от основните източници на комуникация през историята на човечеството. Спомнете си само пещерните рисунки от палеолита, от преди 40 000 – 14 000 години. Изкуството обаче започна да се използва за своите терапевтични свойства едва наскоро. Арт терапията е нов терапевтичен метод, който използва творчески техники като рисуване, оцветяване и скулптура, за да улесни изразяването и комуникацията и по този начин да подпомогне психологическия и емоционален анализ чрез изкуството.

История на арт терапията

Арт терапията се развива през 20 век във Великобритания и Съединените американски щати. Първите арт терапевти във Великобритания са художници без формално образование по психология или психиатрия, които са доброволци в болници с идеята да помагат на пациентите да преодолеят трудностите чрез правене на изкуство. Смята се, че Адриан Хил е първият, който използва термина арт терапия през 1942 г. Тогава изкуството се използва при лечението на пациенти с туберкулоза, споделя The Collector. Тъй като пациентите с тази ужасна болест трябваше да бъдат затворени в санаториуми, процесът на изкуство бил използван, за да им помогне да се включат в артистични дейности, да изразят себе си и да се борят с изолацията и самотата. Скоро се разбира, че изкуството им помага да се справят по-добре със състоянието си.

Адриан Хил
Адриан Хил // Снимка: Fundación Art Labbé

Арт терапията е официална професия във Великобритания от 1997 г., след като бяха създадени първите магистърски програми през 1970-те години. В САЩ арт терапията е популяризирана от Маргарет Наумбург, която вярва, че изкуството може да изрази нашето несъзнавано и да ни помогне да се справим с вътрешните си проблеми. 

В България може да се каже, че арттерапията навлиза през 70-те години, след провеждането на няколкогодишен обучителен проект на български специалисти по арттерапия по линия на междукултурен обмен с британските терапевти Даниел Ламли и проф. Дайана Уолър. През 2006 г. отново с помощта на проф. Уолър се създава БААТ, както и обучителна програма по арттерапия, споделя Вяра Границка. От тогава у нас арттерапията се среща като програмна практика в много правителствени и неправителствени проекти на организации, работещи с и за хора с увреждания

Арт терапии

Знаем, че изкуството наистина може да ни помогне да изразим себе си и че изображенията, които виждаме, могат да ни въздействат значително, дори повече от думите. Ето защо арт терапията може да ни помогне да изразим емоциите си и да ги разберем по-добре. Има четири различни клона на арт терапията. Те включват терапия с визуални изкуства, музикална терапия, драматична терапия и танцова терапия. В тази статия ще се съсредоточим върху терапията с визуално изкуство, която използва техники на визуално изкуство като рисуване или скулптура, за да помогне на хората да осъзнаят своите емоции, преживявания и мисли.

Нашият мозък обработва информацията по два начина, визуално и вербално. Както каза майката на арт терапията, Маргарет Наумбург, мислите и чувствата, които идват от нашия несъзнателен и подсъзнателен ум, намират израз по-лесно в рисуване, отколкото в думи. Ето защо арт терапията може да помогне на всички ни. Не е необходимо да сте опитен художник, за да се възползвате от арт терапията. По същия начин не само хората, които са диагностицирани с психични разстройства, трябва да опитат арт терапия. Този вид експресивна терапия е достъпна за всеки.

Когато сме деца, рисуваме и рисуваме през цялото време

деца рисуват с пръсти
Снимка: Freepik.com

Ние не мислим как изглеждат нашите рисунки. Не ни интересува какво ще си помисли някой за тях, дали са достатъчно реалистични, дали цветовете и композициите са правилни. Правим го, защото това е нашият инстинкт и ни доставя удоволствие. Продължаваме да рисуваме, рисуваме и рисуваме, докато някой не ни каже, че работата ни не е достатъчно добра или че изглежда детска.

В арт терапията хората създават изкуство, за да изследват чувства и емоции, да анализират преживявания и да разбират себе си по-добре. Когато работят с арт терапия, хората не рисуват, за да бъдат изложени произведенията им. Освен това произведенията на изкуството, създадени по време на арт терапията, не се оценяват по това как изглеждат, а по това, което изразяват. Създаването на изкуство чрез терапия често помага на терапевтите да разберат по-добре чувствата на пациента, идващи от несъзнаваното. Арт терапията също може да ни помогне да се справим със стреса, безпокойството или ниското самочувствие. И накрая, арт терапията се използва и при хора, които страдат от някои психични проблеми, като депресия, дисоциативно разстройство на идентичността или шизофрения.

