HomeКРАСОТАКак да изберем маска за косата си?

Как да изберем маска за косата си?

Как да изберем маска за косата си?

Всички си мечтаем за дълга коса, като тази на „Рапунцел“ и също толкова бляскава. Но как да изберем правилната маска, за да постигнем желания ефект?

🎧 Слушай статията:

Маската е един от най-популярните продукти от грижата за косата. За да получим желания ефект, освен качеството на продукта, е важно и да го използваме правилно. Много хора не знаят как да изберат своята маска, кога да я нанесат и колко време да стоят с нея. 

Като за начало, нека да разграничим балсама и маската, които са често бъркани. Балсамът е с по-лека текстура, като има цел да възстанови влагата в косата и да я омекоти. Маската от друга страна се препоръчва веднъж седмично, тя хидратира и възстановява самия косъм в дълбочина.

Изборът е голям, но кой е правилният?

Идва моментът, в който седим в магазин пред цял щанд с маски и просто не знаем коя да изберем. Тогава трябва да си зададем следния въпрос: какъв е проблема на моята коса? Обърнете внимание, че въпроса е за самата коса, а не за корените. 

  • Сухи краища и изтощена коса –  Това може да се получи при често използване на сешоар, преса или маша. В такъв случай маската трябва да бъде хидратираща и за блясък.
  • Тънка коса – Липсата на плътност е често срещан проблем при този тип коса. Тогава трябва да изберем маска за подобряване на обема и плътността. 
  • Къдрава коса – Правилната маска е тази, която ще оформи по-добре къдриците, ще хидратира и ще  предотврати заплитания.
  • Боядисана коса – За да запазим цвета на нашата коса, то трябва да изберем продукт, подходящ за  цвета на косата ни. Това не само, че ще удължи живота на цвета, но и ще хидратира косата.


Как да нанесем маската?

Важно е да отбележим, че маската се нанася само по дължините на косата, от средата надолу. Когато я нанесем на скалпа или в близост до него, рискуваме да я омазним и утежним.

След като измием косата си с шампоан, тогава идва ред на маската. Изключително важно е, преди да нанесем продукта, леко да подсушим косата с кърпа. Нанесената вече маска, трябва да остане върху косата между 10-15 минути и след това може да се отмие.

Вечният въпрос е – имам ли нужда от балсам, когато ползвам маска. Отговорът е – не е задължително, но е препоръчително. Маската отваря фоликула на косъма, за да може съставките да проникнат в дълбочина, докато балсамът затваря фоликула. По този начин той защитава косата от външни влияние. Точно поради тази причина, балсамът се използва след маската.

хидратирана и гладка коса
Снимка: Freepik.com

Процесът за пускане на дълга и бляскава коса е труден и изисква постоянство. Това не зависи само от маската, а и от всички останали продукти, които се използват преди, по време и след измиване на косата. Правилното използване на продуктите може да гарантира търсения ефект, но ако не се използват правилно, няма да се получи нищо. И не забравяйте, красивата коса е здравата коса!


Прочетете повече: В каква последователност да нанасяме грима?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: