HomeМОДАКой прави нашите дрехи?

Кой прави нашите дрехи?

снимка от шивашки цех

Кой прави нашите дрехи?

В нашия глобализиран свят, дрехите, които носим, често са произведени от хора, които живеят на хиляди километри от нас.

Тези хора работят в областта на облеклото – един от най-големите и най-бързо развиващите се сектори в световната икономика. Но какви са условията на труд за тези работници? Какво е тяхното ежедневие, техните мечти и предизвикателства? 

Според източници, около 60 до 75 милиона души са заети в текстилната, шивашката и обувната промишленост по целия свят. Това е огромен брой хора, които зависят от този сектор за своята препитание. Но колко от тях имат достойни условия на труд и справедливо заплащане? Според доклад на Международната организация на труда (МОТ) от 2022 г., много работници в областта на облеклото страдат от ниски заплати, дълги работни часове, несигурност на работното място, липса на социална защита и права на работниците. Много от тях са изложени на опасни условия на работа, които могат да доведат до здравословни проблеми или дори смърт.

В тази статия ще ви представим някои от лицата и историите зад нашите дрехи. Ще ви покажем как работниците в различни страни се справят с ниски заплати, дълги работни часове, несигурност на работното място и липса на социална защита. Ще ви разкажем за техните борби, надежди и амбиции.

„Това е добра фабрика, така че никой наистина не напуска“

Румсина, 44

Роля: Оператор на цип в PT. Fajarindo Faliman Zipper, която се фокусира основно върху вътрешни марки.

Къде: Тангеранг, Индонезия

„Повечето от моите колеги и аз сме стари хора“, каза г-жа Румсина, която работи в същата фабрика от 26 години. „Фабриката е добра, така че никой не напуска. Рядко има свободни работни места – само ако някой се пенсионира.

Тя получава около 3,4 милиона рупии, или 433 лева, на месец, което според нея е малко като за самотен родител. Синът й наскоро завършил гимназия. „Той не може да работи в моята фабрика, защото няма свободни места“, казва тя. „Той иска да стане учител, но нямаме достатъчно пари, за да го изпратим да учи в университет.“

Въпреки че работата й е уморителна, „всички работи са уморителни“, каза тя за New York Times. „Поне уикендите са почивни/свободни и часовете не са много лоши.“

„Чувствам се уморена, но нямам избор. Аз трябва да работя

Сек Хонг, 36

Роля: Шие външно облекло и чанти в Horizon Outdoor

Къде: Лонгвек, Камбоджа

Шест дни в седмицата г-жа Хонг се събужда в 4:35 сутринта, за да хване камиона за работа от селото си. Работният й ден започва в 7 и обикновено продължава девет часа, с обедна почивка. През пиковия сезон, който продължава два-три месеца, тя работи до 20:30 часа.

Г-жа Хонг е в бизнеса с облекла от 22 години. Тя печели еквивалента на около 413 лева на месец и издържа баща си, сестра си, брат си (който е с увреждания) и 12-годишния си син. Тя се надява и той да не попадне във фабрика, но цената на качественото образование – около 36 лв. на месец – е извън нейните възможности. Докато е на работа, сестра й управлява домакинството, като се грижи за техните волове и ориз, отглеждайки земята им за допълнителна храна.

„Чувствам се уморена, но нямам избор“, каза г-жа Хонг. „Аз трябва да работя.“

„Живеем с овърдрафт“

Саида, 38

Роля: Оператор на шевна машина в Pinehurst Manufacturing, който работи с големи марки активни облекла

Къде: Сан Педро Сула, Хондурас

Фабриката, в която Саида работи през последните 12 години, е една от малкото в района. Тя печели около 8200 лемпира всеки месец, приблизително 595 лв. „Това не покрива нищо“, каза тя. „Vivimos sobregirados.“ („Ние живеем с овърдрафт.“)

Саида живее с майка си и 19-годишната й дъщеря, която ходи на училище. „Аз съм тази, който осигурява всичко у дома. Къщата, водата, електричеството“, каза тя. „Трябва да спрете да купувате определени неща, за да можете да покриете необходимото.“

Нейното звено в момента има един основен клиент, голяма марка за спортно облекло. Това е източник на безпокойство за нея и нейните колеги, защото се страхуват от масови съкращения, ако клиентът напусне компанията. „Наистина е трудно да имаш един клиент“, каза тя.

„На практика трябва да се убиеш пред шевната машина, за да осигуриш семейството си“

Мария Валдинете да Силва, 46

Длъжност: Самостоятелна шивачка

Къде: Каруару, Бразилия

Последната фабрика, в която работела г-жа да Силва, произвеждала мъжко всекидневно облекло. Тя прекарва осем години там, зашивайки странични шевове заедно на поточна линия с почасова квота. „Някои компании, като тази, за която работих, вече нямат служители във фабриката и шивачките работят от вкъщи“, каза тя. „Те създават малки групи, миниатюрни фабрики и им се плаща за артикул, така че основно имат една и съща продукция без никакви разходи“. За да получат минимална заплата, външните служители „трябва да работят ден и нощ“, каза тя.

Сега г-жа да Силва прави самостоятелно дамско облекло, като произвежда по-малко бройки и ги продава на местно ниво. Тя получава „може би половината“ от минималната заплата, но каза, че си заслужава да работи със собственото си темпо. „Обичам това, което правя“, каза тя. „Вече не се виждам в тази ситуация да седя пред машина, правейки едно и също нещо всеки ден.“

Тя планира скоро да завърши курсове по моден дизайн. „Шивачките са ключовият елемент в модната верига, ние сме тези, които сглобяват дрехите“, каза тя.


Прочетете повече: Тенденцията на устойчивата мода


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: