Как да изберем маска за косата си?

Как да изберем маска за косата си

Всички си мечтаем за дълга коса, като тази на „Рапунцел“ и също толкова бляскава. Но как да изберем правилната маска, за да постигнем желания ефект?

🎧 Слушай статията:

Маската е един от най-популярните продукти от грижата за косата. За да получим желания ефект, освен качеството на продукта, е важно и да го използваме правилно. Много хора не знаят как да изберат своята маска, кога да я нанесат и колко време да стоят с нея. 

Като за начало, нека да разграничим балсама и маската, които са често бъркани. Балсамът е с по-лека текстура, като има цел да възстанови влагата в косата и да я омекоти. Маската от друга страна се препоръчва веднъж седмично, тя хидратира и възстановява самия косъм в дълбочина.

Изборът е голям, но кой е правилният?

Идва моментът, в който седим в магазин пред цял щанд с маски и просто не знаем коя да изберем. Тогава трябва да си зададем следния въпрос: какъв е проблема на моята коса? Обърнете внимание, че въпроса е за самата коса, а не за корените. 

  • Сухи краища и изтощена коса –  Това може да се получи при често използване на сешоар, преса или маша. В такъв случай маската трябва да бъде хидратираща и за блясък.
  • Тънка коса – Липсата на плътност е често срещан проблем при този тип коса. Тогава трябва да изберем маска за подобряване на обема и плътността. 
  • Къдрава коса – Правилната маска е тази, която ще оформи по-добре къдриците, ще хидратира и ще  предотврати заплитания.
  • Боядисана коса – За да запазим цвета на нашата коса, то трябва да изберем продукт, подходящ за  цвета на косата ни. Това не само, че ще удължи живота на цвета, но и ще хидратира косата.


Как да нанесем маската?

Важно е да отбележим, че маската се нанася само по дължините на косата, от средата надолу. Когато я нанесем на скалпа или в близост до него, рискуваме да я омазним и утежним.

След като измием косата си с шампоан, тогава идва ред на маската. Изключително важно е, преди да нанесем продукта, леко да подсушим косата с кърпа. Нанесената вече маска, трябва да остане върху косата между 10-15 минути и след това може да се отмие.

Вечният въпрос е – имам ли нужда от балсам, когато ползвам маска. Отговорът е – не е задължително, но е препоръчително. Маската отваря фоликула на косъма, за да може съставките да проникнат в дълбочина, докато балсамът затваря фоликула. По този начин той защитава косата от външни влияние. Точно поради тази причина, балсамът се използва след маската.

хидратирана и гладка коса
Снимка: Freepik.com

Процесът за пускане на дълга и бляскава коса е труден и изисква постоянство. Това не зависи само от маската, а и от всички останали продукти, които се използват преди, по време и след измиване на косата. Правилното използване на продуктите може да гарантира търсения ефект, но ако не се използват правилно, няма да се получи нищо. И не забравяйте, красивата коса е здравата коса!


Прочетете повече: В каква последователност да нанасяме грима?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required