Според арт терапевтите от Федерацията по арт терапия, творческият процес на създаване на изкуство подобрява връзката между ума и тялото, насърчава личностното развитие и подобрява благосъстоянието на хората. Освен това, арт терапевтите също трябва да бъдат обучени в психотерапията, която се използва заедно с арт терапията. Арт терапевтите често работят на частни сесии, но също и в болници, уелнес центрове или центрове за грижи за възрастни хора. Терапиите могат да се провеждат индивидуално, по двойки или в група.Може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?

Изкуството наистина може да ни помогне да се излекуваме. Сам по себе си процесът на създаване на изкуство е приятен. Може да ни помогне да разберем по-добре нашите чувства, мисли и проблеми, които ни е трудно да изразим устно. Може да ни помогне да изследваме нашата творческа страна, докато релаксиращият процес на рисуване или оцветяване може да ни помогне да се справим с ежедневния стрес. Може да служи и като бягство от натоварения и хаотичен живот, който повечето от нас живеят. Разбира се, арт терапията помага при широк спектър от заболявания, като депресия, биполярно разстройство, деменция, дисоциативно разстройство на идентичността и хранителни разстройства. Може да бъде полезно и при справяне с травма или загуба.

За да се възползвате напълно от процеса на създаване на изкуство, най-добре е да посетите арт терапевтична сесия с професионален арт терапевт, който има опит както в изкуствата, така и в психотерапията. Въпреки това можем също да добавим творчески навици в ежедневието си, които могат да ни помогнат да изследваме себе си чрез различни визуални медии. Ето няколко упражнения за арт терапия, които можете да опитате у дома. Авторката Сюзън И. Бучалтър предлага различни арт терапевтични упражнения в книгата си Арт терапевтични техники и приложения. Ето няколко примера, които можете да изпробвате у дома…

Най-доброто и най-лошото Аз

занимание Най-доброто и най-лошото Аз
Снимка: Imagination Soup

Материалите, от които се нуждаете, включват: хартия за рисуване, пастели и маркери. Сгънете хартията си наполовина и нарисувайте себе си в най-добрия си вид от едната страна и в най-лошия от другата страна на хартията. След като приключите, запитайте се следното: В момента как сте: в най-добрия си вид, в най-лошия си вид или някъде по средата? Кога за последен път бяхте най-добри/най-лоши? Това упражнение може да ни помогне да сме наясно с текущото си емоционално състояние.

Стрес

упражнение за стрес с арт терапия
Снимка: Dr. Kathleen Perry

Материалите, от които се нуждаете, включват: хартия за рисуване, пастели и маркери. За това упражнение по арт терапия можете да рисувате неща, които ви причиняват стрес. Можете да включите хора, места и други емоционални стресори от живота си. След като нарисувате, анализирайте нарисуваното. Какви са размерите и формите на вашите стресори? Произведението на изкуството ви позволява да измерите вашите стресови фактори по отношение на значимостта, като наблюдавате тези фактори. Целта на това упражнение е да разгледате предизвикателствата и да изследвате механизмите за справяне.

Преброяване на благословиите

Рисунка от @lauracarrilloart
Рисунка от @lauracarrilloart // Снимка: Pinterest

Материалите, от които се нуждаете, включват хартия за рисуване, пастели и маркери. В това упражнение помислете за положителните неща в живота си и ги нарисувайте по какъвто желаете начин. Вижте колко често се фокусирате върху удоволствията в живота, вместо върху проблемите и разочарованията. Подчертаването на собствените благословии може да помогне на човек да се справи с депресията, проблемите и тревогите. Обръщайте се към творбите, които сте направили, когато имате нужда от допълнителна подкрепа или комфорт. Това упражнение може да ни помогне да повишим самочувствието и самосъзнанието си.


Прочетете повече: Как можем да раздвижим ежедневието си с партньора си?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: