HomeИНТЕРЕСНОЗа по-креативен мозък следвайте тези 5 стъпки

За по-креативен мозък следвайте тези 5 стъпки

За по-креативен мозък следвайте тези 5 стъпки

Почти всички страхотни идеи следват сходен творчески процес и тази статия обяснява как работи той.

Разбирането на това е важно, защото творческото мислене е едно от най-полезните умения, които можете да притежавате. Почти всеки проблем, с който се сблъскваме в работата и в живота, може да използва иновативни решения, странично мислене и креативни идеи.

Всеки може да се научи да бъде креативен, като използва тези пет стъпки. Това не означава, че да си креативен е лесно. Разкриването на вашия творчески гений изисква смелост и тонове практика. Този подход от пет стъпки обаче би трябвало да помогне за демистифицирането на творческия процес и да освети пътя към по-иновативно мислене. За да обясня как работи този процес, нека ви разкажа една кратка история.

Проблем, нуждаещ се от креативно решение

През 1870 г. вестниците и печатниците са изправени пред много специфичен и много скъп проблем. По това време фотографията е нова и вълнуваща медия. Читателите искали да видят повече снимки, но никой не можел да разбере как да отпечата изображения бързо и евтино.

Например, ако вестник искал да отпечата изображение през 1870-те години, трябвало да поръча на гравьор да гравира ръчно копие от снимката върху стоманена плоча. Тези плочи се използват за притискане на изображението върху страницата, но често се счупват само след няколко използвания. Можете да си представите, че този процес на фотогравиране е бил изключително трудоемък и скъп.

Човекът, който е измислил решение на този проблем, се казва Фредерик Юджийн Айвс. Той става пионер в областта на фотографията и притежава над 70 патента до края на кариерата си. Неговата история за творчеството и иновациите, която ще споделя сега, е полезен казус за разбиране на 5-те ключови стъпки на творческия процес.

Светкавица на прозрение

Айвс започва като чирак на печатар в Итака, Ню Йорк, споделя JamesClear. След две години изучаване на тънкостите на процеса на печат, той започва да ръководи фотографската лаборатория в близкия университет Корнел. Той прекарва остатъка от десетилетието в експериментиране с нови фотографски техники и изучаване на камери, принтери и оптика.

През 1881 г. Айвс има мигновено прозрение относно по-добра печатна техника.

„Докато работех с фотостереотипния си процес в Итака, изучавах проблема с полутоновия процес“, каза Айвс. „Легнах си една вечер в състояние на мозъчна мъгла заради проблема и в момента, в който се събудих сутринта, видях пред себе си, очевидно прожектиран на тавана, напълно разработения процес и оборудването в действие.“

Айвс бързо превръща визията си в реалност и патентова подхода си към печат през 1881 г. Той прекарва остатъка от десетилетието, подобрявайки го. До 1885 г. Айвс е разработил опростен процес, който дава още по-добри резултати. Процесът на Ives, както стана известен, намалява разходите за отпечатване на изображения с 15 пъти и остава стандартна техника за печат през следващите 80 години.

Добре, сега нека обсъдим какви уроци можем да научим от Айвс за творческия процес.

5-те етапа на творческия процес

През 1940 г. рекламен директор на име Джеймс Уеб Йънг публикува кратко ръководство, озаглавено „ Техника за създаване на идеи“ . В това ръководство той прави просто, но дълбоко изявление относно генерирането на творчески идеи.

Според Йънг иновативните идеи се случват, когато разработвате нови комбинации от стари елементи. С други думи, творческото мислене не означава генериране на нещо ново от празен лист, а по-скоро вземане на това, което вече е налице, и комбиниране на тези парченца по начин, който не е бил направен досега .

Най-важното е, че способността да генерирате нови комбинации зависи от способността ви да виждате връзките между понятията . Ако можете да създадете нова връзка между две стари идеи, вие сте направили нещо креативно.

Йънг вярва, че този процес на творческа връзка винаги се случва в пет стъпки.

1. Съберете нов материал

Отначало се научавате. По време на този етап вие се фокусирате върху 1) изучаването на конкретен материал, пряко свързан с вашата задача, и 2) изучаването на общ материал, като се увлечете от широк набор от концепции.

2. Обработете внимателно материалите в ума си

По време на този етап проверявате какво сте научили, като разглеждате фактите от различни ъгли и експериментирате с комбинирането на различни идеи.

3. Отдръпнете се от проблема

След това напълно изхвърляте проблема от ума си и отивате да правите нещо друго, което ви вълнува и зарежда с енергия.

4. Нека вашата идея се върне при вас

В един момент, но едва след като сте спрели да мислите за това, вашата идея ще се върне при вас с проблясък на прозрение и обновена енергия.

5. Оформете и развийте идеята си въз основа на обратна връзка

За да успее всяка идея, трябва да я пуснете в света, да я подложите на критика и да я адаптирате според нуждите.

стъпка по стъпка
Снимка: JamesClear

Идеята на практика

Творческият процес, използван от Фредерик Юджийн Айвс, предлага идеален пример за тези пет стъпки в действие.

Първо, Айвс събра нов материал. Прекарва две години като чирак на печатар и след това четири години ръководи фотографската лаборатория в университета Корнел. Тези преживявания му дават много материал, от който да черпи и да прави асоциации между фотографията и печата.

Второ, Айвс започва да работи мислено върху всичко, което е научил. До 1878 г. Айвс прекарва почти цялото си време в експериментиране с нови техники. Той непрекъснато човъркал и експериментирал с различни начини за комбиниране на идеи.

Трето, Айвс се отдръпва от проблема. В този случай той заспива няколко часа преди проблясъка си на прозрение. Оставянето на творческите предизвикателства за по-дълги периоди от време също може да работи. Независимо колко дълго се отдръпвате, трябва да направите нещо, което ви интересува и да отклони ума ви от проблема.

Четвърто, идеята му се връща. Айвс се събужда с решението на проблема си, изложено пред него. (В личен план често откривам, че креативните идеи ме връхлитат, точно когато лягам да спя. След като дам на мозъка си разрешение да спре да работи за деня, решението се появява лесно.)

Накрая Айвс продължава да преразглежда идеята си години наред. Всъщност той подобрява толкова много аспекти на процеса, че подава втори патент. Това е критична точка и често се пренебрегва. Може да е лесно да се влюбите в първоначалната версия на вашата идея, но страхотните идеи винаги се развиват.

Творческият процес накратко

„Една идея е подвиг на асоцииране, а нейната височина е добра метафора.“ – Робърт Фрост

Творческият процес е актът на създаване на нови връзки между стари идеи. По този начин можем да кажем, че творческото мислене е задачата да разпознава връзките между понятията.

Един от начините да се справите с творческите предизвикателства е като следвате процеса от пет стъпки на 1) събиране на материал, 2) интензивна работа върху материала в ума ви, 3) отдръпване от проблема, 4) позволяване на идеята да се върне при вас естествено и 5) тестване на вашата идея в реалния свят и коригирането й въз основа на обратна връзка.

Да бъдеш креативен не означава да си първият (или единственият) човек, който се сеща за идея. По-често креативността е свързване на идеи.


Прочетете повече: Ползите от воденето на дневник през летните месеци


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: