HomeИНТЕРЕСНО7 съвета за ученици и студенти за организиране на задачите

7 съвета за ученици и студенти за организиране на задачите

7 съвета за ученици и студенти за организиране на задачите

Ученето може да бъде трудно и стресиращо, особено ако не сме организирали добре задачите си.

Слушай статията:

Ако често забравяте срокове, изпускате уроци, губите материали или се борите с хаоса на бюрото си, тогава тази статия е за вас. Ето 7 съвета, които ще ви помогнат да се организирате по-добре за учене и да повишите своята продуктивност и успех.

1. Сортирайте нещата си

Първата стъпка към добра организация е да сортирате нещата си. Това означава да разделите учебните си материали по предмети, теми, видове (например, учебници, тетрадки, помагала, задачи и т.н.) и важност. Използвайте папки, пликове, кутии или други подходящи органайзери, за да подредите нещата си и да ги етикетирате ясно. Така ще знаете къде да намерите това, от което имате нужда, когато го търсите.

Снимка: Pinterest

2. Използвайте списък със задачи

Списъкът със задачи е много полезен инструмент за организация, защото ви помага да следите какво трябва да направите и кога трябва да го направите. Списъкът със задачи ви позволява да разберете приоритетите си, да планирате времето си и да отбелязвате напредъка си. Има много начини да правите списъци със задачи: можете да използвате хартия и химикалка, дигитално приложение, календар или дневник. Важното е да изберете метод, който работи за вас и да го актуализирате редовно.

Снимка: Pinterest

3. Бъдете кратки

Един от най-големите проблеми на неорганизираните ученици е претоварването с информация. Ако имате прекалено много неща, които трябва да запомните, направите или прочетете, ще се чувствате объркани и разсеяни. Затова е добре да бъдете кратки и ясни в това, което правите. Например:

  • При писане на бележки, използвайте ключови думи, абревиатури и символи, вместо цели изречения.
  • При четене на текстове, подчертавайте или отбелязвайте главните идеи и детайли, вместо всичко.
  • При изучаване на материята, използвайте техники като резюмиране, повторение или самопроверка, вместо да четете всичко отново и отново.

Снимка: Pinterest

4.  Използвайте учебен планер

Учебният планер е един от най-добрите приятели на организирания ученик и студент. Той ви помага да следите за сроковете, изпитите, уроците, срещите и други важни събития. Учебният планер ви дава обща картина на това, което ви очаква през седмицата, месеца или семестъра. Така можете да планирате напред и да избягвате последната минута. Можете да използвате хартиен или дигитален учебен планер, като се уверите, че го проверявате всеки ден и го актуализирате при нужда.

Снимка: Pinterest

5. Използвайте визуални инструменти

Визуалните инструменти са много ефективни за организация, защото ви помагат да видите информацията по-лесно и по-бързо. Визуалните инструменти могат да бъдат графики, таблици, диаграми, карти на знанията, цветови кодове и т.н. Можете да използвате визуални инструменти за различни цели, като например:

  • За да подредите и класифицирате информацията по категории, характеристики или връзки.
  • За да представите и анализирате данни по количествени или качествени показатели.
  • За да покажете и следите за прогреса си по различни задачи или цели.
  • За да направите и споделите своето разбиране на дадена тема или концепция.

Снимка: Pinterest

6. Потърсете помощ от приятели, преподаватели и други

Понякога организацията изисква помощ от други хора. Това може да бъде полезно, ако имате трудности с някоя задача, ако сте пропуснали нещо важно или ако просто искате да споделите своите мисли и идеи. Затова е добре да имате хора, на които можете да разчитате за подкрепа и сътрудничество. Това могат да бъдат:

  • Съученици или колеги, с които можете да обменяте бележки, да работите заедно по проекти или да учите заедно.
  • Преподаватели, от които можете да поискате помощ, съвет или обратна връзка по вашата работа.
  • Родители или приятели, които могат да ви мотивират, да ви напомнят за задачите или да ви предоставят необходимите ресурси.

7. Отделете време за почистване

Накрая, един от най-сигурните начини да станете по-организирани е да отделите време за почистване на работното си пространство и материали. Това означава да изхвърлите или архивирате всичко, което не ви трябва повече, да подредите всичко, което ви трябва на лесно достъп.


Прочетете повече: Детето ни отива в университет. Как да удържим емоциите си?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: