HomeЗДРАВЕЛошият навик да си гризем ноктите

Лошият навик да си гризем ноктите

жена която си гризе нокти

Лошият навик да си гризем ноктите

До какво води той и как да се справим с него?

Имате лош навик като често закъсняване, бързо хранене или просто пипате косата си често- всеки от нас в даден момент е развивал нездравословен навик, който рядко усеща.

Някои от нас се борят с различни лоши навици, причинени от безпокойство или аномалии в мозъка или околната среда. Според USA Today Такива ограничаващи поведения могат да варират от обсесивно-компулсивно разстройство  (ОКР) до тикове и потрепвания. Индивидите, които се борят с тревожни тикове, „може да им е трудно да ги контролират и да им е много трудно да спрат“, казва Джеси Бракамонте, MD, DO, лекар по семейна медицина в Mayo Clinic в Аризона. Един от най-често срещаните е гризенето на нокти. Много са причините поради които трябва да си наложите дисциплина да не го правите.

Колко често е гризането на ноктите?

Гризането на ноктите или онихофагията, както се нарича в медицината, е много често срещано явление. До 30% от населението го прави, според  UCLA Health . И дори е по-често срещано при деца – според друг доклад около 50% от децата имат този вреден навик.Въпреки такова често срещано разпространение, гризенето на ноктите понякога може да е признак за основен проблем. Той трябва да бъде решен и може да има отрицателни последици за здравето.” То може да доведе до козметични проблеми с ноктите или инфекция поради прехвърлянето на бактериите в устата към пръстите“, предупреждава Бракамонте.  Може също да причини врастване на ноктите, болка и да навреди на зъбите чрез начупване или неправилно подравняване .

Защо хората гризат ноктите си?

Първата стъпка за достигане до дъното на поведението е признаването, че навикът има спектър, който варира от доброкачествен до тревожен. В първата категория гризането на ноктите не е непременно нещо, за което трябва да се тревожите, особено при деца. „Родителите често приемат, че децата си гризат ноктите поради безпокойство или стрес, но децата гризат ноктите си и по много други причини, като любопитство, скука , навик, самоуспокояващи се или козметични причини“, обяснява д-р Катрин Тобин, педиатър,  експерт по родителство и автор на „The Parent’s Problem Solver.“

За възрастните и някои деца тревожността и стресът могат да са симптоми и понякога дори на психично заболяване. И често възрастните са подобни на децата по това, че понякога „гризат ноктите си поради скука или поради това, че поведението им се е превърнало в навик. Това се поражда от наличието на физическа находка като нокът “, казва Бракамонте. Той добавя, че навикът може да се е развил и от гледане на друг човек да го прави.

Фактът, че навикът може да бъде предизвикан както от недостатъчна стимулация (скука), така и от свръхстимулация (стрес или тревожност), е една от причините да е толкова често срещан.

Как да спрете да си гризете ноктите

Когато се справяте със скуката и доброкачествените елементи на навика, е полезно да знаете, че много деца променят поведението си естествено. Повечето възрастни могат лесно да спрат да гризат ноктите си. Но има някои съвети и техники, които могат да бъдат полезни. „Подрязването на ноктите с помощта на тример за нокти, идентифицирането на усещанията, които те карат да го правиш и намирането на алтернативни начини за справяне с тях, като например използването на стрес топка може да помогне за прекъсването на този навик“, предлага Бракамонте. Може също да е необходимо да стигнете до дъното на собствения стрес или безпокойство чрез професионална помощ или промени в начина на живот.

Тобин казва, че когато помагате на децата да се откажат от навика, е разумно да започнете, като си припомните, че някои навици са трудни за преодоляване. Търпението е от ключово значение. Тя обяснява, че за почти три десетилетия работа с деца е научила за някои от триковете, които  не  работят. Те включват използване на натиск, заяждане или засрамване.

Вместо това тя препоръчва да се опитаме да помогнем на детето да разбере, че не ​​сме противникът, а негов съотборник. „Попитайте детето си „Какво мога да направя, за да ти помогна да спреш да си гризеш ноктите?“, предлага тя. Д-р Тобин казва, че мотивацията трябва да бъде свързана със създаването на среда, „в която децата се чувстват подкрепени, разбрани и видени“, като признават, че може да е трудно да спрат. Подобряват се като признават техните усилия и напредък. Тя също така препоръчва да държим ръцете на детето заети с други неща като гумена топка, да напомняме на детето често и да правим нещата бавно и без напрежение. 

Снимка: Freekpic

Като дами трябва да пазим ноктите си здрави. Не можем да си позволим да се злепоставим на публично място или да пречим на ръцете ни да изглеждаме добре. Този лош навик забавя растежа на ноктите ни, а изграждането и поставянето на изкуствен маникюр поскъпва. Изводът е, че трябва да се вземат ранни мерки за превенция.

Прочетете повече: Може ли пиенето на твърде много вода да бъде фатално?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: