HomeЗДРАВЕСиндром на поликистозни яйчници

Синдром на поликистозни яйчници

синдром на поликистозни яйчници

Синдром на поликистозни яйчници

10% от жените в репродуктивна възраст са диагностицирани със синдрома на поликистозни яйчници.

Синдромът на поликистозни яйчници (СПКЯ) се характеризира с прекомерното производство на андрогени в яйчниците. Андрогените са група хормони, които всъщност са отговорни за навлизането в пубертета както при мъже, така и при жени.

Роля на андрогените при жените?

  • Стимулира растежа на космите на пубиса и под мишниците.

Много лесно може и да забележим някаква аномалия в тялото ни именно по дейността на андрогените. Жените със СПКЯ често имат нередовен менструален цикъл , пропуснати периоди и непредсказуема овулация или липсата на такава (ановулация). Образуват се фоликулни кисти (пълни с течност торбички с незрели яйцеклетки), които могат да бъдат проследени при ултразвук. Въпреки това, въпреки името „поликистоза“, не е необходимо да имаме кисти на яйчниците, за да имаме СПКЯ. Кистите на яйчниците не са опасни или болезнени. Това всъщност е и една от най-честите причини за безплодие при жените.

момиче с менструални болки
Снимка: Freepik

Какви са признаците на синдрома на поликистозните яйчници?

Нередовна менструация: Необичайната менструация включва липса на менструация или липса на менструация изобщо. Може да включва и обилно кървене по време на менструация.

Ненормален растеж на косата : Може да имате излишно окосмяване по лицето или да изпитате силно окосмяване по ръцете, гърдите и корема (хирзутизъм ). Това засяга до 70% от хората със СПКЯ.

Акне: PCOS може да причини акне , особено по гърба, гърдите и лицето. Това акне може да продължи и след тийнейджърските ви години и може да е трудно за лечение.

Затлъстяване: Между 40% и 80% от хората със СПКЯ имат затлъстяване и имат проблеми с поддържането на тегло, здравословно за тях.

жена със спортен екип и сантиметър
Снимка: Freepik

Потъмняване на кожата: Може да получите петна от тъмна кожа, особено в гънките на врата, подмишниците, слабините (между краката) и под гърдите. Това е известно като acanthosis nigricans .

Кисти: Много хора с PCOS имат яйчници, които изглеждат по-големи или с много фоликули (кисти на яйчен сак) на ултразвук.

Изтъняваща коса: Хората със СПКЯ може да загубят косми по главата си или да започнат да оплешивяват.

Безплодие: PCOS е най-честата причина за безплодие при хора с AFAB . Липсата на редовна или честа овулация може да доведе до невъзможност за забременяване.Мога ли да имам СПКЯ, но да нямам никакви симптоми?

Според clevelandclinic е напълно възможно е да имаме СПКЯ и да нямаме никакви симптоми. Много жени дори не осъзнават, че страдат от това състояние, докато не изпитат проблеми със забременяването или напълнеят по неизвестни причини. Възможно е също да имаМе лек СПКЯ, при който симптомите не са достатъчно тежки, за да ги забележим.

Кой е виновника за СПКЯ?

По-високи нива на мъжки хормони, наречени андрогени: Високите нива на андроген пречат на яйчниците ни да отделят яйцеклетки, което причинява нередовен менструален цикъл. Нередовната овулация също може да доведе до образуването на малки, пълни с течност торбички върху яйчниците. Високият андроген също причинява акне и прекомерно окосмяване.

жена със самобръсначки
Снимка: Freepik

.Инсулинова резистентност: Повишаването на нивата на инсулин кара яйчниците да произвеждат и освобождават мъжки хормони (андрогени). Повишените мъжки хормони потискат овулацията и допринасят за други симптоми на PCOS. Инсулинът помага на тялото ни да преработи глюкозата (захарта) и да я използва за енергия. Инсулиновата резистентност означава, че тялото ви не обработва инсулина правилно, което води до високи нива на глюкоза в кръвта ни. Не всички хора с инсулинова резистентност имат повишена глюкоза или диабет, но инсулиновата резистентност може да доведе до диабет. Наднорменото тегло или затлъстяването също може да допринесе за инсулинова резистентност. Повишеното ниво на инсулин, дори ако кръвната ни захар е нормална, може да показва инсулинова резистентност.

Нискостепенно възпаление: Хората със СПКЯ са склонни да имат хронично нискостепенно възпаление . Препоръчително е да си направим кръвни изследвания, които измерват нивата на С-реактивен протеин (CRP) и белите кръвни клетки, което да покаже нивото на възпаление в тялото.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: