HomeМЕСТАНай-добрите СПА курорти, които да посетим през наближаващата есен

Най-добрите СПА курорти, които да посетим през наближаващата есен

руса жена лежаща във вана пълна с листа от рози

Най-добрите СПА курорти, които да посетим през наближаващата есен

Времето да релаксираме в топлите минерални води настъпва

Листата се ронят по дърветата, а капчици пръскат по прозорците. Захладнява, а ние искаме да си подарим релаксиращо изживяване. Вън захладнява, а минералната вода, идва директно от изворите. С над 700 минерални извора, България се нарежда сред най-релаксиращите СПА дестинации в Европа. Траките първи открили лечебните свойства на водите и строили своите градове в близост до тях.Вижте нашите предложения как да прекарате една успокояваща и обгърната в топлина есен.

3.Хисаря

Красивото малко градче е разположено в Южна България и създава слънчево настроение, когато и да го посетим. На мястото му през V хилядолетие пр. н.е. е възникнало праисторическо селище. Градът е населяван от траки, по-късно през 46 г. възниква голям римски град. След падането на Западната Римска империя древният град Диоклециан е част от Византия и се превръща в духовен християнски център. Днешния град е известен с лековитите си минерални извори.  Според Economy. bg, Хисаря е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Намира се на 40 км северно от Пловдив.

На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Минералните води лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат. Там можем да вдъхнем порива на историята и да се потопим в Древността. Не пропускайте да си направите разходка около Хисарската крепост и Античният римски град Диоклецианопол!

2. Сапарева баня

Сред полите на Рила е скрито това кокетно селище. Съчетава в себе си природа, свобода и дух. Курортът  се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на планината. Тук  е термалният извор с най-висока температура в България, а какво по-уютно от това да се потопиш в лечебните горещи води насред дървесните завеси на есента. Това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103ºС). След дългият релакс за ентусиастите, Рила е скрила приказни пейзажи като водопада Горица и езерото Паничище.1.Велинград

Безапелационен победител е този красив град. Меката на СПА туризма у нас изобилства от красоти. От едната страна на града са висините на Рила планина, а от другата се простират величествените Родопи. Велинград има благоприятен климат за лечение на различни заболявания. Богат е на лечебни извори и това го нарежда сред най-посещаваните български градове. Смята се, че по тези земи някога е живял Орфей, пише Nasam natam.com. Също така има данни, че районът е обитаван от тракийски племена в периода VI – V в. пр.Хр. Свидетелство за това са останалите от това време 9 надгробни могили и крепости. Красивата история на Орфей и Евридика рисува пейзажа и на съвремието.

Велинград е на първо място у нас по изобилие и разнообразие на минералните си води.  Температурата им варира между 28°С и 91°С.  Броят им надхвърля 70. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”. Тук можем да поплуваме с лодка под липите, може да се отдадем на девствената природа и да дишаме, изпълнени с живот. Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрява състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен че лекува, велинградската минерална вода подмладява и разкрасява.

Снимки: Pinterest

Прочети повече: Топ 5 на най-красивите места за посещение в Испания през 2023 г.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: