HomeСРЕЩИГергана Данданова: „В моята героиня има всичко“

Гергана Данданова: „В моята героиня има всичко“

Гергана Данданова: „В моята героиня има всичко“

Новият сериал на Нова телевизия „Клетката“ с участието на Гергана Данданова, която се въплъщава в ролята на Ина, ще завърти представите ни за филмово изкуство.

Гергана Данданова играе главната роля в сериала „Клетката“. Сюжетна линия обещава интересна завръзка, още повече че първите сцени започват в затвора. Освен че пресъздава тежките условия в затворите, сериалът е и метафора за вътрешната клетка, в която понякога живеем.

Поредицата засяга и актуални обществени теми от действителността, сред които борбата на обикновения човек срещу корумпираната система, която превръща честни хора в престъпници.

Гергана Данданова е актриса, като някои от най-известните й представления включват: Сесили Кардю в „Колко е важно да бъдеш сериозен“ от Оскар Уайлд; Ева Герин в „Бяс“ от Боян Папазов; Джулиа в „Двамата веронци“ от Уилям Шекспир; Лора в „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс; и Розалинда в „Както ви харесва“ от Уилям Шекспир и др. „Клетката“ е и първата криминална драма, в която взима участие. Специално за нас, тя отговори и на няколко въпроса…

Каква е разликата да излезеш на сцена и на екран? Кое е по- голямото предизвикателство?

И двете изискват особен вид концентрация. Приличат си, просто има различни разклонения. В киното имаш възможност за поправка, за втори дубъл, докато в театъра всичко е на живо и там поправки няма. Ако трябваше да избирам – кино или театър, не бих могла да го направя. Носят различна сладост и удоволствие от процеса.

Коя е най-запомнящата ти се роля?

Всички роли се помнят, дори и най-малката е значима за актьора, защото всяка те учи на нещо ново и е пътят, по който продължаваш. Аз се радвам, че в театъра и киното не съм ограничена да играя еднообразни роли, а напротив – безкрайно пъстри и необикновени жени. От 80 годишна дама до Катерина в „Железния светилник“. Хубаво е да има шарени и разнообразни роли.

Защо избра да се занимаваш с аткьорско майсторство?

Не съм сигурна, предполагам, че пътят ми е бил такъв. Винаги съм се възхищавала на силата да владееш публиката. Един човек на сцената, а в залата притаено го гледат 500. Театърът е магия и аз бях омагьосана.

Снимка: NOVA/Красена Ангелова

Разкажи ни малко повече за сюжета на сериала „Клетката“.

В центъра на сюжета е едно нормално семейство, чийто живот внезапно се преобръща след трагичен инцидент. От там нататък моята героиня Ина е принудена да действа в извънредна ситуация, за да спаси дъщеря си. Тя е поставена пред тежка дилема и ще видим на какво е готова за детето си. Има много напрежение, неочаквани обрати и заплетена криминална линия. Ина се сблъсква с много предателства, жестокост и омраза. В същото време, в тази история има любов, човещина и неочаквани приятелства.

Какво всъщност е посланието на името „Клетката“?

Сериалът няма за цел да изпраща послания, а да пробужда въпроси и да дава поводи за размисъл. А отговорите ще си намери всеки сам. Иначе, заглавието не изобразява само физическото лишаване от свобода. То е и метафора за една вътрешна, духовна клетка, в която много хора са избрали да живеят и понякога нямат куража да я разбият. Почти всеки от героите в сериала носи „клетката“ вътре в себе си. Това е една история за цената на свободата, силата на духа и възможността за втори шанс. Сериозно е застъпена и темата за прогнилата ни от корупция система, която понякога дори ни бута към тъмната страна.

С какво тази роля (на Ина) се различава от всички останали, които си играла досега?

С това, че в моята героиня има Всичко. Тя е един изключително многопластов образ – завладяваща, силна и хладнокръвна жена, която е двигател на всичко, но в същото време е нежна и ранима. Ина и за секунда не е поставена в „удобна среда“. Сблъсква се с големи житейски трудности, които постоянно тестват нейната сила и смелост, налага се да взима крайни решения. Много вътрешни борби има в нея, неспокоен образ. Горда съм, че на мен повериха тази героиня, защото такава роля се случва много рядко.

Гергана-Данданова-2-1
Снимка: NOVA/Красена Ангелова

Можем ли да очакваме щастлив финал на сериала, предвид факта, че действието се развива именно в затвора и че жанра на сериала е криминална драма?

Със сигурност зрителите ще бъдат много изненадани от обратите и събитията, които се случват. Действието е динамично и за секунда не те оставя спокоен. А на финала – ще гледаме и ще видим.

Какъв е съветът ти към младите, които биха искали да се занимават с актьорско майсторство занапред?

Това е трудна професия, колкото и забавна да изглежда отстрани. Не можеш да се захванеш с нея, ако нямаш истинска потребност и желание. Ако мотивите са само да те дават по телевизията и да станеш известен, си катастрофирал от самото начало. Пътят е труден и дълъг. Но, ако си почтен, търпелив, смел, със сигурност ще успееш. Аз съвети по принцип не давам, но мога да кажа на младите колеги, никога да не се взимат насериозно.


Прочети повече: Неразказаните истории за живота на Майли Сайръс


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: