HomeЗДРАВЕЛечебните свойства на калта, лугата и глината

Лечебните свойства на калта, лугата и глината

лице с лечебна кал

Лечебните свойства на калта, лугата и глината

Красиви и здрави с прост начин за лечение

С годините ние, хората ставаме все по екстравагантни в начините ни да се разкрасяваме, но има едно чисто природно средство, което никога не е тема табу. От край време хората са открили начин да се лекуват като се мажат с кал, но не каква да е, а богата на минерали и глина.

         От далечни времена

Според The Earth and I,  месопотамците са използвали глина за лечение на рани още през 2500 г. пр.н.е., а за Клеопатра се твърди, че е използвала  маски с кал от Мъртво море. Племето Wappo от Северна Калифорния е използвало вулканична кал за лечение на ужилвания от насекоми и слънчеви изгаряния. Дори Библията включва история за това , как Исус лекува очите на слепец с кал.

Точно както Клеопатра предполага, калта от Мъртво море изглежда има както козметични, така и лечебни свойства. Съдържа високи концентрации на минерали като магнезий и може да задържа топлина за дълъг период от време. Установено е, че е полезно при заздравяване на рани, намаляване на кожни възпаления, лечение на болки в ставите, стимулиране на кръвообращението, подобряване на лимфния поток и почистване на кожата.

        Калта не е мръсна

Тук не говорим за калта, която обикновено е под краката ни. Не всяка кал има способността да ни изцели. Обикновено лечебните калчища се намират около водни басейни. Те не са просто мръсотия и вода, смесени заедно. Те се състоят от минерали, органични вещества, газове, глина и микроорганизми.Тази  смес/консистенция/амалгама от много съставки е уникална за това как се прави калта и къде е направена. Има три основни вида пелоиди:

Сапропелните тини се образуват в солена вода и са богати на колоиден железен хидросулфид.

 В изворите се намират минерални и растително-минерални кали.

Торфената кал се намира в блатата и се създава от разлагането на растенията.

Без значение от вида на калта, изглежда, че топлината може да е ключът към нейната ефикасност. Повечето пелоиди задържат топлина за дълги периоди от време . Тази дълготрайна топлина може да бъде успокояваща за тези с болки в ставите и мускулите. Топлината прави пелоидите идеални за лечение на мускулно-скелетни заболявания. В едно клинично проучване  е установено, че компресите с кал са полезни за пациенти с остеоартрит на коляното.

Топлината на калните бани също може да поддържа сърцето ви здраво. Проучване установява, че тези, които вземат гореща вана, имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Въпреки че проучването се фокусира върху водното къпане, основателно е да се мисли, че може би от горещите кални бани ще има същите ползи.

          Видове лечебна глина

Онлайн медията Go native разделя глините на три основни.

Червената глина получава цвета си от високото съдържание на железен оксид. Нейните предимства са много, като най-важното сред тях е подобряването на кръвообращението. Тя е подходяща за нормален, сух и матов тип кожа. Действа благоприятно на всяка от тях като намалява кожните раздразнения и я освежава и почиства.

Като разновидност е позната и зелената глина. Този дар от природата е подходящ за всеки тип кожа, а ако сте от  хората с кожни проблеми като петна и прекомерно наличие на себум, то той е точно за вас.

Бентонитовата глина е с цвят каки с фина до средна текстура. Тя е най-популярната лечебна глина. Основно нейното действие е детоксикиращо и избистрящо, намалява възпалението и оттока.

видове глина
Снимка: Go native

Калните бани крият своите рискове

 

Тъй като съставките в самата кал могат да варират, страничните ефекти също могат да варират. Различни минерали и абразивни елементи могат да раздразнят чувствителната кожа. При калните бани топлината на калта може да причини дехидратация и да провокира здравословни проблеми при хора с ниско кръвно налягане и стенокардия.

Също така е важно да знаете, че пелоидите могат да съдържат замърсители, включително метали. В повечето случаи обаче концентрацията не е вредна за здравето.


Прочети повече: Как качеството на въздуха влияе върху психичното здраве?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: