HomeИНТЕРЕСНОПолзите на пчелния прашец

Ползите на пчелния прашец

пчелен прашец в дървена лъжица

Ползите на пчелния прашец

Употребата на пчелния прашец се превърна в тотален хит през последния месец, но какви са неговите ползи?

Пчелният прашец представлява дребни жълто-оранжеви зрънца, които са силно необходими на пчелите, защото се хранят с тях. Едно пчелно семейство обикновено добива до седем килограма прашец на година. Поради този факт прашеца е по-богат на протеини от който и да е животински източник. Съдържа повече аминокиселини от яйцата или сиренето със същото тегло. Около половината от неговите протеини са под формата на чисти аминокиселини, които са директно усвоими от нашето тяло.

В мрежа през последния месец пчелния прашец набра особен интерес именно заради неговите макроси и ползите, които обещава.

бурканчета с мед и пчелен прашец
Снимка: Freepik

Съдържание на 100 грама и прием

Енергийна стойност – 1580kJ/373kcal

Мазнини – 3.61 г,

от които наситени – 1.93 г;

Въглехидрати – 68.59 г,

от които захари – 44.50 г;

Белтъчини – 16.48 г;

Обикновено бурканчетата се продават със съдържание на прашец около 100 грама, а той ще ви стигне за повече от месец, тъй като препоръчителната дневна доза е до две чаени лъжички на ден. Може да се приема като се разтвори с кисело мляко или в мед.Ползи от пчелния прашец

Ползите от консумирането на прашеца са многобройни, но добре преди да започнем консумацията му, е добре да се уверим, че всъщност нямаме алергии към мед и пчели. Ето и няколко ползи от редовната му консумация:

Повишава енергията – пчелния прашец е натурален енергетик именно заради съдържанието си на многобройни хранителни добавки

Регулира хормоналния баланс – особено при жените има благоприятно действие, тъй като облекчава и предменструалните симптоми и регулира естрогена в тялото.

Укрепва имунната система – може дори да ни помогне да се справим и със сезонните алергии и астмата

Лекува безплодие – да, научно доказано е! Приемът на пчелен прашец увелича и шансовете за забременяване

Може да увеличи и гръдната ви обиколка – това е и основната причина, поради която предизвика такова вълнение в социалните мрежи, но е истина. Редовният му прием ще ви накара да смените сутиена!

измерване на гръдна обиколка
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Лечебните свойства на калта, лугата и глината


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: