HomeИНТЕРЕСНОДетето ни отива в университет. Как да удържим емоциите си?

Детето ни отива в университет. Как да удържим емоциите си?

Детето ни отива в университет. Как да удържим емоциите си?

Синдром на празното гнездо? Знаем, че е трудно. Ето как да се справим с детето, което заминава за да учи в университет.

Слушай статията:

Учебната година започва, а студентите заминават за първата си година в университета. Това е вълнуващо и променящо живота време за първокурсниците, но може да бъде истинско изпитание за родителите! Излизането на детето от дома е отрезвяващо осъзнаване, че един етап е отминала. Това е странна смесица от емоции, вариращи между изключителна гордост и силна тъга.

За да избегнем синдрома на „празното гнездо“, родителите трябва да намерим начини да бъдем заети, да измислим как ефективно да общуваме с физически отсъстващите си деца и да се научим отново да се наслаждаваме на собственото си време. Излитането на децата не трябва да е тъжен повод. Може да бъде наистина вълнуващо, но справянето с въпроса как да се справим без детето, което заминава за университет, изисква малко планиране. 

Тук е важно да се каже, че всеки родител ще се справи с напускането на детето си по различен начин. За някои родители това граничи с катастрофа, но други може да се почувстват освободени. Няма срам нито в крайните, нито в която и да е гама от емоции между тях. Трябва да бъдем търпеливи със себе си и да използваме някои от тези полезни съвети!

Да се потупаме по рамото

Прекарали сме последните осемнадесет години, подготвяйки детето си да влезе в света на възрастните. Дадохме всичко от себе си и беше трудна работа! Въпреки че нашето родителско пътуване със сигурност не е приключило (те ще имат нужда от нас винаги), трябва да си отдадем малко заслуги за добре свършената работа. Въпреки че може да имаме безпокойство в деня, в който напускат, вероятността е детето ни да е готово. Те ще се забавляват, ще правят грешки, ще се учат от тях, ще имат болки и триумфи и вероятно ще ни включат във всичко това. Нека се потупаме по рамото. Преминаването на едно дете от гимназията в университета е голямо постижение!

Да приемем новата си роля

Според Вики Нелсън, основател на College Parent Central, родителите често не разбират новата си роля. Гледаме на ситуацията така, сякаш се отпускаме и излизаме от картината, но това е далеч от истината. Нелсън заявява, че ситуацията е по-добре да се разглежда като промяна на ролите. Родителите преминават от ролята си на отглеждащи към нещо, което е по-близко до лайф коуч. Този преход може да бъде красив … и освобождаващ! 

Да си зададем подходящи очаквания

Едно от най-нараняващите неща за родителите е, когато детето ни е далеч от дома за първи път и изглежда, че се справя добре без нас. Някои първокурсници никога няма да изпитат носталгия по дома и изглежда, че процъфтяват сами. Това е страхотна новина! Това означава, че сме ги подготвили за живот като възрастни и те уверено поемат света. Ако очакваме детето ни да се обажда всеки ден, да плаче, че му липсва дома и да иска да се върне, може да се подготвим за крайно разочарование. Трябва да понижим очакванията си и ги споделим с детето си. Ако всички са на една и съща страница, може да избегнете много наранени чувства. 

Да създадем удобна комуникационна схема

жена студент говори по телефона с майка си
Снимка: Freepik.com

Някои деца няма да отделят време да се обаждат често вкъщи, колкото ни се иска. Това не означава, че не мислят за нас, но тази първа година от живота в университета е пълна с нови преживявания и стрес да се научат да живеят като възрастни. Някои деца ще се обадят за всяко нещо, но някои са твърдо решени сами да се справят с това преживяване от живота. Така или иначе е важно да имаме установена форма на комуникация, която работи за всички нас.

Важно е да си създадем рутина – дали ще се обаждаме на детето си всеки ден след лекциите му или сутринта преди тях, дали няма да е всеки ден, а през ден, два? Дали няма да бъде по-удобно да си пишем по-често и да се чуваме по-рядко? За пример давам, че с моето дете ни е най-удобно да се чуваме когато то върви към университета или се прибира от лекция, така то оползотворява пътя си и има време за себе си след като се прибере. Всичко е до баланс. Това може да работи за някои от вас, за други – не. Намерете това, което ще бъде най-практично за вас и вашето дете.

Планирането предотвратява безпокойството

Някои родители наистина се борим със страха и безпокойството да изпратим децата си в света. Ами ако имат неприятни съквартиранти? Ами ако нещо се случи със здравето им? Подготвихме ли го по подходящ начин да живее само? Всички тези „какво, ако“ могат да ни натоварят и да ни смажат, ако не сме подготвени.

Най-добрият начин да избегнем безпокойството е да планираме възможно най-много преди университета. Намерете и запишете детето си при местен личен лекар. Направете обиколка на града, за да знаят къде са болницата, университета, хранителните магазини, спирките на обществения транспорт, пералните помещения и т.н. Проведете тези трудни разговори за личната безопасност и им дайте някои основни тактики за самозащита. Докато детето ни е още в гимназията, трябва да го подготвим за това как само да управлява парите си. Воденето на тези малки разговори ще накара нашия студент да се почувства по-подготвен да поеме първата си година и това ще облекчи безпокойството от наша страна.

Придържане към традициите

Семейните традиции са важна част от поддържането на връзките. Каквото и да правим обикновено за празниците, рождените дни, лятната ваканция и т.н., нека се  придържаме към него! Тийнейджърите и студентите може да се правят, че не се наслаждават на семейни празници, но в действителност това е също толкова важно за тяхната идентичност и чувство за единство със семейството, колкото и за нас. Те просто може все още да не го осъзнават.Имат нужда от пространство… но не твърде много

За някои студенти домът е мястото, където искат да бъдат всеки уикенд, за да се насладят на обичта и грижата на семейството си. За тях може да е трудно да се откъснат от родителите си и да се адаптират към новия живот в университета. За други, домът е мястото, където рядко се връщат, защото предпочитат да изживеят всичко, което студентският живот им предлага. За тях може да е трудно да разберат, че родителите им все още имат нужда от тях.

Каквито и да са чувствата на нашия студент, важно е да му покажем, че домът винаги ще го очаква. Не трябва да се страхуваме да споделим своите емоции с него и да му кажем, че го обичаме и подкрепяме. Според експерти е добре да бъдем откровени с детето си, но без да го обременяваме. Може да му кажем, че ще ни липсва и че сме загрижени, но също така, че сме възхитени от неговите успехи и постижения. Не бива да го караме да се чувства виновен, но и да не го оставяме и да мисли, че за нас е лесно да го пуснем.

Това може да е най-голямото предизвикателство за нас като родители на студент. Трябва да намерим баланса между това да му дадем свобода да прави своите избори и това да му осигурим подкрепа и защита. Нека не му налагаме своята воля, а да го уверим, че винаги ще бъдем на разположение, когато има нужда от нас.

Използване на новооткритото свободно време

жена държи четки за рисуване в ръка
Снимка: Freepik.com

Ние контролираме как използваме времето си. В името на вашето психическо здраве, трябва да бъдете заети и да запълните времето си с приключения, които не сте били в състояние да правите, когато къщата ви е била пълна с деца. Да отидем до тази винарна! Или пък спа. Да отидем на почивка с приятелките си или пък просто до някой бар. Да започнем това ново хоби, което сме отлагали с години – рисуване по числа, йога класове и зумба, плетене и шиене на гоблени и какво ли още не. Това е шанс да създадем нови здравословни навици за себе си, които не се въртят около децата!

Работа върху другите ни взаимоотношения

Досега по-голямата част от нашето време и дейности са се въртяли около децата и дори разговорите с партньора ни вероятно са били доминирани от това, което се случва с нашите деца. Сега е моментът да преструктурираме отношенията си с партньора. Много хора се чувстват малко изгубени във връзката си, когато децата се изнесат. За повечето двойки е необходима упорита работа и приспособяване, за да намерят новото нормално, но с малко повече усилия може да открием, че за нула време се връщаме към този меден месец на нашия романс.

Да не забравяме, че те също се справят

Въпреки че е лесно да се съсредоточим върху тъгата си, нека не забравяме, че това е голяма промяна и за нашето дете. Много студенти ще се чувстват самотни през първата година. Много няма. Мнозина ще изпитват носталгия. Други не. Някои ще се справят добре с управлението на времето и финансовите отговорности, при други ще е по-трудно. Трябва да бъдем готови да предложим своите съвети, като същевременно се въздържаме да се намесим и да коригираме ситуацията.

Да не очакваме партньорът ни да се чувства по същия начин

Както беше посочено в началото, всеки родител се справя с този нов период по различен начин. Само защото нашият партньор не скърби по същия начин като нас, не означава, че той не изпитва своя ураган от емоции. 

Както споменахме, празното гнездо е време да се съсредоточим върху положителните страни на нашата романтична връзка и да си помогнем взаимно през промените. Трябва да се уверим, че не излагаме негативните си чувства върху партньора си, особено ако той не се чувства по същия начин като нас. Ако изглежда, че те се справят добре, нека разчитаме на тяхната сила. Вероятно това е една от чертите на характера им, в които сме се влюбили на първо място.


Прочетете повече: Арт терапия: може ли изкуството да ни помогне да се излекуваме?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: