HomeСЪБИТИЯФилмът „Уроците на Блага“ открива Киномания на 16 ноември

Филмът „Уроците на Блага“ открива Киномания на 16 ноември

Филмът „Уроците на Блага“ открива Киномания на 16 ноември

Българската публика за първи път ще гледа най-новия филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ в зала 1 на НДК.

 Слушай статията:

Филмът „Уроците на Блага“, спечелил 2 награди „Кристален глобус“ ( зя най-добър филм и най-добра актриса) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, ще има българска премиера на 16 ноември. Филмът ще открие 37-ото издание на Киномания в зала 1 на НДК. Билетите за премиерната прожекция ще бъдат пуснати в продажба в края на септември.

Дебютният филм на Стефан Командарев „Пансион за кучета“ бе представен на Киномания преди 23 години. Радваме се, че след успехите на „Посоки“ и „В кръг“, той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на „Уроците на Блага“ в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на Киномания с най-доброто от новото българско кино за съответната година“, заявиха организаторите на Киномания Хермина Азарян и Владимир Н. Трифонов.

От няколко дни в YouTube и Facebook може да бъде видян и българският трейлър на „Уроците на Блага“, дело на Михаил Дервенски. „Винаги се доверяваме на професионалисти в различните области, когато се стигне до промоцията на филмите ни. За поредна година работим с Мишо по изработката на трейлъра и той отново се справи блестящо“, споделя Стефан Командарев.

Снимка: Светослав Стоянов


За филма

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев. Той връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Определен от международната критика като „социален трилър“, филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, МДМ – Германия, Евроимаж, Програма „Творческа Европа“ – подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР.

37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община.

„Уроците на Блага“, 16 ноември зала 1 на НДК. Продажбата на билети започва в края на септември. Филмът тръгва по кината от 17 ноември. Разпространител за България е А плюс филмс.


Прочетете повече: HBO с нов филм – „Скандалът с гимназия Бишъп Сикамор“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: