HomeИНТЕРЕСНОХраните и напитките, които ни пречат да имаме красиви зъби

Храните и напитките, които ни пречат да имаме красиви зъби

усмихната млада дама

Храните и напитките, които ни пречат да имаме красиви зъби

“Когато оценявате доколко е вероятно дадено хранене, лека закуска или напитка да навреди на здравето на зъбите ви, има две основни неща, които трябва да имате предвид”, казват експертите.

Слушай статията:

Вашата майка постоянно ви е казвала като малки, че ще развалите усмивката си, ако ядете много бонбони или пиете кола. Днес се чудите какво друго би могло да ви разклати зъб или да ви доведе до грозна пломба. Въпреки че технически е вярно, че всички храни и напитки могат да причинят кариес – или увреждане на повърхността или емайла на вашите зъби. Не всяка храна или напитка причинява еднаква вреда и някои хора са по-податливи на кариес от други. The New York Times ни представя няколко вредители на нашите зъби.

Защо някои храни са по-лоши от други?

Когато оценяваме колко лошо е едно хранене, лека закуска, десерт или напитка за нашето дентално здраве, има две основни неща, които трябва да имаме предвид, казва д-р Апоена де Агуиар Рибейро, педиатричен зъболекар и микробиолог в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Той изучава оралния микробиом и как той влияе на зъбния кариес: неговият състав и неговото качество.

В устата ни живеят повече от 700 вида бактерии – някои полезни, други вредни. Вредните бактерии разграждат захарите от храни и напитки и ги превръщат в киселини, които с течение на времето могат да извлекат основни минерали от зъбите ви и да доведат до кариес.

Ако не сме бдителни по отношение на почистването, бактериите също могат да образуват мек филм или плака върху повърхността на зъбите ни. Това може да влоши тази киселинност и да създаде идеална среда за още повече бактерии да се размножават. Ако зъбната ни плака нарасне и се втвърди достатъчно, тя може да се превърне в зъбен камък. Той също може да раздразни венците ни и да причини гингивит.Какви видове храни са лоши?

Сладките храни – и по-специално тези, съставени от захароза или трапезна захар – са особено лоши за нашите зъби. Вредните бактерии процъфтяват върху тях, казва д-р де Агиар Рибейро. Често можем да намерим захароза в много преработени храни и сладки напитки като бонбони, сладкиши, концентрати от плодови сокове и газирани напитки.

В допълнение, всички храни, които са лепкави или дъвчащи – като дъвки, сушени плодове, сиропи и бонбони – се забиват в кътчетата на зъбите и в пространствата между тях. Когато излишната захар се задържи върху зъбите ни, вредните бактерии могат да я съхраняват в клетките си. „Като килер вътре в тях“, каза д-р де Агиар Рибейро. Възможно е да продължат да произвеждат киселина часове след като сте яли.

Някои напитки – като сладки газирани напитки, сокове, енергийни напитки и млечни шейкове – също са тежки нарушители.

Те измиват зъбите ни с лепкави и сладки разтвори и са киселинни. „Нашите зъби започват да се разграждат, когато нивото на киселината в устата падне под pH от 5,5“, добавя д-р Росио Кинонез, професор по детска дентална медицина в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, и „газираните напитки обикновено имат pH около 3 до 4.

Други газирани напитки като селтерите също са киселинни. Същото важи и за кафетата и алкохолните напитки, които често се консумират със захарни сиропи и миксери.

Чене в газирана напитка
Снимка: Kelsey McClellan for The New York Times

Някои пресни плодове, зеленчуци или нишестени храни – като цитруси, картофи, ориз или дори банани – често се наричат ​​лоши за вашите зъби. Те могат да съдържат захари или киселини, които могат да се износят върху зъбите ни. Но те също така съдържат хранителни вещества, които ще подобрят цялостното ни здраве. То от своя страна може да е от полза за вашите зъби, казва д-р Дорота Копичка-Кеджиравски, зъболекар в Медицинския център на Университета в Рочестър и изследовател в областта на кариологията или изследването на кариесите и зъбите гниене. Дори и да са храни, които съдържат захар или са склонни да засядат в зъбите ни – този компромис може да си струва, допълва тя.

Ако имаме особено дълбоки вдлъбнатини по зъбите си или зъби, които са в плътен контакт един с друг, дъвчащите и лепкави храни може да ни притесняват повече от другите, добави д-р Кинонез. В този случай трябва да сме по-внимателни не само към диетата си, но и към навиците си за почистване.

Докато мием зъбите си два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж преди лягане – и почистваме зъбите си с конец всеки ден, хранителните предимства на тези храни ще надхвърлят рисковете от увреждане на зъбите. Въпреки че, когато става дума за плодове, д-р Kopycка съобщава, „по-добре е да ядете плодовете, отколкото да ги пиете“. Много закупени от магазина или дори домашно приготвени плодови смутита имат добавени захарозни захари.

Защо някои храни са по-лоши от други?

Когато оценявате колко лошо е едно хранене, лека закуска, десерт или напитка за вашето дентално здраве, има две основни неща, които трябва да имате предвид, каза д-р Апоена де Агуиар Рибейро, педиатричен зъболекар и микробиолог в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, който изучава оралния микробиом и как той влияе на зъбния кариес: неговият състав и неговото качество.

В устата ни живеят повече от 700 вида бактерии – някои полезни, други вредни. Вредните бактерии разграждат захарите от храни и напитки и ги превръщат в киселини, които с течение на времето могат да извлекат основни минерали от зъбите ви и да доведат до кариес.

Още съвети за блестяща усмивка

Снимка: Freepik

Ограничете приема на алкохол

Тежките пиячи също трябва да бъдат внимателни. Алкохолът може да попречи на редовното слюноотделяне, което затруднява тялото ни да почисти остатъците, полепнали по зъбите ни.

Имайте предвид определени състояния или странични ефекти от лекарствата

Различни медицински състояния, лечения и лекарства – като туберкулоза, химиотерапия, диализа, антихистамини и лекарства за кръвно налягане – могат да потиснат производството на слюнка. Също така могат да променят качеството й. Така че засегнатите трябва да бъдат бдителни за практикуването на добра дентална хигиена.

Разменете алтернативи на захарта

Замяната на подсладените ни напитки и закуски със заместители без захар е чудесен ход за нашите зъби, казва д-р де Агиар Рибейро. Заместителите на захарта като аспартам или захарни алкохоли не се метаболизират от бактерии като обикновените захари. Но трябва да имаме предвид, че киселините в диетичните газирани напитки все пак ще причинят известна деминерализация на нашите зъби.

Дъвчете дъвка без захар с ксилитол

По същия начин д-р де Агиар Рибейро добавя, че „захарните алкохоли като ксилитол, които имат антимикробна активност“ могат да забавят производството на киселина от бактериите в устата. „Дъвка без захар с ксилитол, когато се дъвче три пъти на ден, е доказано, че увеличава слюноотделянето ни и също така има антимикробен ефект“, казва още тя. Така че, ако жадуваме за нещо сладко между храненията, дъвка с ксилитол без захар е един от най-добрите варианти.

Пийте определени видове чай

Има също доказателства, че черният и зеленият чай могат да помогнат за предотвратяване на кариес. Това е така, защото съдържат флуорид и имат по-високи нива на pH. „Моля, не добавяйте захар“, съветва д-р де Агиар Рибейро.

Правете редовни прегледи

Кариесът е най-често срещаното незаразно заболяване в света. За повечето хора, казва д-р Kopycка, редовните зъболекарски прегледи на всеки шест месеца са достатъчни. Това е достатъчно да уловят всеки кариес, преди да стане твърде сериозен. Посещението при професионалист е важно. След като кухината се е образувала достатъчно, за да я забележим, вече сме в зъбен кариес.

Навиците, които са полезни за здравето на зъбите, обикновено са практики. Te са добри за здравето ни като цяло, каза д-р Кинонес. Яденето на по-малко преработени и сладки храни, редовните прегледи на всеки шест месеца и избягването на закуски между храненията, особено ако тази закуска е сладка или лепкава храна или напитка – може да изплати дивиденти. Не е нужно да го премисляте, добавя тя.

Прочетете повече: Как периодичното гладуване ни влияе


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: