HomeИНТЕРЕСНОКое в навиците ни ни прави щастливи, според Харвард?

Кое в навиците ни ни прави щастливи, според Харвард?

лист с усмихнато лице

Кое в навиците ни ни прави щастливи, според Харвард?

Как да се грижим за душевното си здраве, чрез начина ни на комуникация и начина на живот?

Да бъдем щастливи е основният стремеж на всеки от нас. Това търсене е непрестанно, лошите мисли се редуват с добри, но не е лесно да си истински удовлетворен от живота. Престижният университет Харвард разработва и поднася идеи как да подобрим своето ментално здраве като се чувстваме значимо по-щастливи. Изследователи от Харвард изучават щастието от 2003 г. насам в това, което наричат „проучване на Грант“. Сред техните открития има някои прости навици, които могат да ни помогнат да бъдем щастливи. Това са едни от най-добрите, както и няколко важни открития от други интересни проучвания.

Щастието храни успеха

Може би сте си казали, че ако сте милионер, имате работата на мечтите си или имате идеалния партньор, ще бъдете щастливи. Психологията обаче предполага, че щастието подхранва успеха, а не обратното. Щастието е вътре във вас.

Както казва американският поет и философ Ралф Уолдо Емерсън: „Нищо не може да ви донесе щастие освен вас самите.“ Но остава въпросът как можем да се накараме да бъдем щастливи?

Трябва да бъдем благодарни

Много проучвания през последното десетилетие установяват, че хората, които съзнателно отчитат, че са благословени, са склонни да бъдат по-щастливи и по-малко депресирани.

Малките неща са важни

По-лесно е да се оплакваме от глупави неща, които засягат дните ни, отколкото да бъдем благодарни. Но можем да променим този разказ и да практикуваме благодарност за прости неща като сутрешното кафе, залеза или горещия душ, всички  те могат да променят гледната ни точка.

Да възпитаме емпатия и състрадание

Когато успеем да влезем в обувките на други хора и разберем, че всеки има различни гледни точки, е по-малко вероятно да влезем в конфликт с хората, установява проучването.

Да умеем да прощаваме

Задържането на недоволство може да има отрицателно въздействие върху здравето ни, според клиниката Mayo. Може би затова изследователите са открили, че прощаването може да ни направи по-щастливи.

Източник: Freepik

Нека продължим напред!

Въпреки това, да простим не означава да оправдаем действията на онези, които са ни наранили, а да се отървем от тази болка. За щастие проучването на Харвард също установява, че с напредването на възрастта обикновено ставаме по-добри в освобождаването от минали наранявания и неуспехи.

Трябва да създадем значими и устойчиви взаимоотношения

Проучването на Харвард също установява силна връзка между щастието и близките взаимоотношения, като романтични партньори, приятели и членове на семейството.Разумно да избираме приятелите си

Като се има предвид това, също така е установено, че токсичните взаимоотношения могат да разрушат настроението, а не да го повишат. Така че трябва да се фокусираме върху положителните взаимоотношения и да пуснем негативните хора в живота си да си отидат.

Доброволец  

                             

Друга социална дейност, която може да ни донесе щастие и да ни даде цел, е доброволчеството, установяват изследователите. Освен това доброволчеството може да разшири социалния ни живот, като ни помогне да срещнете хора с подобно мислене.

Винаги можем да учим нови неща

Да минем курс, да прочетем книга или да придобием ново умение. Неврологията е показала, че когато учим, нашият мозък се променя физически. Освен това друго проучване показа, че отегчението може да има отрицателни последици за здравето ни.

Упражнения и спорт

Упражнението освобождава ендорфини, които са естествени средства за повишаване на настроението. Много проучвания показват, че освен физическите ползи, упражненията имат положително въздействие върху нашето психическо здраве.

Да се храним здравословно

Това е друг навик, който се оказа, че има положително въздействие не само върху физическото ни здраве, но и върху психическото ни благополучие.

Нека сме внимателни

Въпреки това, ако смятате, че медитацията ще ви се стори твърде трудна, винаги можете да опитате да сте прецизни: практиката да бъдете осъзнати и в настоящето, също може да намали стреса и размишленията, според Американската психологическа асоциация.

Прочетете повече: Как да медитираме, когато не можем да седим мирно


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: