HomeИНТЕРЕСНОКнигата „Направи милиони сега“

Книгата „Направи милиони сега“

Книгата „Направи милиони сега“

Книгата „Направи милиони сега“ на Ем Джей Де Марко е издадена през 2011 година и помага на хората да изградят трайно богатство и успех. 

Авторът обяснява, че златните години от живота на човека са неговата младост. Тогава той е жизнен и трудоспособен. Време е да пренебрегнете общоприетото мнение: „Забогатявайте бавно“. Ако искате да живеете добре сега и да печелите достатъчно пари, използвайте бързата лента към богатството. Започнете собствен бизнес и осигурете бъдещето си, докато сте още млади.

Книгата проследява как Ем Джей Де Марко е натрупал солидно състояние до 30-тата си годишнина

Предприемачът от италиански произход разбива вярването на повечето финансови експерти, че богатството се трупа постепенно и с години наред. Той разглежда три основни пътешествия към богатството и ги сравнява с три вида пътни карти: по бързата лента, по бавната лента и по тротоара. Авторът дава следните имена на тези карти: “Пешеходец“, “Забогатявай бавно“ и “Забогатявай сега“. Формулата за успех е като едно дълго пътуване и трите пътни карти очертават вашия курс. Всяка от тях води до определено място. Тротоарът води към бедност, бавната лента води към посредственост, а бързата лента води към богатство. Лентата, по която се движите е важна. Тя определя вашата дестинация и крайна цел. 

Късмет или упорит труд?

Когато действате последователно и полагате нужните усилия, нещата се случват. Пешеходците  погрешно тълкуват това като късмет, а всъщност то е действие и усилие. Когато се трудите и сте упорите, има по-голяма вероятност да успеете. В миналото американците са казвали: „Дайте ми свобода или ми дайте смърт“. Сега просто казваме: „Дайте ми“. Как стигнахме до тук? Разчитахме на „други“ да вземат финансови решения вместо нас, като по този начин отстъпихме контрола и станахме жертва. Поемането на отговорност е първата стъпка към управлението на живота. Необходимо е да сте отговорни за последствията от вашия лош избор и да промените поведението си, ако е необходимо. Взимайте мъдри решения и се движете в правилната посока. Управлявайте финансите си и не позволявайте те да управляват вас. 

Пътна карта „Пешеходец“ 

Пешеходците нямат план или финансова цел. Те изкарват някакви пари, но също така имат доста дългове. Нямат финансова дисциплина и бързо прахосват парите си. Харчат неразумно и теглят непосилни за тях кредити. Хванати са в капана на обсесивното желание за удоволствие, имидж и моментно удовлетворение. Пътната карта „Пешеходец“ винаги води до бедност. Той не предлага нужната финансова защита, ако нещата се объркат, защото има само краткосрочен план. Богатият начин на живот се свързва с трупането на материални притежания. Илюзията за богатство, без да го притежавате, се нарича „фалшиво богатство“.

Според автора благосъстоянието не се определя от материалните неща или парите, а от силните душевни взаимоотношения със семейството и другите, от здравето и най-важното от свободата на избора. Много хора смятат, че парите не купуват щастие и това е така. Има милиардери, които са нещастни и причината за това не са финансите. За съжаление, вместо те да притежават парите си, парите притежават тях. Пешеходците не могат да бъдат щастливи, защото моментното удовлетворение унищожава тяхната свобода, здраве и душевност, а оттам и щастието. Ако се движите по пътната карта „Пешеходец“ ще разберете, че кратковременните удоволствия не водят до успех в бъдеще. 

Пътна карта „Забогатявайте бавно“

Хората, които забогатяват млади, често са професионални спортисти, рапъри, артисти и други знаменитости. Тези от нас, които не принадлежат към тази демографска група, обикновено следват съветите на експертите, които гласят: Забогатявай постепенно и бавно. Ако направите кариера, инвестирате и спестявате голяма част от парите си. Така, когато се пенсионирате, ще бъдете богати, но и доста стари. Ем Джей Де Марко категорично отхвърля този начин на мислене.

Това е губене на време и енергия.  Посланието на пътната карта „Забогатявай бавно“ е просто. То гласи: „Пожертвай настоящето си, целите си и живота си, така че когато остарееш да имаш някой и друг лев“. Авторът смята, че ако пътят към богатството поглъща активните ви години и цялата ви младост, този път е ужасен. Пътната крата „Забогатявай бавно“ води до провал, защото използва фактори извън вашия контрол. Тази карта е предназначена за посредствен начин на живот.

За съжаление, милиони хора са прекарали десетилетия разчитайки на нея и впоследствие са открили, че тя е рискована и неефективна. Ако искате нещо по-добро, трябва да смените лентата и да се забързате. За да направите това е необходимо да напуснете работата си. Вероятно имате страхотна работа, но точно тя ви ограничава. Поглъща времето ви и ви приковава на едно място. Отнема контрола върху живота и ви принуждава да работите с хора, които не харесвате. Пътна карта “Забогатявай бавно“ води към посредствеността. Без значение колко силно натискате педала, автомобил с максимална скорост от 10 километра в час винаги ще има максимална скорост от 10 километра в час.Пътна карта: “Забогатявай сега“ 

Тази карта дава максимален контрол над живота. Това създава идеална среда за бързо генериране на богатство и успех. Хората, които използват пътната карта „Забогатявай сега“ знаят, че времето е техният най-важен актив. Те създават свой собствен бизнес и правят нещо от нищо. Почти всеки човек, който е забогатял млад, е направил това с помощта на някакъв вид бизнес. Собственият бизнес дава възможност да  контролирате доходите си и да печелите много повече пари. Бързата лента води до натрупване на богатство, ранно пенсиониране и възможност да се насладите на това, което сте постигнали.

Разбира се, богатството само по себе си не прави хората щастливи, но може да им помогне да имат нещата, които ги правят щастливи – като финансова свобода, здраве, образование и други. Пътната карта „Забогатей сега“ не е лесна за навигиране. Ако тръгнете по нея не мислете, че ще забогатеете на мига, но това може да стане сравнително бързо. Обикновено отнема около 10 години. Ем Джей Де Марко е работил по 12 часа на ден, 7 дни в седмицата, когато е започнал свой бизнес. След 3 – 4 години обаче работи само по няколко часа седмично.

Бизнеси, марки, парични потоци, банкноти, интелектуална собственост, лицензи, изобретения, патенти и недвижими имоти са сред активите, които движещите се в бързата лента купуват и продават. Пасивният доход също е от голямо значение за тези хора. Той може най-кратко да се дефинира като парите, които печелите, докато не работите. Пътната карта “Забогатявай сега“ има две цели: да създаде стабилен поток от пасивни доходи, надвишаващ разходите и да превърне финансовата свобода в реалност, независимо от възрастта.

Има различни източници на пасивен доход. Най-популярните са: отдаване под наем на недвижими имоти, лицензионни сделки, създаване на блогове, писане на книги, франчайзинг вериги и други.

Значението на избора

Вземането на лоши решения е основната причина за бедността. Успехът зависи от изборите, които правите и те трябва да бъдат правилни. Взети заедно, решенията създават процес, а той от своя страна създава вашия начин на живот. Изборът, който правите, може да ви донесе богатство или бедност. Вие избирате дали да използвате пътната карта „пещеходец“, „забогатявай бавно“ или „забогатявай сега“.  Решението как да прочете живота е ваше. Хората не искат да бъдат бедни, но вземат лоши решения, които постоянно ги водят към недоимък.

За да станете богати е небходимо да промените начина си на мислене и на говорене. Има сила в думите, които казвате. Ако непрекъснато повтаряте  „никога“ и „не мога“, тогава няма да можете и никога няма да постигнете нещо голямо. Друг важен избор е този за управлението на времето. Ако не се научите да цените времето си, ще останете бедни.

Затова възползвайте се от този най-ценен актив по най-добрия начин. Образованието е друг елемент от вашето пътуване. Необходимо е да направите правилния избор къде, как и колко ще учите. Не забравяйте силата на самообразоването. Важно е да учите до края на живота си. Нови пътища се отварят, когато  научавате нови неща и усвоявате нови умения. 

Връзката между играта „Шахмат“ и бизнеса

Шахът е сложна игра със сложни стратегии. Вашият бизнес е по същия начин. Фигурите, от които имате нужда, за да успеете са: цар, дама, офицер, топ, кон и пешка. 

В бизнеса пешките са идеите, а тяхното изпълнение се осъществява с помощта на царя. Много предприемачи не правят разлика между идея и изпълнение. Те смятат, че идеите струват милиони долари. В действителност изпълнението на идеите е това, което води до успех. Никога не знаеш какво ще проработи, докато не го пуснеш на пазара.

Ако хората харесат вашите продукти или услуги, ще дадат своето време и пари, за да ги закупят. Офицерът в бизнеса е вашето отношение към потенциалните ви клиенти. Обслужването трябва да е на високо ниво. Само така ще превърнете всеки потребител в лоялен клиент. Дамата е най-силната фигура в шаха. В бизнесът тя играе ролята на маркетинга. Дамата трябва да убеди хората да купят вашите продукти.

За да постигнете това е необходимо на първо място, да разберете какви са нуждите на потребителите и да решите техните проблеми. След това трябва да създадете уникален продукт или услуга. На трето място е необходимо да бъдете конкрети и точни. Следват ясни, кратки и стегнати маркетингови послания. И накрая, създайте силна търговска марка. 

Основните казуси, които книгата решава

Има три основни неща, които ще научите от „Направи милиони сега“: 

  1. Богатството не се състои в многото пари и притежанието на вещи.
  2. Направете доходите си независими от времето. 
  3. Мислете като производител, а не като потребител.

Съветът на автора е да отбягвате пътните карти „Пешеходец“ и „Забогатявай бавно“. Движете се по бързата лента и тя ще ви отведе към богатството и успеха. Най-богатите хора в света са такива, защото концентрират своите усилия върху една голяма цел, а не разделят вниманието си между множество малки цели.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочетете повече: Любовта, която тя толкова желае. Уважението, от което той отчаяно се нуждае


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: