HomeМЕСТАМайорка – остров на красотата и разнообразието

Майорка – остров на красотата и разнообразието

пейзаж с река в Майорка

Майорка – остров на красотата и разнообразието

Майорка е най-големият и най-посещаваният остров от Балеарските острови в Средиземно море.

🎧 Слушай статията:

Той привлича милиони туристи всяка година със своите прекрасни плажове, живописни градчета, богата култура и изумителна природа. Но Майорка не е само място за слънчево лято. Той предлага и много други забележителности и изживявания, които заслужават да бъдат открити.

В тази статия ще ви запознаем с някои от най-интересните места за посещение в Майорка, които ще ви очароват със своята красота и разнообразие. 

Валдемоса

Валдемоса, малко селце, разположено в Сера де Трамунтана, се смята за един от най-красивите градове в Майорка. Тесните калдъръмени улички са обградени от стари къщи, изпъстрени с тучна зеленина и цветя. Изображенията на Света Каталина Тома, покровителка на Майорка, украсяват много врати. Най-популярната забележителност на Валдемоса е Картузианския манастир от XIII-ти век тъй като полският композитор Фредерик Шопен някога е живял там, заедно с Жорж Санд през зимата на 1838-1839 г. освен килията на Шопен, в манастира са интересни за разглеждане старата аптека, библиотеката и музея на Модерното изкуство с творби на Пикасо. Много други композитори, писатели и художници също имат връзки с Валдемоса, известна със своите летни фестивали, честващи селски светци. Валдемоса също е добро място за колоездене или туризъм в планината.

Снимка на селото Валдемоса в Испания
Снимка: abcMallorca

Дея

Може би живописният пейзаж е това, който привлича писатели и музиканти в Дея, малко селце в северната част на Майорка. Кой може да не се вдъхнови от маслинови и портокалови дървета на върха на скала с изглед към Средиземно море? Това е мястото, където Робърт Грейвс написва Херкулес: Моят спътник и Анаис Нин написаха история за плажа през 20-те години на миналия век. Днес известни автори са отстъпили място на рок звезди като Мик Джагър, някои от които свирят с местните в бар Дея.  Стимулирайте спокойния си дух, като се разхождате по старинните калдъръмени улички или се изкачвате в планината.

Дея, Майорка
Снимка: Courtesy of Belmond


Кап де Форментор

Скалистият, брулен от вятъра полуостров, известен като Кап де Форментор, е удоволствие за очите. Кап де Форментор е най-северният край на Майорка. Фар от 1863 г. пази края на криволичещ път, който е доста страшен за шофиране. Победете ужаса си и ще бъдете възнаградени със зашеметяващи гледки от върховете на скали, високи 400 метра над Средиземно море, включително най-недостъпния плаж на Майорка. Много по-достъпен е белият пясъчен плаж на Форментор, където се намира хотел Форментор, луксозен имот, построен през 1929 г.

хълм в Кап де Форментор
Снимка : Lasse Eklöf/Deepol By Plainpictur

Алкудия

Град Алкудия е много популярна туристическа дестинация в северната част на Майорка. Атмосферата е ориентирана към семейството, но също така е чудесна за всеки, който обича плажни дейности и разглеждане на средновековни села. Някои къщи в ограденото село датират от XIII век; стената е добавена през XIV век. Римски руини могат да бъдат намерени пред църквата Св. Джауме. Ако случайно сте в Алкудия в началото на юли, посетете деветдневния фестивал в чест на Свети Джауме. Фестивалът предлага много дейности, включително вечер, в която всички се обличат като древни римляни.

Алкудия плажове
Снимка: Balearic Villas

Солер

Традиционното село Солер в Майорка е популярна дестинация за еднодневни екскурзии в Палма, но не забравяйте да вземете теснолинейката от 1912 г., когато отидете. Идването с кола е или скъпо поради високите такси, или по път с 57 завоя. След като стигнете до там, потопете се в атмосферата на това причудливо село, заобиколено от портокалови горички, известно като долината на портокалите. (Не пропускайте да опитате местния портокалов ликьор, Angel d’Or.) Селото е домакин на няколко фестивала, включително за изкуство и музика. Очарователен трамвай свързва Солер с популярната курортна зона Порт де Солер, на около 4 километра надолу по пътя.

Трамвай в Солер
Снимка: Touropia

Прочетете повече: Топ 5 на най-красивите места за посещение в Испания през 2023 г.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: