HomeСЪБИТИЯКак децата и младежите могат да се превърнат в най-активните доброволци? 

Как децата и младежите могат да се превърнат в най-активните доброволци? 

Как децата и младежите могат да се превърнат в най-активните доброволци? 

TimeHeroes поставя началото на четвъртото училищно състезание „Купата на героите“ с Фестивала на младежкото доброволчество „Свободен час“

 Слушай статията:

Вторият Фестивал на младежкото доброволчество „Свободен час“ ще събере на едно място различни вдъхновяващи истории; организации, които могат да свържат директно младите хора с различни каузи; забавления, музика и дори безплатен концерт на Мила Роберт. Фестивалът се стреми да насърчи включването на повече деца и младежи в различни каузи, да покаже, че те имат силата да променят света около себе си от съвсем ранна възраст. Събитието е изцяло със свободен достъп.

Точно затова TimeHeroes кани ученици на възраст между 7 и 19 години на 15 септември от 16:00 ч. в „100 стола“. По време на събитието ще бъде поставено и началото на четвъртия сезон на вече набралото широка популярност ученическо доброволческо състезание: „Купата на героите“. В него се включват доброволчески клубове от различни училища в цялата страна. През миналата учебна година в „Купата на героите“ са взели участие 1200 ученици с 45 доброволчески клуба и 350 осъществени мисии в подкрепа на каузи. С всяка следваща година броят на децата, които организират доброволчески клубове в своите училища нараства. С това нарастват и каузите, в които младежите участват активно. 

Фестивалът на младежкото доброволчество е и част от програмата на „КвАРТал Фестивал 2023: Силата на хората”. 

деца по време на събитие
Снимка: Денислав Стойчев
концерт
Снимка: Денислав Стойчев

Кой ще участва във второто издание на „Свободен час“? 

Социално ангажираният влогър Цветослав Цонев-Цуро и координаторката на младежките дейности в WWF България Виктория Табакова ще седнат стол до стол, за да споделят как живеят няколко каузи под един покрив. 

Юлия Андонова ще разкаже за начините, по които фондация „П.У.Л.С.“ подпомага жертвите на насилие или трафик на хора. Също така как се случило така, че е била активист в защита на човешки права още в училище. Какъв е животът след насилието, пък слушаме от Любов Кръстева – лектор и ментор в програмата #ЖенитеSurvivors на фондация Emprove.

Веси Деянова е част от фондация „От нас зависи“ и съпредседател на „Амнести Интернешънъл България“. Огнян Исаев e директор на програма „Образователни възможности и постижения” в Тръст за социална алтернатива. Двамата са доброволци, активисти и добри приятели. Те ще разходят публиката из преживяванията си в работата с бежанци и в защита на човешките права на хора, чиито глас е отнет или системно заглушаван.В рамките на Фестивала младежите могат да се срещнат и разговарят директно с няколко екипа:

  • Тръст за социална алтернатива, които се борят за преодоляване на бедността и намаляване на неравенствата в обществото;
  • Фондация „От нас зависи“, които осигуряват материална и емоционална подкрепа на хора, избягали от войната в Украйна
  • Амнести Интернешънъл България, които следят за нарушения на човешки права, организират обучения и търсят справедливост за онези, чиито гласове са насилствено отнети;
  • Фондация „П.У.Л.С.“, които вече 20 години оказват помощ на пострадали от насилие и трафик на хора;
  • Сдружение „За Земята“, които реализират кампании и проекти за опазване и възстановяване на околната среда в България;
  • Бандата на 1500-те, които обожават животните и организират доброволци да даряват грижа и време на обитателите в общинските приюти в Сеславци и Горни Богров;
  • Фондация „Билитис“, които подкрепят ЛГБТИ общността в България и работят за овластяване на представители ѝ;
  • Младежка организация „ПанГея“ към WWF, която отскоро събира доброволци в природозащитни инициативи;
  • Национален младежки форум, който е най-голямата младежка платформа в България, обединяваща в състава си над 30 младежки организации от цялата страна и представляваща интересите и нуждите на младите хора в България.

Фестивалният ден ще завърши с концерт на Мила Роберт

Снимка: Денислав Стойчев

Прочетете повече: TimeHeroes – Как доброволчеството ще промени живота ти?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: