HomeКРАСОТАМенструално акне. Защо го получаваме и как да се предпазим?

Менструално акне. Защо го получаваме и как да се предпазим?

жена с акне по лицето държаща лупа

Менструално акне. Защо го получаваме и как да се предпазим?

Менструалното акне се проявява при всяка пета жена поне веднъж в живота й.

Менструалното акне може да повлияе на самочувствието ни и да се зачудим дали е нормално. Има много различни начини за проследяване на менструалния ни цикъл, някои високотехнологични, други… не чак толкова. Понякога трябва единствено да се погледнем в огледалото и с досада да открием нова пъпка..или няколко..

Как изглеждат менструалните пъпки?

Според clevelandclinic , хормоналното акне често представлява образуването на болезнени кисти или папули, които са по-дълбоки и по-болезнени – от типичните бели или черни точки. В много случаи хормоналното акне изобщо не избива като гнойна пъпка. То просто стои там, подиграва ти се и оставя кожата ти подута на допир.

Къде и кога има вероятност да изскочат менструални пъпки?

Хормоналните пъпки най-често избиват в долната част на лицето ни -около брадичката и линията на челюстта. При хормонални усложнения акнето може да се появи и по бузите, врата и около устата, както и по раменете и гърба.

жена, държаща календар
Снимка: Freepik

Какво причинява менструалните пъпки?

Хормоните ни се колебаят по време на менструалния цикъл. Това може да доведе до промени като увеличаване на производството на себум в кожата. Увеличаването на себума допринася за образуването на акне. Много от жените получават обриви в навечерието на менструалния си цикъл – всъщност изблиците на акне са един от основните симптоми на предменструалния синдром (ПМС). Предменструалният период е, когато нивата на естроген са най-ниски, а нивата на прогестерона се повишават и е предпоставка за увеличаване производството на себум.


Как да избегнем пъпките по време на цикъл

  • Намалете нивата на стрес – Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но е истина: когато сме подложени на силен стрес, хормоналният ни баланс и имунната ни система се нарушават, създавайки пъпки по лицата ни. Не можете напълно да премахнете стреса от живота си, но разработването на някои здравословни механизми за справяне може да поддържа тена ви по-чист.
  • Спете много – проучване от 2019 г. установи, че има връзка между качеството на съня, което човек получава, и тежестта на неговото акне .
  • Хранете се балансирано – малко е претенциозно да се каже „ти си това, което ядеш“, но определено е вярно, че някои храни са бустери на петна. Ако искате да подобрите акнето си, здравословното хранене, предимно на растителна основа и ограничаването на захарта, преработените храни и алкохола е чудесно начало. Оттам можете също да интегрирате храни в диетата си, които се борят с възпалението, сухотата и оксидативния стрес.
  • Използвайте почистващ препарат с бензоил пероксид или лечение на петна. – бензоил пероксидът убива бактериите и изсушава маслото и себума. Ако имате чувствителна кожа, използвайте по-ниска концентрация, за да предотвратите дразнене.
  • Използвайте продукти за грижа за кожата, които съдържат салицилова киселина – тази бета-хидрокси киселина е основна съставка за отпушване на порите и ексфолиране на кожата ви.
  • Консултирайте се с лекар дерматолог – в случай че акнето, от което страдате съвсем не е леко, е редно да потърсите лекарска помощ.
жена при преглед на дерматолог
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Какво е pH на вашата кожа и защо има значение?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: