HomeСРЕЩИ5 плюса и 5 минуса на сайтовете за запознанства

5 плюса и 5 минуса на сайтовете за запознанства

5 плюса и 5 минуса на сайтовете за запознанства

Как изглежда любовта, зародила се в онлайн пространството?

Слушай статията:

Swipe.

Swipe.

Match!

Хей, как си?

Добре, ти?

И така започва историята на една модерна любов.

Чат със завидно количество опознавателни въпроси в продължение на няколко дена, среща след седмица само при положение, че наистина „вайбвате“. Пиете кафе, приятно е. Разбирате се и следващата събота да гледате онзи нов филм в киното на ъгъла. Минават месеци, във връзка сте. Идва заветната среща със семействата – вече е сериозно. Задават ви така любимия на всички роднини / приятели / не-толкова-приятели / клюкарки въпрос:

– Как се запознахте?

– В сайт за запознанства, мамо!

Но докато част от потребителите на Tinder, Bumble, Hinge и т.н. могат да се похвалят с такива „успешни“ или поне интересни/забавни истории, то други имат много по-неприятни спомени. В днешната статия ще разгледаме сайтовете за запознанства – тяхната „светла“ страна, където любовта действително бива намерена, макар и по този различен, нов начин, но и опасната, в който не всяка приказка има щастлив край. 

За да победи обаче доброто накрая , ще започнем първо със „злото“:

5 минуса на сайтовете за запознанства

1. Catfishing

„Създаването и използването на фалшив профил в онлайн пространството с цел привличане на романтични партньори се нарича catfishing.“

В същността си сайтовете за запознанства са още един вид социални мрежи – изкуствен свят, изпълнен с перфектни образи. Само че тук „измамата“ боли повече…

Представете си вълнението, натрупало се като топка в корема ви.  Чакате г-н Идеален  да се появи на уговореното място. Разговорите ви са били така вълнуващи и смислени. Той е не само  умен, но и толкова чаровен, висок, перфектен…на снимките в Tinder. А после до вас застава някой друг, някой съвършено различен от онзи зашеметяващ принц …били сте измамени. 

Вероятно именно catfishing е най-големият недостатък на този вид приложения. Понякога става въпрос за незначителни корекции – няколко добавени сантиметра към височината или пък прикриване на известно количество килограми. В безкрайно много други случаи обаче човекът зад профила е напълно различен от снимките в него. 

Използвал е чуждо лице, информация, създал е образ, който не му принадлежи и е далеч от реалната му личност. 

Но макар среща с такава фалшива персона да е крайно неприятна и разочароваща, по-лошият вариант е принцесата да се окаже зла вещица, а принцът да си остане звяр. 

Снимка: Pinterest

2. Измами

 Наличието на толкова фалшиви профили многократно увеличава и риска  от по-сериозен вид злоупотреби. В проучване на Лаборатория Касперски (най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер) се отбелязва, че 8% от потребителите на сайтове за запознанства стават жертва на финансови измами. Това се случва по различни начини. Най-често използваният е чрез задаване на „невинни“ въпроси, замислени така, че да съберат достатъчно лична информация за жертвата, без обаче за събуждат твърде много подозрения. Поради това е от съществена важност да внимавате каква информация споделяте, защото в действителност никога не знаете кой наистина стои зад усмихнатите снимки и какви са намеренията му. 

3. Твърде голям избор

Възможността за толкова нови запознанства е един от плюсовете на сайтовете за запознанства (и това ще бъде обсъдено по-надолу), но също така може да е и изключително объркващо. 

Поради естеството на тези платформи, „запознаването“ е лишено от силата на живия контакт. Първото ни впечатление се гради само и единствено на снимки, а това ни прави повърхностни. 

Огромният избор означава, че можем да капризничим. Позволява ни всякакви нереалистични очаквания и ни кара да търсим съвършения партньор. 

Твърде слаб. Твърде нисък. Странен нос. Очите му не са достатъчно сини. 

Swipe. Swipe. Swipe…

4. Любовта струва пари

Да вземе за пример Tinder – регистрацията е напълно безплатна и на теория използването на платформата също. Ако обаче искате повече харесвания, популярност и респективно по-голям шанс за връзка, трябва да заплатите определена сума. Обикновено тези приложения работят с някакъв вид “subscription”  –  абонирате се за любов. 

В крайна сметка нищо не е безплатно…нали?

5. Виртуален романс

Дигиталното общуване, бидейки лишено от възприятията  на физическия контакт, е сухо и плоско. 

Няма пеперуди, нито стеснителни усмивки. 

Само един екран. Чат. Съобщения. 

И тази затворена между стените на технологията комуникация води до виртуална любов – история за двуизмерните отношения. Нейният край зависи изцяло от главните й герои и как техните онлайн персонажи ще си взаимодействат в триизмерния свят. 

двама души се запознават през телефоните си
Снимка: Freepik.com

Но макар и в известна степен измамни, приложенията за запознанства имат и своите положителни страни:

5 плюса на сайтовете за запознанства

1. Общуване без граници

Както вече споменах тези приложения ни дават възможност за безкрайно много нови срещи с хора, с които иначе не бихме общували.

Онлайн пространството изтрива понятия като “разстояние” и “време”, премахва ограниченията на физическия свят и прави комуникацията повече от глобална. Съобщения, обаждания, видео и снимки достигат от една точка на държавата/ света до друга за секунди. И ни свързват. 

Смислените разговори прерастват в емоционална връзка, а от нея се ражда и чувството любов. 

2. Контролът е ваш

Нима това не е желанието на всички ни? 

Поне за малко, върху някаква област от този иначе хаотичен живот, да упражним известен контрол? 

Във виртуалната реалност имаме тази сила. Прекратяваме разговор. Блокираме. Изчезваме. Матчваме се с друг. Започваме нов чат. 

И всичко само с един (е, понякога са и повече) клик на мишката. 

Докосване, заличаващо нежелани хора от нашето двуизмерно съществуване. 

Вероятно това е и една от най-привлекателни страни на сайтовете за запознанства. 

3. Филтриране

Повечето приложения  предлагат определени филтри, които улесняват и стесняват търсенето ви. Резултатите от него са персонализирани конкретно за вас. Можете да подберете идеалния кандидат, като посочите предпочитанията си – възраст, националност, хобита и т.н. 

Това ви спестява безцелното разглеждане на всякакви профили и увеличава шанса ви за попадение.

4. Доза самочувствие 

Вниманието,  получено заради визията ни, гъделичка нашето его и  раздува самочувствието ни.  Външната красота е основна “добродетел” в ерата на социалните медии и всякакви комплименти в тази посока ни правят  ценни, значими, както за обществото, така и за самите себе си. 

Разбира се, сайтовете за запознанства създават перфектни условия да нахраним  суетата си. 

5. Намиране на партньор

Понякога след всички разговори до късно през нощта две онлайн човечета се материализират в света на бруталната действителност и между тях се заражда  толкова особена и красива чувственост, наричана с думата “любов”. 

Изненадваш факт е, че според  проучване на CompereCamp  1 от 6 брака започват онлайн, а процентът на развод при тях е няколко пъти по-нисък.  

С други думи – виртуалната любов има шанс да вдиша от изгарящото вълнение на истинския жив контакт. Макар и започнала по нетрадиционен начин, в пространство на измислица, фейк личности и дебнещи чудовища, тя може да израсне до нещо смислено и вълшебно…

черно бяла рисунка с фокус на двойка мъж и жена които гредат филм в кино
Снимка: Pinterest

Чудех се дали си свободна в петък? В киното на ъгъла дават нов филм – романтична комедия… може би да отидем?

Звучи страхотно. Къде ще се чакаме? 

… и заживели щастливо. 

Край!


Прочетете повече: Ползвате ли приложения за запознанства? – съвети на психолога


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: