HomeКРАСОТАИма ли ген на красотата? Учените се опитват да го намерят

Има ли ген на красотата? Учените се опитват да го намерят

Има ли ген на красотата? Учените се опитват да го намерят

За някои хора да имаш красиво лице е като да имаш печеливш билет от лотарията, който можеш да осребряваш отново и отново.

Проучване доказа, че хората, които се възприемат като привлекателни, не само са по-склонни да имат по-добра работа и да правят повече пари. Смята се, че те също имат по-положителни личностни качества. Ако извършат престъпление, може да бъдат гледани по-малко строго и дори да им бъде определена гаранция на по-ниска сума. 

Стандартите за красота, разбира се, могат да се променят в зависимост от епохата и културата или човека. В края на краищата, има причина „красотата е в очите на наблюдателя“. Но също така е вярно, че външният вид на някои хора е толкова физически привлекателен за другите, че те могат да се възползват от него.

И така, можете ли да предположите какво генетично прави човек привлекателен?

В момента учените знаят много малко за това, какво прави един човек привлекателен – поне що се отнася до техните гени. Но ново проучване от изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън разкри нещо от генетиката зад красотата.

Как проучването откри красотата

В проучване, публикувано в PLOS Genetics, водещият автор Qiongshi Lu, асистент в катедрата по статистика в Университета на Уисконсин-Медисън и неговите колеги са използвали оценки за привлекателност, за да открият и идентифицират няколко гена, свързани с привлекателността на лицето при 4383 индивида.

За да оценят привлекателността, изследователите помолват доброволци или „кодери“ да оценят снимки на хора в годишник. Те правят това по скала от „изобщо не привлекателни“ до „изключително привлекателни“. Всеки кодер разглежда 12 снимки.

Като вземат предвид оценките за привлекателност, изследователите след това сравняват рейтинговите резултати на кодиращите с генетичния състав на всеки човек. Така търсят корелации или кръстосани гени.

Сред тази генетична информация те откриват „шепа кандидат-гени“

Те също така установяват, че тези гени варират според пола, споделя HealthLine. При жените генетичните вариации, които са най-тясно свързани с привлекателността на лицето, са свързани с гени, които влияят на телесната маса или измерването на теглото и височината на човек. При мъжете генетичните вариации са свързани с гени, които влияят върху нивата на холестерола в кръвта.

Авторите на изследването посочват, че нивата на холестерола в кръвта играят роля „в синтеза на тестостерон и други стероидни хормони“. Това може да помогне да се обясни защо оценките за привлекателност са свързани с ген на холестерола.

Връзката между телесната маса на жената и привлекателността обаче сочи към едно от ограниченията на изследването. Изследователите все още не разбират ролята на възрастта, формата на тялото, изражението на лицето и грима във възприемането на привлекателността.

Наистина, за всяка обещаваща корелация, която откриват, остават въпроси без отговор. „Подобно на много други човешки черти, няма „главен ген“, който да определя привлекателността на човека“, каза Лу в изявление. „Вместо това най-вероятно е свързано с голям брой генетични компоненти със слаб ефект.“

Изследователите признават, че тяхното изследване се основава на расово и етнически хомогенна група от хора на приблизително еднаква възраст и произход. Тоест, предимно бели студенти от Средния запад на Америка с европейски произход.

Групата също е малка. Приблизително 4400 души се считат за умерен размер на извадката.

И изследователите не повтарят откритията си с външна кохорта или група от хора. „Външната репликация и валидирането са критични стъпки в изследванията на сложната генетика на чертите“, пишат авторите в изследването.

Можем ли да променим гените за красота?

Гените сами по себе си не разкриват цялата картина за привлекателността. „Начинът на живот на човек може значително да повлияе на това“, казва д-р Чарли Чен, пластичен хирург с опит в изследванията на генната терапия.

„Много характеристики имат фактори на околната среда, като тютюнопушене или диета, които променят резултатите от външния ни вид, като текстурата на кожата на лицето“, каза той.

Друго усложнение е, че идеалите за красота могат да се променят с времето или в различните култури. Но това търсене на гени за привлекателност може да е в основата на нещо, което други области на генетичните изследвания се чудят и опитват… Можем ли в крайна сметка да манипулираме или променим гените, за да увеличим шансовете за привлекателност? Може би, казва Чен, но не скоро.

„В този момент вече можем да идентифицираме части от гена, които определят или са свързани с определени физически или хормонални черти. Тези черти вероятно са многофакторни, така че няма нито един ген, който може да бъде включен или изключен“, каза той.

Чен обяснява, че това може да е следващата граница в красотата

„Опасност със сигурност е възможността ръчно да манипулирате тези гени, може би дори да изберете определени гени на ембриони преди раждането“, каза Чен. „Тази способност е все още далеч, може би десетилетия, но със сигурност е начало, тъй като предпазливо напредваме в нашето научно разбиране за красотата.“

Разбира се, привлекателността е постоянно развиваща се дефиниция, която може да е по-скоро първична, отколкото повърхностна.

„Теоретично казано, сексуалният подбор е доста добре установен“, каза д-р Андрю Неф, невролог, специалист по молекулярна и клетъчна биология и управляващ директор на Golgi Productions.

„Животните се развиват не само за фитнес, но и по произволна причина, която повишава шансовете им за възпроизвеждане. Ако съществува сексуален подбор и той се ръководи от генетиката, трябва да има някои основни гени и това изследване показва някои основни кандидати“, каза Неф.

Въпреки че това проучване е „успешен опит да се определят генетичните компоненти на привлекателността на човешкото лице“, пишат изследователите, то може да бъде трамплин в много бъдещи области на изследване.


Прочетете повече: Кой начин на обезкосмяване да изберем?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: