HomeИНТЕРЕСНОЛюбовта, която тя толкова желае. Уважението, от което той отчаяно се нуждае

Любовта, която тя толкова желае. Уважението, от което той отчаяно се нуждае

Любовта, която тя толкова желае. Уважението, от което той отчаяно се нуждае

“Любов и уважение: Любовта, която тя толкова желае. Уважението, от което той отчаяно се нуждае” е библейски вдъхновеното ръководство, написано от д-р Емерсън Егерих.

Книгата е издадена през 2004 година. Според автора проблемите на много двойки произтичат от това, че жените не се чувстват обичани, а мъжете не се чувстват уважавани. Повечето брачни проблеми могат да бъдат разрешени мигновено, ако всеки един удовлетворява нуждите на другия. Жените търсят любов, а мъжете уважение. Това е изводът, до който е достигнал д-р Емерсън Егерих и иска да научи читателите си на тази проста истина. Жените по своята същност са любвеобилни, защото са създадени по този начин от Бог.

Мъжете обикновено се държат по-резервирано. Те обичат съпругите си, но не успяват да го изразят по начина, който жените им искат. Когато една съпруга не се чувства обичана, това често я кара да се държи неуважително към съпруга си. Това само изостря проблема, тъй като съпругът й обикновено реагира, като става още по-емоционално студен и затворен. Този порочен кръг, който Д-р Емерсън Егерих нарича „лудия цикъл”, се свежда до неправилно общуване. Мъжете обичат жените си, просто не винаги го показват по най-подходящия начин. Жените уважават съпрузите си, но понякога се заяждат и използват гневни думи. Тези нелюбящи и неуважителни взаимодействия са трудни и за двете страни. Ако този цикъл продължава, това може да доведе до развод.

Книгата „Любов и уважение” разкрива защо съпрузите реагират негативно един на друг и как да бъдат разрешени проблемите бързо и лесно, като се приложат библейските принципи.

Какво друго ще научите?

За да прекъснат порочния кръг, мъжете и жените трябва да променят поведението си един към друг. В началото те може да се чувстват неудобно и странно. Мъжете трябва да положат специални усилия, за да се държат любящо, а жените е необходимо да изразят безусловното си уважение без никакви задни мисли. След като тези две неща се случат, лошият брак може да се превърне в добър, а добрият – в идеален. Понякога жените се притесняват, че безрезервното им уважение към съпрузите им ще ги превърне във втора ръка хора.

Често те си мислят, че показването на уважение към съпрузите им ги превръща в изтривалка за крака. Нищо от това не е вярно. Безусловното уважение е просто показване на положително отношение и оптимизъм дори всред трудностите и проблемите. Ако съпрузите подхождат с негативизъм и гняв един към друг, това само влошава ситуацията. Критиките и споровете усложняват връзката и не водят до нищо добро. Предлагането на безусловна любов и уважение към другия изисква съзнателни усилия и действия. Невинаги е лесно. Когато мъжът се чувства неуважаван, за него е по-трудно да дава любов. Когато една жена се чувства необичана или съпругът й се държи зле с нея, тя не може да покаже уважение към него. В тези моменти двойките трябва да вярват един в друг и в Бог. Когато съпрузите и съпругите изцяло се подчинят на Божията воля, необикновената Божия любов озарява и укрепва тяхната връзка. В крайна сметка резултатите говорят сами за себе си.

Мъжете жадуват за безусловно уважение

Основната нужда на мъжа в брака е да се чувства уважаван от съпругата си. Уважението е най-дълбоката и най-важна нужда на мъжа. Много често съпругът дори не осъзнава, че това е неговата първата необходимост. Съпругът не е нужно да си заслужи уважението на жената. То се дава безусловно и безрезервно. Жените, които търсят начини да изразят любовта си към своите съпрузи, могат да я покажат най-добре чрез уважение и благодарност.

За съжаление, това не е естественото държане на жената. Жените са по-склонни да критикуват съпрузите си и да спорят. Мъжете не реагират добре на това, защото интерпретират критиката като презрение. Това е болезнено за мъжете на емоционално ниво, защото ги кара да се чувстват неуважени в собствените си домове. Когато една жена има конфликт с приятелка, двете преодоляват проблема, като вербализират чувствата си. Този подход не работи добре между съпруга и съпругата. Жените често се ядосват и карат на съпрузите си с надеждата да коригират лошото поведение. Това може да влоши проблемите, вместо да ги подобри.

млад-мъж-седнал-до-леглото-игнорира-приятелката-коя-се-спори-с-него
Снимка: Freepik.com

Когато мъжете се чувстват неуважавани, поведението им става още по-лошо. Ако жената предложи уважение, вместо да се кара и спори, поведението на мъжа ще бъде различно. Понякога съпругите разглеждат уважението като нещо, което трябва да се заслужи, а не да се даде. Любовта и уважението никога не трябва да бъдат условни. Те е необходимо да се предлагат свободно.

Най-голямата нужда на жената е да се чувства обичана от съпруга си

Жените се движат преди всичко от огромната си нужда от любов. Мъжете също се нуждаят от любов, но за тях това е второстепенна грижа. За жените любовта е от основно значение. Това е най-дълбокият им копнеж и нещото, което те ценят най-много в живота. За съжаление потребността на жената от любов не винаги е задоволена. Инстинктивното поведение на мъжете често се приема от жените като безчувствено и емоционално студено.

Когато жената покаже уважение към съпруга си, това го подтиква да отговори с любов. Именно това е, което жената желае. За да получи любовта, за която жадува, съпругата е необходимо да отговори на най-голямото желание на мъжа – уважението. Д-р Емерсън Егерих учи читателите си на библейската мъдрост, че истината може да направи хората свободни. Мъж, който иска да отговори на нуждата на жена си за любов, трябва да си зададе два въпроса.

Първо, внимателно да проучи собствените си думи и поведението си в миналото, за да определи какво е направил, за да накара жена си да се чувства необичана и отхвърлена. Вместо да спори с нея или да атакува нейната позиция, той трябва да се опита да разбере какво чувства тя.

Второ, мъжът трябва да обмисли бъдещите си думи и действия, за да е сигурен, че показва любов. Често се налага съпругът да коригира начина си на общуване, за да е сигурен, че любовта му към съпругата е предадена по правилния начин.

Мъжете трябва да положат старание, за да са сигурни, че техните съпруги се чувстват обичани

Думите и действията на съпрузите не винаги успяват да предадат любовта, която всъщност изпитват към съпругите си. Това е проблем, защото жените, за разлика от мъжете, трябва постоянно да бъдат уверявани в безусловната любов на съпруга си. Мъжете могат да използват съкращението Б-О-Р-М-П-О, за да се научат как да проявяват любов към съпругата си. Съкращението означава: близост, откритост, разбиране, миротворство, преданост и оценяване. Тези думи служат като напомняне как съпрузите да показват любов всеки ден.

„Б“ като близост

Съпругите жадуват за емоционална близост, която трябва да се показва ежедневно. Този процес не изисква непременно думи. Мъжете могат да демонстрират близост с усмивка или нежно докосване.

„О“ като откритост

Това е готовност за справяне с проблемите, когато възникнат. За жените е важно да обсъждат проблемите и трудностите с мъжете си. Ето защо е важно съпрузите да работят върху откритите разговори. Те може да не желаят да обсъждат брачните проблеми, но това помага на техните съпруги да се чувстват сигурни и обичани.

„Р“ като разбиране

Мъжете трябва да приемат чувствата на съпругите си. За мъжете е трудно да възприемат интуитивно емоционалния свят на жената. Те трябва да положат усилия за това. Най-добрият начин мъжете да помогнат на съпругите си да се чувстват разбрани, е изслушването. Съветът, който дава д-р Емерсън Егерих към съпрузите, е да не се опитват да дават „акъл“ на жените, а просто да ги изслушват.

„М“ като миротворство

Това е готовност за облекчаване на напрежението. Брачните кавги и спорове са често срещани, но понякога ескалират, защото двойките трудно се извиняват. В повечето случаи жените просто искат мъжете да им кажат „съжалявам, прости ми“.

„П“ като преданост

Често жените се притесняват, че мъжете им имат блуждаещи очи. Съпрузите е необходимо да накарат съпругите си да се чувстват възможно най-сигурни. Жените изпитват потребност да знаят, че мъжете са им напълно верни и отдадени.

„О“ като оценяване

Жените искат да бъдат почитани и ценени. Мъжете, които показват на съпругите си колко много ги ценят, им помагат да се чувстват по-щастливи, уверени и ценени във връзката.

стилна-двойка-любовна-седене-на-улицата-романтично-пътуване
Снимка: Freepik.com

Жените е необходимо да покажат безусловно уважение към съпрузите, за да бъде успешен бракът им

Мъжът има нужда да бъде уважаван. Когато тази негова нужда е задоволена, той се чувства щастлив. Съпругите могат да покажат уважение към съпрузите си, като гледат положителните им черти и качества, а не на негативното поведение. Съпругата трябва да се съсредоточи върху похвалите какво прави съпругът й правилно, вместо да се оплаква от това, което прави погрешно. Полезно съкращение за жените, което трябва да запомнят, е П-Й-А-П-В-С. Покоряване, йерархия, авторитет, проницателност, взаимоотношения, сексуалност. Използвайки съкращението съпругите могат да се научат как да проявяват уважение към съпрузите си.

„П“ като покоряване

Това представлява дълбоко вкорененото желание на съпруга за постижение и признание. Мъжете имат вродено желание да работят усилено и това оформя тяхната идентичност. Те приравняват успеха с личната стойност. Съпругите, които искат да уважават съпрузите си, трябва да признаят важността на работата им и да подкрепят и оценяват труда им. Жените трябва да ценят желанието на мъжете да работят и постигат успехи.

„Й“ като йерархия

Тя е свързана със защитния инстинкт на мъжете. Една от основните функции на мъжете в семейството е да бъдат защитници на своите съпруги и деца. Следователно, съпрузите са много чувствителни към всяка критика, която оспорва статута им на глава на домакинството. Жените е нужно да ценят желанието на мъжете да закрилят семейството и да го осигуряват материално.

„А“ като авторитет

Мъжете трябва да се чувстват овластени да вземат решения за своите семейства. Точно както една компания има един главен изпълнителен директор, семейството трябва да признае съпруга като глава на дома и авторитет за вземане на решения. Жените е необходимо да ценят желанието на мъжете да управляват и ръководят.

„П“ като проницателност

Това е прозрение, което се отнася до способността на мъжете да анализират и решават проблеми. Много съпруги ценят собствената си проницателност, но не и тази на своите съпрузи. Ако вместо това жените приемат мъдростта на мъжа си, признавайки я за ценна, мъжете ще се чувстват по-уважавани. Съпругите е необходимо да ценят желанието на съпрузите си да анализират и съветват.

„В“ като взаимоотношения

Мъжете и жените имат различни начини за комуникация. Жените предпочитат да общуват чрез различни дейности и разговори лице в лице. Мъжете от своя страна обичат да имат някого, с когото да създадат близко и вярно приятелство, дори без да се налага да говорят. За тях общуването не се състои в разговори, а в намирането на някого, с когото просто да правят нещо заедно. Съпругите могат просто да прекарат време със съпрузите си в гледане на телевизия или разходка в планината, без да е необходим постоянен разговор.

„С“ като сексуалност

Съпругите се грижат повече за емоционалните нужди на съпрузите си, отколкото за сексуалните. Мъжете обратното на това искат физическа близост повече от емоционална близост. Когато съпругите отговарят на физическите нужди на съпрузите си, съпрузите са по-склонни да реагират и на емоционална близост.

стилна-двойка-любовна-седене-на-улицата-романтично-пътуване
Снимка: Freepik.com

Енергизиращият кръг укрепва отношенията съпруг-съпруга

Съкращенията  Б-О-Р-М-П-О и П-Й-А-П-В-С са практични инструменти, които мъжете и жените могат да използват, за да защитят и поддържат отношенията си. Когато те използват поне някои от тези инструменти всеки ден, този процес може да се разбира като енергизиращ кръг. От двойките не се очаква да прилагат всеки един от инструментите всеки ден. Но ако те могат да използват един или два от тях ежедневно, това ще допринесе за поддържане на здравословна връзка. Може един ден съпругът да полага усилия да прояви разбиране и откритост.

В друг ден той се фокусира върху преданост и оценяване. По същия начин съпругите могат да използват един или два от инструментите всеки ден. Един ден съпругата може да прояви уважение към проницателността на съпруга си. Друг ден тя може да избере да се съсредоточи върху изграждане на йерархията в дома. С течение на времето тези малки жестове ще възстановят и укрепят брака.

Ключът към енергизиращия кръг е, че той се самоукрепва, стига да се поддържа постоянно. Проявата на откритост от страна на съпруга, води до уважение от страна на съпругата. Проявата на уважение на съпругата, води до емоционална близост между нея и съпруга й. Всяко здравословно действие води до здравословен отговор.

Мъжът и жената имат различен начин на общуване. Това може да доведе до взаимно нараняване и неразбиране

Мъжете и жените виждат света по различен начин. Гледната точка често се формира от пола, което може да доведе до недоразумения в брака. Съпругата често си мисли, че съпругът й е дистанциран, когато той просто иска да прекара време сам. Съпругът може да се почувства неуважаван, а съпругата просто се опитва да сподели чувствата си. Жените помнят важни дати като годишнини и рождени дни. Те ще се почувстват необичани, ако съпругът им забрави тези дати. Мъжете не смятат тези дати за толкова важни. Това не означава, че любовта им е по-малко силна.

Когато една жена е разстроена, защото съпругът й е забравил годишнината им, тя обикновено започва да говори и да се ядосва. Това може да накара съпруга да се отдръпне и дистанцира. Тези различни начини на комуникация и справяне с конфронтацията затрудняват общуването. Най-добрата стратегия за съпрузите, които се опитват да се разберат, е да признаят, че собствените им възприятия за дадена ситуация може да са погрешни. Забравеният рожден ден всъщност не е знак, че липсва любов и признателност. Вместо хората да се фокусират върху собствените си нужди и разбирания, е добре да видят нещата от гледната точка на другия човек.

Кратка биографична справка за автора

Д-р Емерсън Егерих и жена му Сара Егерих
Д-р Емерсън Егерих и жена му Сара Егерих // Снимка: Love and Respect Podcast

Д-р Емерсън Егерих е световноизвестен публичен говорител в областта на брака, семейството, децата и комуникациите. Той е семеен и брачен консултант. Въз основа на научни и библейски изследвания, разработва конференции на тема „Любов и уважение“. Конференциите, които предлага пред публика, имат голямо въздействие върху живота на хората. Помагат за заздравяването и възстановяването на брачните взаимоотношения. Д-р Емерсън Егерих също така е основател и президент на служението „Любов и уважение“ (Love and Respect Ministries). Той е автор на няколко книги, включително световния бестселър „Любов и уважение“. Книгата е продадена в над 1.6 милиона копия по целия свят.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочетете повече: Как да откриете кои взаимоотношения са добри и кои не


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: