HomeИНТЕРЕСНОМелодичният начин да се лекуваме

Мелодичният начин да се лекуваме

усмихната жена със големи слушалки на ушите

Мелодичният начин да се лекуваме

Същност и предимства на музикотерапията

Можете да пеете или свирите на инструменти, да слушате музика или да обсъждате значението на текстовете. Всичко това е част от музикотерапията. Мелодиите не са горчиви хапчета и антидепресанти, а терапевтът не е строгият доктор от травматичното ни детство. Музиката е навсякъде около нас и ни изпълва с живот, дава цвят на деня ни и ни успокоява след дълъг работен ден. Тя служи не само за парти и развличане, а и като лекарство.

Какво представлява музикотерапията?

Буквално можем да го наречем “лечение с музика”. Според Cleveland Clinic, лечителят, наречен музикален терапевт, разговаря с пациента, за да научи повече за неговите нужди, музикални предпочитания и преживявания, и проектира всяка сесия персонално. Той също така оценява напредъка на всяка стъпка от пътя и може да работи заедно с другите лекуващи лекари, за да предостави оптимално лечение. Тази терапия протича в естествена и приятна среда, защото предназначението й е да лекува предимно стресови състояния. Въпреки това музиката е създадена  и за страдащи от множество други заболявания като терапевтична процедура. Обикновено тя е допълнителна терапия. Това означава, че е част от по-голям план за лечение, който може да включва лекарства или други интервенции.

С какво се бори тя?

Музикална школа Габи лекува с музика. В сайта на школата музикотерапията се описва като използвана за излизане от определени състояния, като стрес и скръб. Също за лечение на разстройства като депресия, тревожности, панически разстройства, аутизъм, заекване, хиперактивност и дефицит на внимание при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди. Този лек терапевтира психиката, съпровод е при специализирана медитация. Помага да се синхронизират точките тяло-разум-емоция в процеса на преживяване и осъзнаване, с цел зареждане с положителна емоция, подпомагане оздравяването, както и развитието на човека.В резултат на музикотерапията  се наблюдава  подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането и стойката на тялото. Всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти.

А когато работата му се наруши, той променя своя ритъм, честотата и силата на своите вибрации. Болното сърце е най-яркият пример за това. И за да се възстанови, на помощ идва музиката. Можем да включим в работа лечебната мощ на определен инструмент, от чийто вибрации душата има нужда и така постепенно тя влиза в синхрон. Музиката действа на психиката и емоциите и така лесно пренася човек от едно състояние в друго.

Често хората с високо кръвно, стенокардия  или  язва, не са наследили болестта с гените, а са я “извикали” сами, твърдят специалистите. Изследванията показват, че музикалната терапия може да предложи ползи на хора с деменция, инсулт, рак, стресови състояния, аутизъм, травма при зависимости, паркинсон и всякакъв вид болка.

С какво се занимават музикалните терапевти?

Терапевтите оценяват както емоционалното благополучие, така и физическото здраве. Чрез метод за музикални реакции те могат да определят нашите комуникативни способности и как се приспособяваме към социална среда. След това те подробно изготвят планове за музикални сесии и добре преценяват от какво се нуждае пациентът. Като методи използват музикална импровизация, възприемчиво слушане на музика, писане на песни, лирични дискусии, музика и изображения, музикално изпълнение и обучение чрез музика; участват в интердисциплинарното планиране на лечението, текущата оценка и проследяването.

Трябва ли да сме музиканти, за да практикуваме?

Не, не са ви необходими музикални умения или таланти, за да участвате. Музикалната терапия е отворена за всички, независимо от тяхното ниво на умения или опит. Вашият музикален терапевт ще научи за вас и всяка музикална подготовка, която може да имате, преди да създаде сесии, които да отговарят на вашите нужди. Пуснете си музика вкъщи! Разпуснете напук на проблемите! Посетете специалист, когато ви е нужна музика! Антидепресантите не са решението. Музиката е красива и полезна, а музикотерапията е модерен начин за лечение.


Прочети повече: Арт терапия: може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: