HomeИНТЕРЕСНОКолко захар е добре да консумираме на ден?

Колко захар е добре да консумираме на ден?

купички със захар

Колко захар е добре да консумираме на ден?

Захарта е навсякъде около нас и присъства в храни, в които дори не подозираме.

Казват, че захарта е най-големият наркотик на 21 век. И има защо. Във всяка преработена храна съдържанието на захар приспада към така нареченото „преработена захар“, което се отнася и за подсладителите.

Цялата тази „добавена захар“ прави това, което ядем и пием изключително вкусно. Но също така добавя много калории без истинска хранителна полза.

Лекарите препоръчват консумация на добавени захари под 10% от дневния калориен прием. Така че, ако консумираме 2000 калории на ден, не повече от 200 от тези калории трябва да идват от добавена захар.

Тези 200 калории се равняват на 12 чаени лъжички (48 грама) добавена захар. За да го поставим в перспектива, една газирана напитка може да съдържа добавена захар за цял ден.

съдържание  на захар в една чаша кока кола
Снимка: Freepik

Навсякъде има добавена захар

Истината е, че захарта може да бъде трудна за избягване. Сканирайки рафтовете по магазините за хранителни стоки, ще установим , че 68% от храните с баркод съдържат добавени подсладители . Това са повече от 2 от 3 артикула в средната количка. Наистина подло ? Добавената захар се среща под много имена в списъците със съставки:

Естествени захари

Захарта не се „добавя” само към храните. В някои случаи, като плодове и млечни продукти, захарта е там естествено. И така, защо това не е голямо притеснение?

Според health.clevelandclinic нашето тяло обикновено се справя с естествените захари по-добре от захарта, добавена към храната за подсладителен ефект. Така че, докато един банан или чаша мляко може да имат по-високо съдържание на захар, други витамини и хранителни вещества помагат да се компенсира тази доза сладост. Също така е по-малко вероятно да прекалим с плодове или мляко, за разлика от унищожаването на торбичка бисквити.

Съвети за умерена консумация на захар

Започнете да проследявате! – Разбирането откъде идва добавената захар е първата стъпка към намаляване на количеството. Понякога намаляването на консумацията на един или два продукта, може да доведе до значителна промяна.

Четете етикетите! – Добро правило е да избягваме храни и напитки, които имат 10 грама или повече добавена захар.

Ограничете порциите! – Изяжте една поничка вместо две.

Хранете се балансирано! – Ако пропускаме хранене или диетата ни е бедна на хранителни вещества, тялото ни може да жадува за захар като бърз източник на енергия.

жена заобиколена от храни с високо съдържание на захар
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Храните и напитките, които ни пречат да имаме красиви зъби


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: