HomeКУЛТУРАБарбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Барбара Клем с първа самостоятелна изложба в София

Изложбата „Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия“ ще гостува от 20 септември до 22 октомври в Софийска градска художествена галерия.

🎧Слушай статията:

Гьоте-институт България и Софийска градска художествена галерия откриват есенния културен сезон в столицата с изложба, посветена на германската фотографка Барбара Клем. Изложбата е част от пътуващата колекция на Ifa (Институт за външни отношения), с куратори Урсула Целер и Матиас Флюге, съвместно с Барбара Клем.

Барбара Клем е една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните ѝ снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Джоузеф Бойс, Берлин, 1982 // Снимка: Barbara Klemm, Institut für Auslandsbeziehungen e. V.
Джоузеф Бойс, Берлин, 1982 // Снимка: Barbara Klemm, Institut für Auslandsbeziehungen e. V.

Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот

От политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. Подбраните изображения се отличават и с умението да се създават портрети на хора в особени моменти на непринуденост. 

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската фотожурналистика. Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си.

По време на работата ѝ в националния всекидневник в. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг снима за ресори изкуство, култура и политика. Фотографиите на Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята. 

Демонстрация, Франкфурт на Майн, 1975  Снимка Barbara Klemm, Institut für Auslandsbeziehungen e. V.
Демонстрация, Франкфурт на Майн, 1975 Снимка Barbara Klemm, Institut für Auslandsbeziehungen e. V.

Изложбата „Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия“ ще бъде съпътствана от медиаторска и образователна програма „Гледане с разбиране: Барбара Клем“, в партньорство с фондация „Изкуство – Дела и Документи“. Програмата ще включва обиколки и посещения за възрастни хора, както и лекция на доц. Катерина Гаджева, която ще се проведе на 3-и октомври в сградата на Гьоте-институт.

Кураторът на изложбата Матиас Флюге ще изнесе и лекция за творчеството на Барбара Клем на 21 септември от 18:00 часа в СГХГ. Лекцията ще бъде на немски език с превод на български.

Жени Дечева ще води обиколки на изложбата на 30 септември, 7 и 14 октомври.

Биография на Барбара Клем

Барбара Клем е немски фотограф. Тя е родена на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, Вестфалия. Тя прекарва детството си в Карлсруе, където се обучава в портретно студио от 1955 до 1958 г. През 1959 г. започва работа във Frankfurter Allgemeine Zeitung, като първоначално произвежда печатни форми и работи във фотолабораторията. Работила е и като фотожурналист на свободна практика.

От 1970 до 2004 г. е фотограф в редакцията за изкуство, култура и политика във Frankfurter Allgemeine Zeitung. През 1989 г. тя получава наградата „Д-р Ерих Саломон“ за изключителните си постижения във фотожурналистиката. От 1992 г. е член на Академията за изкуства в Берлин и Бранденбург в секция „Филмово и медийно изкуство“. От 2000 г. тя е почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат.

Днес Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн.


Прочетете повече: Коя е Чармион фон Виганд и защо е толкова важна?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: