HomeИНТЕРЕСНОКак можем да сме здрави според д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун?

Как можем да сме здрави според д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун?

Как можем да сме здрави според д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун?

Авторите на книгата „Можем да сме здрави“ ни разкриват тайната на дългия и здравословен живот.

Слушай статията:

Диетите нямат за цел само да ни подготвят за банския костюм през лятото. Храненето оказва голямо влияние върху здравето на хората. Изборът на човек какво ще вечеря днес се отразява върху цялостното му състояние утре. Макар че всички ще умрем един ден, чрез правилно хранене можем да предотвратим и забавим неизбежното. С преминаването към режим на хранене, основан на растителни продукти, хората могат да живеят по- дълго и по-здравословно. Много от болестите, от които страдаме днес, са причинени от прекомерното приемане на храни от животински произход. Ако промени начина си на хранене, човек може да предотврати доста сериозни заболявания като сърдечни болести и рак.

Какво друго ще научите от „Можем да сме здрави: Открийте храните, за които научно е доказано, че предотвратяват и лекуват болести “?

Много често съветите за здравословно хранене са доста противоречиви. Приятелите казват едно, социалните медии друго, а лекарите съвсем различно. Човек е трудно да разбере откъде да започне. Д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун предлагат някои ясни и лесни за спазване правила. Според тях убиец номер едно на хората са мастните отлагания по стените на артериите, наречени атеросклеротична плака. Натрупването на плака представлява втвърдяване на артериите от джобове със слузеста, богата на холестерол маса, която се натрупва по вътрешния слой на кръвоносните съдове.

Това стеснява пътищата, по които тече кръвта. Ограничаването на циркулацията на кръв към сърдечния мускул води до болки в гърдите и натиск, известни като стенокардия. Ако плаката се разпука, в артерията може да се образува кръвен съсирек. Проучванията доказват, че сърдечните заболявания са основен убиец в много от развитите страни. В Централна Африка тези заболявания са рядкост. Това се отдава на изключително ниските нива на холестерол сред населението.

Хранителният режим на тези народи се състои предимно от растителни храни като зърнени култури и зеленчуци. Заради консумирането на толкова много фибри и малко мазнини от животински произход, средната стойност на общите нива на холестерол е изключително ниска. Всичко това означава, че сърдечните болести могат да бъдат въпрос на личен избор. Нека да вземем и друг пример. Ако погледнем зъбите на хора, живели преди хилядолетия, ще забележим, че по тях почти няма кариеси. Това е така, защото десертните блокчета не са били измислени по това време.

Причината, поради която хората в съвременния свят имат толкова много кариеси, е, че кратковременното удоволствие, което получават от сладките изделия, е по-силно от трезвия разум и дискомфорта от зъболекарския стол.

Неправилният начин на хранене е основната причина за преждевременната смърт

жена-подава-бургер-към-камерата
Снимка: Freepik.com

Д-р Майкъл Грегър смята, че хранителната индустрия иска неяснота сред обществото по отношение на храненето. Той решава да събере всички най-нови научни изследвания, посветени на темата как да преборим болестите и да удължим живота си. Нездравословното хранене е често пренебрегвана причина за болестите. Днес има много хора, които живеят до 100 и повече години, но това, че имат такъв дълъг живот не означава, че живеят здравословно.

Американският „Журнал по медицина“ публикува, че след изследване на 42 000 аутопсии на пациенти на възраст над 100 години, се оказва, че огромен процент от тях са починали от заболявания, а не от старост. Как е възможно това? Основният виновник е режимът на хранене. Според много учени месото, млечните продукти, яйцата и преработените храни, които доминират на масата, водят до негативни резултати.

Различни проучвания установяват, че хората, които често приемат този вид храни, са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания, диабет и редица други хронични болести. Не само това, но и прекомерната животинска мазнина и преработеното месо също водят до висок холестерол и повишен риск от сърдечни заболявания. С основание можем да кажем, че храната е сериозен проблем и за жалост медицинското съсловие е лишено от познания тази област.

Добре балансираната растителната диета може да подсигури по-добро лечение от лекарствата

сервирана салата с допълнение диня, ядки и плодове
Снимка: Freepik.com

През 2014 година проучване установява, че се наблюдава спад на продължителността на живота с около 4 години при хора, които са вегетарианци от 12 години и започват да приемат месо по един път на ден. Дали обаче вегетарианците са по-здрави от останалите? Факт е, че обществата, които приемат повече растителна храна, страдат значително по-малко от заболявания, отколкото ние в съвременното американско и западно общество.

След направено проучване се установява, че в провинция Гуейджоу, Китай, консумацията на животинска храна е сред най-ниските в страната. Нито един мъж под 65 годишна възраст не е умрял от коронарна болест на сърцето. Режимът на хранене, който включва растителни продукти, дори помага за превъзмогване на различни болести. Тялото има невероятната способност да се самолекува при благоприятни условия. В резултат на това, в рамките на около 15 години след отказване на цигарите, пушачът може да се наслаждава на бели дробове, които са здрави, сякаш никога не е пушил.

Пионерите в медицината Нейтън Притикин и Дийн Орниш поставят пациенти със сърдечни заболявания на растителна диета. Режимът на хранене е подобен на този на някои общества в Азия и Африка. Притикин и Орниш се надяват да забавят прогресирането на болестта. С изненада установяват, че сърдечно-съдовите заболявания на техните пациенти не само забавили своето развитие. Те се редуцирали. Пациентите отбелязват забележително подобрение на състоянието си. Телата им започват сами да разтварят плаката, натрупана в техните артерии.

Въпреки това съвременните лекари смятат, че е по-лесно да се предписват лекарства, отколкото да се промени начинът на хранене. Лекарствата, предназначени за понижаване на холестерола, са едни от най-продаваните за всички времена. Тези хапчета обаче имат редица странични ефекти като увреждане на черния дроб и мускулите, риск от развитие на диабет и други. Въпреки опасностите, които крият, някои лекари смятат, че тези медикаменти трябва да се използват ежедневно. В същото време растителният режим на хранене доказано е също толкова ефективен и не носи никакви рискове.

Плодовете, особено горските плодове, спомагат за редуцирането на рака и стимулират имунната система

хора държат в ръцете си кутии с горски плодове
Снимка: Freepik.com

Всеки е чувал думите „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.” Но дали това е вярно? Ако добавите към ябълката и една шепа горски плодове, това твърдение със сигурност е истина! Здравословното хранене трябва да съдържа четири порции плодове на ден, едната от които трябва да е с горски плодове (малини, къпини, ягоди, боровинки).

Имайте предвид, че това означава цели плодове, а не плодови сокове. След редица изследвания в Харвард е установено, че пиенето на плодов сок е свързано с по-висок риск от диабет тип 2. Това е така заради високото съотношение на захарта спрямо фибрите в сока, докато консумирането на самия плод понижава риска от същото състояние.

Освен това е установено, че яденето на плодове подобрява белодробните функции. Само една допълнителна порция плодове на ден може да доведе до 24% намаляване на риска от Хронична обструктивна белодробна болест. Това се дължи на богатото антиоксидантно действие на плодовете, което ограничава клетъчното увреждане и намалява възпаленията тялото. Не се притеснявайте за естествената захар в плодовете.

Влакната, антиоксидантите и фитонутриентите в самите плодове се борят срещу неблагоприятните ефекти на фруктозата. Естествената захар в плодовете може дори да балансира рязкото покачване на инсулина, причинено от храни с висок гликемичен индекс като белия хляб.Зеленчуците са жизненоважни за здравословното хранене

Спомняте ли си как, когато бяхте малко дете, родителите ви не ви позволяваха да станете от масата, докато не и си изядете всичките зеленчуци? Всички тези зеленчуци може да са удължили живота ви, тъй като те заемат най-предни позиции в борбата за предотвратяване на животозастрашаващите заболявания.

Научно доказано е, че целите зеленчуци, за разлика от преработените, защитават теломерите. Това са окончанията на хромозомите, които поддържат ДНК здрава, когато клетките се делят и остаряват. Не само това, но зеленчуците като броколи и зеле, могат да подпомогнат функцията на черния дроб и белите дробове. В същото време намаляват риска от развитие на лимфом и рак на простатата.

През 2010 година е проведено изследване в продължение на 10 дни. Дългогодишни пушачи са били хранени с 25 пъти по-голямо количество броколи, отколкото консумираното от средния американец. При тестването след десетия ден, кръвта на тази група хора съдържала 41% по-малко генни мутации от тази на пушачите, които не консумирали броколи.

Какво да кажем за къдравото зеле „Кейл“, известно също като „кралицата на зеленчуците“? То може дори да намалява нивата на холестерола. В проучване проведено през 2008 година, 30 мъже с висок холестерол приемали около три чаши сок от къдраво зеле всеки ден в продължение на три месеца. Лошият холестерол при тези пациенти драматично намалял, а нивото на добрият значително се повишил. Яденето на пет порции зеленчуци на ден е идеално решение за здравословен начин на живот. От тези пет порции, две трябва да бъдат листни зеленчуци като къдраво зеле, рукола и манголд. Една порция от кръстоцветни зеленчуци като броколи, зеле или карфиол, останалите две трябва да включват моркови, цвекло и гъби.

Бобовите и пълнозърнестите храни са чудесни за вашето здраве

купи с различни бобови семена
Снимка: Freepik.com

Бобовите растения имат лоша репутация поради неприятните странични ефекти, които произвеждат, но всъщност те са супер питателни. Американският институт за ракови изследвания препоръчва при всяко хранене да се яде порция боб или бобови растения, тъй като те предлагат протеини без животински добавки като фибрите. 

Соята е най-популярното бобово растение в Америка, но обработените версии на соята, като тофу, трябва да се избягват. Млади цели соеви зърна или други подобни соеви храни са по-добрата възможност. Естествено, ако не ви харесва вкусът на соята, няма проблем!

Бобът също може да понижава лошия холестерол толкова, колкото и соята. Лещата е добър избор от бобовите растения, тъй като тя намалява захарта дори няколко часа след консумация. Освен това е пълна с пробиотици и подобрява храносмилането. Ако сте притиснати от времето, консервираните бобови храни са също толкова здравословни, колкото суровите. Има обаче едно условие. Много марки консерви използват голямо количество сол. Ако решите да изплакнете боба, ще премахнете освен солта и редица полезни хранителни вещества. Ето защо е важно да откриете консерви без съдържание на натрий.

Пълнозърнестите храни също са изключително полезни и предпазват от заболявания. Те могат да намалят риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и дори инсулт. Още по-вълнуващо е, че най-здравословни са всъщност най-пъстроцветните, защото колкото повече цветен пигмент съдържат, толкова по-високо е съдържанието на антиоксиданти. Може и да сте имали кошмарни преживявания с безвкусна паста от пълнозърнеста пшеница. Новите технологии обаче са подобрили вкуса и няма от какво да се страхувате. Дори и пуканките са добър избор, ако са приготвени и консумирани без масло.

Ядките и семките са супер питателни

видове ядки
Снимка: Freepik.com

Знаете ли, че една ежедневна порция ядки или семена може да направи основна промяна в борбата с болестите? Проучване на заболяванията проведено между 1990 и 2010 година констатира, че консумирането на малко семена и ядки, е един от трите основни недостатъка в хранителните ни навици. Това води до увеличаване риска от болести и смърт.

Консумацията на ядки и семена може да спаси 2,5 милиона живота годишно. Учените са открили, че една порция бразилски орехи е в състояние да понижи нивата на холестерола дори по-бързо от лекарствата! Не само това, но и фитатите, открити в ядките и семената, детоксикират излишното желязо в тялото, което може да създаде свободни радикали, свързани с рака на дебелото черво. Фитатите също така повишават костната плътност.

Не се притеснявайте относно калориите. Въпреки че нивата им в ядките и семената може да са високи, клиничните проучвания не установяват повишаване на теглото, когато тези храни се добавят към хранителния режим. Освен това ядките стимулират обмяната на мазнините в тялото. Така че ядките и семената са чудесен избор за храна. Съществуват толкова много видове, от които да избирате. Най-препоръчителните семена са чиа, коноп, тиква, сусам и слънчоглед. Една порция е равна на четвърт чаша сурови семена или на две супени лъжици масло от съответните семена.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочети повече: Как периодичното гладуване ни влияе


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: