HomeИНТЕРЕСНОЛюбовта може да трансформира нашето ДНК и да излекува телата ни според науката

Любовта може да трансформира нашето ДНК и да излекува телата ни според науката

Любовта може да трансформира нашето ДНК и да излекува телата ни според науката

Любовта не е само чувство, а и сила, която може да промени нашите гени и да подобри нашето здраве.

Това твърдят епигенетиците, учени, които изследват как социалните фактори като влияние, любов и приятелство въздействат върху изразяването на нашето ДНК. Според тях, за да сме здрави и щастливи, трябва да активираме петте лоста на епигенетиката, а един от тях е любовта. „Любовта е хармония между духа, тялото и ума. Любовта разкрива пълния потенциал на нашия геном. Любовта ни помага да се поддържаме в баланс и да се изцеляваме по-бързо. Любовта има честота от 528 Hz, която може да възстанови ДНК-то ни“, казва Валери Ледюк, лекар и съосновател на Maison Epigenetic в Париж.

Но как точно любовта може да промени нашите гени? Един от начините е чрез мисълта. Мисълта е енергия, която може да повлияе на физиологията ни. Мисълта може да стимулира или спира производството на клетъчни протеини. Мисълта може да бъде по-силна от лекарствата. Това е доказано от плацебо ефекта, който показва как ума и тялото могат да се излекуват сами. Един интересен експеримент е направен от американския учен Глен Рейнопита. Той помолил хора да изпратят мисли на гняв или безусловна любов към пробирки с ДНК. Резултатът: ДНК-то, което получавало гняв, се свивало, а ДНК-то, което получавало любов, се разширявало.

Друг начин, по който любовта може да промени нашите гени, е чрез хормоните

Когато сме влюбени, мозъкът ни произвежда различни хормони, които имат различни ефекти върху нашето здраве. Например:

  • Допамин: това е хормонът на щастието и удоволствието. Той ни дава енергия и вълнение.
  • Адреналин и норадреналин: тези хормони ни правят по-бодри и по-напрегнати. Те ускоряват сърдечния ритъм и повишават кръвното налягане.
  • Окситоцин: това е хормонът на любовта и привързаността. Той намалява стреса и подобрява имунната система. Той също така ни помага да се чувстваме по-близки и по-доверчиви към партньора си.
  • Тестостерон: това е хормонът на желанието и сексуалността. Той стимулира системата за възнаграждение в мозъка, която е свързана с допамин. Той също така повишава либидото и потентността.
  • Естрогени: тези хормони увеличават привлекателността и фертилността на жените. Те също така регулират цикъла и настроението.

Какво можем да направим, за да използваме положителното влияние на любовта върху нашето здраве?

  • Да имаме общи цели и интереси с партньора си. Това ще ни помогне да се чувстваме по-свързани и по-мотивирани.
  • Да бъдем позитивни и да се смеем често. Това ще ни помогне да се освободим от стреса и да повишим настроението си.
  • Да бъдем емпатични и доброжелателни към партньора си. Това ще ни помогне да изградим доверие и уважение.
  • Да избягваме ревността и липсата на доверие. Това ще ни помогне да предотвратим конфликти и раздор.
  • Да правим любов редовно. Това ще ни помогне да поддържаме интимността и страстта. Сексът има много ползи за здравето, като изгаряне на калории, подобряване на съня, засилване на имунната система и намаляване на възпаления.

Любовта е не само чудесен начин да се насладим на живота, но и да го удължим и подобрим. Затова не се страхувайте да обичате и да бъдете обичани! Любовта е най-добрият лекар за вашето ДНК!


Прочетете повече: Срещи и връзки: намирането на любов в днешно време


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: