HomeЗДРАВЕЗащо да приемаме ябълков оцет?

Защо да приемаме ябълков оцет?

жена със сламена шапка която държи зелени ябълки

Защо да приемаме ябълков оцет?

Предимствата на мощния антиоксидант за здравето и фигурата

Всеки ден чуваме нови хакове съвети за красота, лекове за “вечен живот” и вече е трудно да разграничим кое действа и кое не. Ябълковият оцет  нашумява в социалните медии – има огромен ръст в търсенията в Google, както и милиони гледания в TikTok. Вижте защо този продукт заслужава толкова слава!

Първо: какво е ябълков оцет?

Ябълковият оцет е вид оцет, който се получава в процес на ферментация, който превръща пресните ябълки в оцетна киселина чрез мая и захар. Въпреки че се смята, че оцетната киселина предлага ползи за здравето, суровият, нефилтриран оцет съдържа „ядро“ (съставена от бактерии и дрожди), за което се твърди, че съдържа пробиотиците, които са чудесни за нашите черва.

Ябълковият е мощно лекарство, което се използва от стотици години – наистина е издържало изпитанието на времето“, обяснява диетологът натуропат и основател на Rejuv, Симоне Лаубшер, един от първите експерти, които споделят любовта си към този продукт с. „Формулите, които имат мътна „утайка“, са страхотни за здравето на червата поради тяхната пробиотична сила. Те също така помагат за балансиране на нивата на кръвната захар, подпомагат храносмилането и регулирането на теглото, намаляват холестерола, засилват имунната система и дори се казва, че помагат при борбата срещу акнето, като дори предотвратяват появата на акне и белези.

Снимка: Freepik

Всъщност има мнение, че ябълковият оцет отново се появява като популярно средство за уелнес. Проучване от 2021 г. установява, че тези, които следват диета, богата на ферментирали храни – помислете за кисело мляко, кимчи, комбуча и кисело зеле – са увеличили микробното разнообразие, понижавали са възпаление и подобряват имунитета. Трябва да се стремим към поне една ферментирала храна на ден. Така се грижим за здравето на червата и цялостното ни благосъстояние.

 Може да помогне за управление на нивата на кръвната захар

BBC good food съобщава, че към днешна дата доказателствата за употребата на ACV(ябълков оцет) като средство за подпомагане на управлението на кръвната захар са най-впечатляващите от всички негови твърдения. Редица проучвания показват, че като част от храна, съдържаща въглехидрати, ябълковият оцет може да подобри нивата на глюкозата и инсулина, след като приключите с храненето. Смята се, че методът му на действие е подобен на този на лекарството за понижаване на кръвната захар метформин.

Друго проучване, изследващо консумацията на 2 супени лъжици ACV преди лягане, установява подобрени нива на глюкоза при събуждане. Струва си да се отбележи обаче, че успехът на ACV в тази област изглежда е най-подходящ за здрави хора или диабетици с добре контролирани нива на кръвната захар.

Освен това, ако приемате лекарства с рецепта, за да управлявате кръвната си захар, трябва да се консултирате с личния си лекар, преди да увеличите приема на каквато и да е форма на оцет.

 Може да помогне за загуба на тегло

Понастоящем няма конкретни доказателства в подкрепа на ефикасността на диетата с ябълков оцет. Има някои интересни проучвания, оценяващи потенциалните диетични ефекти на оцета. Все пак трябва да се отбележи, че някои от тези открития се основават само на проучвания върху животни.

Въпреки това, някои проучвания при хора съобщават за положителни ефекти на оцета върху чувството за ситост и помагат за намаляване на приема на калории. Това, съчетано с балансиране на кръвната захар и намаляване на нивата на инсулин, може да обясни възприеманите ефекти върху теглото . Например, проучване , изследващо въздействието на добавянето на оцет към храна, базирана на бял хляб, установи, че хората в проучването изпитват по-добро засищане и намалени реакции на кръвната захар и инсулина.Допълнително проучване , включващо консумацията на 2 супени лъжици ACV в комбинация с 250 kcal енергиен дефицит, изглежда намалява теглото и обиколката на бедрата.

Снимка: Freepik

 

Може да намали мазнините по корема

При проучвания върху животни е установено, че оцетната киселина намалява натрупването на телесни мазнини . Същото се наблюдава при 12-седмично проучване на затлъстели мъже. Мъжете консумират богат на оцетна киселина оцет и се наблюдава намаляване на телесното тегло, мазнини, обиколката на талията и нивата на триглицеридите в кръвта. Констатациите изглеждат обещаващи, но са необходими повече изследвания.

 Може да балансира холестерола

Проучванията при животни показват, че ACV може да подобри кръвните триглицериди(естер, получен от глицерол и три мастни киселини), холестерола и кръвното налягане . За съжаление обаче, до момента това не е достатъчно възпроизведено при хора, за да подкрепи препоръката му.

сърце
Снимка: Freepik

Окончателната присъда за ябълковия оцет

Оцетът е една диетична добавка, която определено подобрява храносмилането към по-добро. Има само позитивни ползи от него.

Прочетете повече: Може ли пиенето на твърде много вода да бъде фатално?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: