HomeСЪБИТИЯПървата “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” в София

Първата “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” в София

Първата “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” в София

Първата „Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” ще се проведе в София от 13 до 15 септември във Френски институт – София.

 Слушай статията:

Събитието ще събере повече от 40 гости от водещи научни и обществени организации от цял свят. Срещата се организира от Arte Urbana Collectif, известни със своите формати като Summer Scriptwriting Base – резиденции за съвременни форми на творчество и сценарно писане, международния фестивал за наука и изкуство „Театър на чудесата“ и техните кино-образователни събития за млада публика като като „Срещи на младото европейско кино“, „Кино в училище“ и др.

“Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” ще протече на два етапа

На 13 и 14 септември програмата включва специализирани работни сесии за предварително поканените участници от над 20 държави. Ще бъдат разисквани резултатите от европейския интердисциплинарния научен проект INDCOR (Interactive Narrative Design for Complexity Representations). Проектът цели изграждането на мрежа за интердисциплинарно изследване на интерактивния дигитален разказ като средство за справяне със сложни съвременни явления в това число и с проблема с „фалшивите новини“.

На 15-и септември събитията ще бъдат отворени за широката публика. Тя ще получи възможност да се запознае с резултатите от работата на международните специалисти върху създаването на интерактивните дигитални наративи и тяхното приложение в различните обществени и културни сфери, както и да се включи в специално подготвените работилници, дискусии и презентации на прототипи, включващи интерактивни дигитални наративи, от различни области.

Сред гостите, които ще вземат участие на “Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи” се отличават имената на международно признати специалисти от областта на сценарийното писане и наративния дизайн като проф.  Хартмут Кьониц, Агнеш Бак, Абхинав Чугх и Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif.

Проф.  Хартмут Кьониц

Той е преподавател в университета Södertörn (Стокхолм, Швеция), писател и журналист. Той е изследовател и практик в сферата на компютърните науки, видео игрите и дизайна на интерактивни наративи. Кьониц е президент на ARDIN (Association for Research in Digital Interactive Narratives) и председател на проекта INDCOR.

Проф. Кьониц e специалист по комплексни медийни проекти като притежава оригинална интердисциплинарна гледна точка, съчетаваща технология и изкуство. Притежава огромен опит в дефинирането, създаването и изпълнението на дългосрочни проекти в дигиталните медии.

В рамките на срещата в София Хартмут Кьониц ще представи проекта INDCOR и важността на интерактивните дигитални наративи за разбирането на съвременните комплексни глобални проблеми.

Снимка: INDCOR / Arte Urbana Colectif

Агнеш Бак

Тя е ръководител и водещ изследовател на лабораторията за имерсивни и интерактивни преживявания към водещия университет за изкуства и дизайн в Будапеща – Мохол-Наги. 

Агнеш Бак е основателка на популярната конференция за имерсивни и интерактивни наративи Zip-Scene, която се провежда в различни градове на Европа. Тя е съосновател на Random Error Studio, което се фокусира върху създаването на VR продукции. Също така е куратор на Vektor VR section, първото събитие с фокус VR в Унгария. Понастоящем участва като наративен дизайнер в няколко видеоигри и създава собствена артистична VR продукция.

По време на Срещата Бак ще представи някои от проектите, върху които работи последните години. Това са видеоигри и VR преживявания, които засягат важни обществени теми.

Агнеш Бак
Снимка: INDCOR / Arte Urbana Colectif


Абхинав Чугх

Интересно е и името на Абхинав Чугх (Ню Делхи и Мумбай, Индия) – мениджър на Експертната мрежа на Световния икономически форум – мрежа от над 3000 водещи глобални експерти, които допринасят с прозрения и знания за възникващи глобални проблеми, индустрии и икономики. Той също така управлява съдържанието на платформата Strategic Intelligence  – водещият инструмент за системно мислене на Световния икономически форум, който се използва от глобални лидери и политици. Абхинав учи икономическа антропология и управление на развитието в Лондонското училище по икономика и политически науки. В София Абхинав Чугх ще представи “Transformation Maps” – основния динамичен инструмент за предаване на знание на Световния икономически форум. 

Снимка: INDCOR / Arte Urbana Colectif

Димитър Узунов

Интересно българско участие ще бъде това на Димитър Узунов. Той е режисьор и продуцент, съосновател на Arte Urbana Collectif и създател и ръководител на академията за съвременни форми на творческо и сценарийно писане Summer Scriptwriting Base. Димитър изучава актьорско майсторство и театрална режисура и мениджмънт в София и Ню Йорк и приложни театрални науки в Париж. През 2008 основава в Париж театралната трупа Famille Mundi. Създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. Неговият уъркшоп Creative Storytelling беше посочен сред 10-те най-добри креативни събития в Лондон през септември 2018.

По време на Срещата Димитър ще представи различни интердисциплинарни проекти за комуникация на научната информация, които използват средствата на театъра, сценарийното писане и игровия дизайн. 

Димитър Узунов
Снимка: INDCOR / Arte Urbana Colectif

Присъедини се към „Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи“

На 15 септември, събитието отваря врати за широката публика и приветства всеки, който се интересува професионално или иска да научи повече за интерактивните дигитални наративи. Входът за събитието е свободен, като всички желаещи ще трябва да се регистрират предварително за участие на този линк

Събитието се организира от Димитър Узунов, Ива Георгиева и Арте Урбана Колектив в партньорство с Френски институт в България.

Повече информация вижте в техния сайт или във Facebook. Пълната програма на „Среща на европейската мрежа за интерактивни дигитални наративи“ може да видите в събитието.


Прочетете повече: Електронна търговия: най-добрите практики за 2024 година


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: