HomeКРАСОТАЗехтин, мед и лавандула: комбинацията за красиви устни

Зехтин, мед и лавандула: комбинацията за красиви устни

Зехтин, мед и лавандула: комбинацията за красиви устни

Устните са една от най-изразителните и привлекателни части на лицето ни, но често ги занемаряваме и не им отделяме достатъчно грижа.

🎧 Слушай статията:

Сухите, напукани и бледи устни не само изглеждат нездравословно, но и намаляват нашите самочувствие и увереност. Затова е важно да подхранваме и хидратираме устните си редовно, особено през предстоящите студени и ветровити месеци.

Един от най-лесните и ефективни начини да се погрижим за устните си е да използваме природни продукти, които имат множество ползи за кожата. Три от тях са зехтинът, медът и лавандулата. Тези три съставки могат да се смесят заедно, за да се получи домашен балсам за устни, който ще направи устните ни по-меки, по-гладки и по-ароматни. Ето как да го направим и какво ще постигнем с него.Как да направим домашен балсам за устни със зехтин, мед и лавандула?

За да направим домашен балсам за устни със зехтин, мед и лавандула, ще ни трябват следните неща:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица мед
  • 5 капки етерично масло от лавандула
  • Малка купичка
  • Малка кутийка или контейнер

Смесваме зехтина и меда в купичката и разбъркваме добре. Добавяме етеричното масло от лавандула и разбъркваме отново. Прехвърляме сместа в кутийката или контейнера и затваряме добре. Съхраняваме балсама на хладно и тъмно място. Може да го използваме по желание, като нанасяме малко количество върху устните с пръсти или памучен тампон.

жена държи контейнер с домашен балсам
Снимка: Freepik.com

Какви са ползите от зехтина, меда и лавандулата за устните?

Зехтинът, медът и лавандулата имат различни свойства, които спомагат за подобряване на състоянието на устните. Ето някои от тях:

  • Зехтинът е богат на антиоксиданти, витамин Е и здравословни мастни киселини, които хидратират, подхранват и защитават кожата на устните. Зехтинът също така помага за регенерацията на клетките и предотвратява стареенето на кожата.
  • Медът е естествен хумектант, което означава, че привлича и задържа влагата в кожата. Медът също така има антибактериални, противовъзпалителни и заздравяващи свойства, които помагат за лечението на сухи, напукани и инфектирани устни. Той придава сладък вкус и аромат на балсама.
  • Лавандулата е едно от най-популярните етерични масла, използвани в ароматерапията и козметиката. Лавандулата има успокояващо, охлаждащо и релаксиращо действие върху тялото и ума. Лавандулата също така има антисептични, противогъбични и регенериращи свойства, които спомагат за заздравяването на кожата на устните. Лавандулата придава приятен цветен аромат на балсама.

Зехтинът, медът и лавандулата са три невероятни продукти, които можем да използваме за създаване на свой собствен домашен балсам за устни. Този балсам ще ни помогне да поддържаме устните си меки, гладки и ароматни, без да използваме химикали или изкуствени добавки.


Прочетете повече: Как да изберем маска за косата си?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: